Now Reading
Άδωνις Γεωργιάδης: Θα δοθούν φορο-κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα δοθούν φορο-κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση

  • Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στο web conference της ΕΑΕΕ τόνισε ότι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης έναντι του Κλάδου παραμένουν σε ισχύ
Α. Γεωργιάδης

Τη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς στην εποχή του Covid-19, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των επιχειρήσεων, την ανάγκη της ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης μέσω της θέσπισης φορολογικών κινήτρων και τον ανταγωνισμό στον Κλάδο συζήτησαν στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΑΕΕ, «Ασφαλιστικός κλάδος: Η πρόκληση της επόμενης ημέρας», εκπρόσωποι της ασφαλιστικής και της διαμεσολαβητικής αγοράς καθώς και φορείς της πολιτείας. Στη δέσμευση της πολιτείας στη στήριξη του Κλάδου μέσα από φορο-κίνητρα στην κατοικία αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο Υπουργός επισήμανε ότι λόγω της πανδημίας τα σχέδια της Κυβέρνησης χρονικά καθυστερούν, ωστόσο επειδή η δημιουργία προϋποθέσεων για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης θα ωφελήσει τους πολίτες οι δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου έναντι του Κλάδου παραμένουν. Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως λόγω της πανδημίας γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η έννοια της ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα και εξήγησε ότι η Κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς για το καλό της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη συμβολή της ασφαλιστικής αγοράς στην οικονομία και την κοινωνία τονίζοντας ότι ο Κλάδος αποτελεί το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή. Σχετικά με την κάλυψη διακοπής εργασιών είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχει σε λίγα συμβόλαια και σχολίασε την εξέλιξη που υπάρχει στις ΗΠΑ, όπου είχε αρχικά ζητηθεί από τον Τραμπ η ασφαλιστική αγορά να καλύψει αναδρομικά τις επιχειρήσεις. Τελικά στις ΗΠΑ η λύση που εφαρμόστηκε αφορά συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και όχι αναδρομικά. Σχετικά με την πρόταση που έγινε και από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα για επιστροφή ενός μέρους των μειώσεων των ζημιών της αγοράς στον καταναλωτή ο κ. Σαρρηγεωργίου εξήγησε ότι είναι παρακινδυνευμένο μέσα από τα δεδομένα 45 ημερών να υπολογίσει η Αγορά την εξέλιξη στον Κλάδο και τη συχνότητα των ζημιών που θα προκύψουν από εδώ και πέρα.

Ο Βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, ανέφερε πως λόγω της πανδημίας ανοίγει ένα πεδίο στο οποίο θα μπορούσε να παίξει ρόλο η Ιδιωτική Ασφάλιση. Εφόσον υπάρχει ένα νέο κύμα πανδημίας πρέπει να δούμε τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει η Ιδιωτική Ασφάλιση στη διαχείρισή της στο κομμάτι της υγείας. Τόνισε ότι η ασφαλιστική συνείδηση ενισχύεται όταν υπάρχει ένα ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας.

Λόγω της πανδημίας γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η έννοια της ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα

Εν συνεχεία ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε ότι η επόμενη μέρα απαιτεί μεταρρυθμίσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα, όπου θα πρέπει να εισαχθεί κεφαλαιοποιητικό σκέλος στην ασφάλιση. Υπάρχουν προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τον τρόπο της εξ αποστάσεως λειτουργίας, την αναγκαία ψηφιοποίηση και το σχεδιασμό νέων προϊόντων –όπως η κάλυψη για πανδημίες. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία ύφεση 4%-5% αντί για 8%-9% και ανέφερε πως ο δείκτης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έπεσε λιγότερο (10 μονάδες) σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

See Also

Στην ανάγκη να υπάρξει οριζόντια πολιτική στα μέτρα προστασίας για τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του ΕΕΑ, ο οποίος είπε ότι στο πρόγραμμα παροχής δανείων με επιδότηση επιτοκίου άλλες προϋποθέσεις έθεσε η Κυβέρνηση και άλλες εφαρμόζουν οι τράπεζες. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι λόγω της συγκυρίας πρέπει να στηριχτούν όλες οι επιχειρήσεις. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας πολιτείας και ασφαλιστικής αγοράς (ΣΔΙΤ) για θέματα όπως η κάλυψη των κινδύνων από φυσικές καταστροφές, και η αστική ευθύνη για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από επιχειρήσεις. Τέλος, διεμήνυσε το αίτημα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών για ισονομία καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας πιστοποίησής τους.

Ο Δημήτρης Γαβαλάκης, Εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, έθεσε το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού και της αντιμετώπισής του και τόνισε την ανάγκη να αναδειχθεί η αξιοπιστία του Κλάδου. Όπως είπε είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των μερών στην ασφαλιστική αγορά ώστε να δοθούν λύσεις σε θέματα που ανακύπτουν. Κοινός στόχος όλων είναι να ενισχυθεί η διείσδυση της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top