Now Reading
Αποταμιεύοντας για τη ζωή που θέλουμε, μετά τη συνταξιοδότηση

Αποταμιεύοντας για τη ζωή που θέλουμε, μετά τη συνταξιοδότηση

  • Πώς μπορούμε να επενδύσουμε έξυπνα τις αποταμιεύσεις μας, όποιο κι αν είναι το ποσό που θέλουμε να βάζουμε στην άκρη

Η περίοδος της συνταξιοδότησης είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς από εμάς, ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Ωστόσο, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται η ζωή μας, μπορεί να θεωρήσουμε ότι η συνταξιοδότηση είναι πολύ μακριά για να ανησυχούμε, ή πολύ κοντά για να κάνουμε κάτι. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς – ή πολύ αργά – για να πάρουμε αποφάσεις που θα διασφαλίσουν το οικονομικό μας μέλλον. Τις τελευταίες δεκαετίες, το προσδόκιμο ζωής, παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, έχει αυξηθεί κατά περίπου 20 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται ανάλογα και τα εκτιμώμενα συντάξιμα έτη, σε σχέση με αυτά που είχαν υπολογιστεί από το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Έτσι, οι εισφορές που καταβάλλουμε σήμερα, ουσιαστικά επιμερίζονται σε περισσότερα χρόνια σύνταξης αύριο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανταποδοτική σύνταξη. Εάν οι εισφορές 40 χρόνων εργασίας, που είχαν υπολογιστεί για να καλύψουν 10 χρόνια σύνταξης, πρέπει να χρηματοδοτήσουν μια διπλάσια περίοδο, το μηνιαίο εισόδημα που τελικά θα έχουμε, θα είναι σίγουρα μικρότερο από αυτό που περιμέναμε.

Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε αυτό το κενό, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το επίπεδο ζωής που θα θέλαμε. Τη λύση σε αυτή την ανάγκη μπορεί να τη δώσει η έγκαιρη έναρξη της αποταμίευσης, ώστε όταν θα έρθει η ώρα να έχει δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο το οποίο θα συμπληρώσει το εισόδημά μας από τη σύνταξη. Υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, τρία βασικά ερωτήματα, τα οποία συνήθως μας απασχολούν σε σχέση με την αποταμίευση.

Το πρώτο αφορά το ύψος του κεφαλαίου που θα χρειαστούμε, δηλαδή το πόσα χρήματα πρέπει να συγκεντρώσουμε. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που για τον καθένα διαμορφώνονται διαφορετικά: π.χ. από το χρόνο της συνταξιοδότησης, τα εισοδήματα και τις πάγιες δαπάνες που υπολογίζουμε ότι θα έχουμε τότε, αλλά και τα σχέδιά μας για το μέλλον, όπως το να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, να αγοράσουμε ένα εξοχικό σπίτι κ.ά.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά το πότε πρέπει να ξεκινήσει η αποταμίευση. Η απάντηση είναι όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Γιατί ξεκινώντας νωρίς, έχουμε περισσότερο χρόνο μπροστά μας, ώστε με τις αποταμιεύσεις μας να σχηματιστεί το κεφάλαιο που θα θέλαμε. Αντίθετα, αν αρχίσουμε σε μεγάλη ηλικία, ο χρόνος μέχρι να χρειαστούμε το ποσό της αποταμίευσης θα είναι λιγότερος.

Τρίτο, πολύ σημαντικό ερώτημα, είναι το πώς μπορούμε να επενδύσουμε έξυπνα τις αποταμιεύσεις μας, όποιο κι αν είναι το ποσό που θέλουμε να βάζουμε στην άκρη, ώστε να έχουν καλύτερες προοπτικές απόδοσης μακροπρόθεσμα και να πιάσουν τόπο, τη στιγμή που θα τις χρειαστούμε. Μια καλή λύση, είναι η αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων τα οποία παρέχουν και ασφαλιστική κάλυψη και μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες κάθε οικογένειας.

See Also

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το Accelerator Plus 2.0. της MetLife. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργίας κεφαλαίου, επενδυτικού χαρακτήρα το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε όσους το επιλέξουν, να αποταμιεύουν ένα μέρος του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας διαρκή συμβουλευτική υποστήριξη και σύγχρονες επενδυτικές επιλογές, ανάλογα με το ξεχωριστό επενδυτικό τους προφίλ. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπει τη δημιουργία ενός κεφαλαίου, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει μελλοντικές ανάγκες και σχέδια, ή να μετατραπεί σε μηνιαίο εισόδημα μετά τη σύνταξη. Τα ασφάλιστρα ξεκινούν από 600 ευρώ το χρόνο, ενώ το ποσοστό επένδυσης μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100% από το πρώτο έτος, ανάλογα με το ύψος του ασφαλίστρου.

Ακόμη κι αν η συνταξιοδότηση αργεί, η αποταμίευση είναι η μόνη σίγουρη επιλογή για να διασφαλίσουμε ότι, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, θα μπορούμε να έχουμε το επίπεδο ζωής που θέλουμε. Έχοντας την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία ενός παγκόσμιου οργανισμού, πρόσβαση στους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους και την εμπειρία πάνω από 150 ετών παρουσίας στις διεθνείς αγορές, η MetLife μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά αυτή την προσπάθεια. Μπορεί να γίνει από τώρα, ο αξιόπιστος σύμβουλος/σύμμαχος για μια ασφαλή συνταξιοδότηση και μια ζωή όπως την έχουμε ονειρευτεί.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top