Now Reading
Απομακρυσμένη εργασία: Απλοί κανόνες για να μη «χάσετε την μπάλα»

Απομακρυσμένη εργασία: Απλοί κανόνες για να μη «χάσετε την μπάλα»

  • Κανείς δεν θα περίμενε τρεις μήνες πριν ότι η ζωή μας θα μπορούσε να αλλάξει τόσο πολύ από τη μία στιγμή στην άλλη.

Κανείς δεν θα περίμενε τρεις μήνες πριν ότι η ζωή μας θα μπορούσε να αλλάξει τόσο πολύ από τη μία στιγμή στην άλλη. Και όμως έγινε. Σε όλο τον πλανήτη οι άνθρωποι έχουν λόγω του κορωνοϊού Covid-19, προσαρμοστεί σε ένα νέο παροδικά μοντέλο ζωής και εργασίας.

Στην Ελλάδα οι περισσότερες εταιρείες έχουν κλείσει και οι εταιρείες που μπορούν βάσει της φύσης της δουλειάς τους έχουν περάσει σε μορφές απομακρυσμένης εργασίας. Ήδη στη χώρα μας μετράμε πάνω από 1.735 κρούσματα και περισσότερα από 75 θύματα.

Και το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για την έκβαση της μετάδοσης του Covid-19. Το να δουλεύουμε από το σπίτι έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.

Τι κάνουμε λοιπόν για να μη χάσουμε την μπάλα; Ακολουθούμε κανόνες όπως αυτούς που σας παραθέτουμε παρακάτω:

Ντυθείτε, είναι σημαντικό

Είναι μία σαν όλες τις άλλες μέρες. Η ζωή συνεχίζεται.  Είναι σημαντικό να σηκωθούμε από το κρεβάτι, να πλυθούμε, ακόμα και να βαφτούμε –για το γυναικείο πληθυσμό. Ντυθείτε είναι σημαντικό, μη δουλεύετε με τις πιτζάμες.

Είναι αναμφίβολα δελεαστικό να ξυπνήσετε 10 λεπτά πριν ανοίξετε τον υπολογιστή και απλά να φτιάξετε τον καφέ σας.

Αλλά μην το κάνετε γιατί θα πέσετε σε μία ψυχολογική παγίδα και έτσι δεν θα είστε σε εγρήγορση και κατ’ επέκταση δεν θα έχετε τα παραγωγικά αποτελέσματα που θα θέλατε.

Άλλωστε φανταστείτε ξαφνικά το αφεντικό σας να αποφασίσει να κάνει ομαδική κλήση…

Οριοθετήστε το χώρο εργασίας σας

Δεύτερη παγίδα στην οποία δεν πρέπει να πέσετε είναι να εργάζεστε από μέρη που είστε ξαπλωμένοι.

Για αυτό αποκλείστε από τους χώρους εργασίας σας το κρεβάτι και τον καναπέ. Αν δεν έχετε γραφείο, μετατρέψτε σε γραφείο ένα τραπέζι. Αξιοποιήστε τον καναπέ σας μόνο εάν δεν έχετε άλλη επιλογή.

Το να έχετε ένα συγκεκριμένο χώρο θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε και να ξεχωρίσετε κάπως τη δουλειά από την υπόλοιπη μέρα σας. Κάπως έτσι ασυνείδητα και το μυαλό θα προσαρμόζεται ότι τώρα είναι η ώρα δουλειάς και τώρα είναι η ώρα ξεκούρασης. Σε όποιο χώρο και αν καταλήξετε είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να τον έχετε τακτοποιημένο και να βρείτε μία όσο γίνεται πιο άνετη καρέκλα.

Κάντε διαλείμματα και βγείτε έξω

Κάντε διαλείμματα. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να δουλέψει για 8 ώρες ασταμάτητα και αν το κάνει δεν θα είναι σε καμία περίπτωση παραγωγικός. Το μυαλό χρειάζεται διαλείμματα. Εάν δεν είστε φορέας του ιού και σε καραντίνα αποκλειστικά εντός του σπιτιού, βγείτε ακόμα και έξω. Όταν τελειώσει η δουλειά ή σε ένα διάλειμμά σας ανάλογα με το πώς είναι διαμορφωμένες οι ώρες εργασίας σας πηγαίνετε μία βόλτα, ακόμα και στο τετράγωνο του σπιτιού σας.

Μη μείνετε κλειδωμένοι μέσα.

Τηρήστε τους κανόνες ασφαλείας και προστασίας και αλλάξτε παραστάσεις έστω για ένα τέταρτο ή μισή ώρα.

Το να παραμείνετε κλεισμένοι θα είναι επιζήμιο τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας υγεία. Βγείτε ακόμα και στο μπαλκόνι. Φτιάξτε όσο μπορείτε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας και πιείτε εκεί τον απογευματινό σας καφέ ή αν σας το επιτρέπει ο καιρός φάτε το μεσημεριανό σας.

Όχι τηλεόραση

Αν δεν είστε δημοσιογράφος ή σε κάποιο επάγγελμα που πρέπει να είστε ενημερωμένος, μη δουλεύετε με την τηλεόραση ανοιχτή. Έτσι θα αποφύγετε την κατάθλιψη και την απόσπαση προσοχής. Τελειώστε τη δουλειά σας και μετά ενημερωθείτε από το διαδίκτυο ή από το τακτικό διάγγελμα στις έξι το απόγευμα.

Ετοιμάστε τα γεύματά σας

Η προετοιμασία των γευμάτων ειδικά αν είστε και οικογένεια πρέπει να γίνεται από την προηγούμενη μέρα, εάν είναι εφικτό. Έτσι δεν θα χάσετε χρόνο αναζητώντας τι φαί να μαγειρέψετε το μεσημέρι ή τι να φάτε για πρωινό. Οργανωθείτε.

Επικοινωνείτε σε τακτική βάση με προϊσταμένους και συναδέλφους

Μην ξεχνάτε ότι πλέον δεν είστε στο χώρο του γραφείου. Αυτό σημαίνει ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να επικοινωνείτε – πέρα των email – με τους υπόλοιπους. Αν η εταιρεία σας δεν έχει δημιουργήσει κάτι προτείνετε ή φτιάξτε από μόνοι σας με συναδέλφους μία ομάδα επικοινωνίας. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προσφέρουν εργαλεία για να τα αξιοποιήσετε.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top