Now Reading
Από την πανδημία δεν προέκυψαν νέοι κίνδυνοι, αλλά νέες ανάγκες

Από την πανδημία δεν προέκυψαν νέοι κίνδυνοι, αλλά νέες ανάγκες

  • Οι συνθήκες είναι ιδανικές για να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους, πρακτικές και τεχνολογίες, να γίνουμε πιο ανθεκτικοί σε απρόοπτα γεγονότα, να αναθεωρήσουμε πολιτικές και διαδικασίες
covid-mask

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η πανδημία του Covid19 αποτελεί τον καταλύτη εξελίξεων και διεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο σε οικονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Οι οικονομικές απώλειες ως αποτέλεσμα της πανδημίας έπληξαν τους πάντες, η παραγωγική δραστηριότητα τόσο αγαθών όσο και υπηρεσιών περιορίστηκε, με αποτέλεσμα οι άλλοτε ισχυροί τομείς δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός, να υποστούν βαρύ πλήγμα. Η ασφαλιστική βιομηχανία παγκοσμίως, αλλά και η ελληνική επέδειξε σχετική ανθεκτικότητα στην κρίση και επηρεάστηκε λιγότερο σε σχέση με άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Σε μια εποχή κατά την οποία, αφενός οι μετακινήσεις ήταν περιορισμένες ή και απαγορευμένες, γεγονός που δυσκόλευε τους ασφαλιστές στην προσέγγιση πελατών, και, αφετέρου, η οικονομική δυσπραγία είναι τεράστια, ο ασφαλιστικός κλάδος διατήρησε τις δυνάμεις του. Βεβαίως από κλάδο σε κλάδο και από προϊόν σε προϊόν υπήρξαν διακυμάνσεις και προσαρμογές.

Όσον αφορά την Εταιρεία μας η πανδημία δεν επηρέασε σημαντικά την τιμολόγηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων μας, παρόλο που προβήκαμε σε τιμολογιακές διευκολύνσεις προς τους πελάτες μας κατανοώντας τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκαν θεωρώντας υποχρέωσή μας να σταθούμε στο πλευρό τους. Από την πανδημία δεν προέκυψαν πρωτίστως νέοι κίνδυνοι, αλλά νέες ανάγκες. Η τηλεργασία είναι μία από αυτές, με πολλές προεκτάσεις. Η τηλεργασία ρίχνει το βλέμμα της και στο πρόβλημα της τρωτότητας των απομακρυσμένων συστημάτων από κυβερνοεπιθέσεις με τις συζητήσεις για το cyber insurance να γίνονται όλα και πιο έντονες. Πρόβλεψη θα πρέπει να υπάρξει και για τον ηλεκτρονικό κυρίως εξοπλισμό που βρίσκεται πλέον στην κατοικία του υπαλλήλου και χωρίς τον οποίο καμία εργασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι ένας φορητός εξοπλισμός δεν κινδυνεύει μόνο στο γραφείο ή την κατοικία του υπαλλήλου αλλά και κατά τη μεταφορά του από τον έναν χώρο στον άλλο.

Η δυσκολία στην επαφή με τον υποψήφιο πελάτη και η οικονομική δυσπραγία έχουν φέρει μια κάμψη στη δυναμική των πωλήσεων

Συζητήσεις υπάρχουν πλέον και στον κλάδο Περιουσίας, όπου η πανδημία έχει αφήσει ένα κενό στα περισσότερα συμβόλαια διακοπής εργασιών, με αποτέλεσμα η επιχείρηση που ανέστειλε τη λειτουργία της ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης του ιού και μάλιστα με κρατική εντολή, να μην μπορεί να αποζημιωθεί. Κατ’ επέκταση, το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν επιχειρήσεις που ναι μεν ήταν σε θέση να λειτουργήσουν αλλά ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους διότι οι προμηθευτές τους δεν ήταν σε θέση να τους παρέχουν τα απαραίτητα για τη δική τους λειτουργία. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση έχουμε ένα τεράστιο κενό ρευστότητας ελλείψει εσόδων λόγω διακοπής της παραγωγικής δραστηριότητας και κυρίως χωρίς δικαίωμα κρατικής αποζημίωσης ή επιχορήγησης διότι άλλοι λόγοι, έμμεσοι, και όχι μια κρατική εντολή επέφεραν το εν λόγω αποτέλεσμα.

Κάνοντας έναν απολογισμό και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η δυσκολία στην επαφή με τον υποψήφιο πελάτη και η οικονομική δυσπραγία έχουν φέρει μια κάμψη στη δυναμική των πωλήσεων. Ωστόσο, η τεχνολογία συνεισέφερε καθοριστικά στην κάλυψη αυτού του κενού, και έδωσε τη δυνατότητα επικοινωνίας, ούτως ώστε να μπορεί να διατηρηθεί η επαφή με τους υφιστάμενους πελάτες και να μην έχουμε απώλειες, επιτρέποντας στην ασφαλιστική αγορά να διατηρήσει τις δυνάμεις της. Αυτό που θα πρέπει τελικά να κρατήσουμε είναι ότι η πανδημία είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας, μια χρυσή ευκαιρία θα έλεγα, για να αλλάξουμε, να προσαρμοστούμε σε νέες καταστάσεις, να λάβουμε υπόψη παράγοντες που δεν υπολογίζαμε στα παρελθόν.

Είναι η ιδανική ευκαιρία να μάθουμε και να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους, πρακτικές και τεχνολογίες, να γίνουμε πιο ανθεκτικοί σε απρόοπτα γεγονότα, να αναθεωρήσουμε πολιτικές και διαδικασίες, να ξαναδούμε τους όρους των συμβολαίων μας και τις παρεχόμενες καλύψεις. Να κρατήσουμε ίσως το μοναδικό αισιόδοξο γεγονός της πανδημίας, ότι τα καταφέραμε, γίναμε σοφότεροι και φτιάξαμε, εμείς τουλάχιστον οι ασφαλιστές, καλύτερα συμβόλαια και ήρθαμε πιο κοντά στον πελάτη μας, έστω και χωρίς την ανθρώπινη επαφή.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top