Now Reading
Ασφαλίζεται η πανδημία;

Ασφαλίζεται η πανδημία;

  • Τι μοντέλα αναπτύσσονται σε χώρες του εξωτερικού για την κάλυψη των επιχειρήσεων για επιδημίες με μεγάλη διασπορά
Covid-19

Η πανδημική κρίση μάς έφερε προ των πυλών με συνθήκες πρωτόγνωρες. Συνθήκες που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε υπολογίσει εκ των προτέρων κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργήθηκε ένα ντόμινο επιπτώσεων με σημαντικότερη «σταθερή αρχή» την αβεβαιότητα. Βάσει των όσων ξέρουμε μέχρι τώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει για το 2020 πτώση 32% στο διεθνές εμπόριο με όλες τις περιοχές του πλανήτη να αναμένεται να παρουσιάσουν διψήφια πτώση στον όγκο των συναλλαγών.

Επίσης, σύμφωνα με τη Fitch το 2020 η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει πορεία ύφεσης με μείωση 4,4%. Τι θα γίνει με το δεύτερο κύμα της πανδημίας; Σε τι βαθμό θα επηρεάσει τις εθνικές οικονομίες αλλά και την παγκόσμια; Όλα εξαρτώνται από τη διασπορά του κορωνοϊού και εν συνεχεία τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι εφεξής θα ζούμε, αν όχι με τις πανδημίες, με το φόβο αυτών και για αυτό γίνονται ανά τον κόσμο κινήσεις που θα οδηγήσουν στην κάλυψη των πανδημιών σε μεγάλη κλίμακα μέσα κυρίως από συμπράξεις του κράτους και του ιδιωτικού τομέα. Σε ευρωπαικό επίπεδο, με το ζήτημα των διαφορών σε σχέση με τη διακοπή εργασιών να μένει ανοιχτό σε πολλά κράτη για να διευθετηθεί δικαστικά, αυτό που η EIOPA προτείνει είναι μία κοινή λύση ανθεκτικότητας (shared resilience solution) με υποχρεωτική κάλυψη NDBI (Non Damage Business Interruption) σε όλη την Ευρώπη και τη δημιουργία εθνικών ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών Pools.

Γαλλία

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δημιούργησε μια ομάδα εργασίας που εξετάζει τη δημιουργία περαιτέρω ασφαλιστικής κάλυψης για έκτακτα γεγονότα – όπως οι πανδημίες. Σε σχετική δημοσίευση που έκανε η Fédération française de l’assurance, που μετέχει στην ομάδα εργασίας, δημοσίευσε την πρότασή της για ένα πρόγραμμα CATEX (catastrophes exceptionnelles) για κάλυψη ζημιών διακοπής των επιχειρήσεων που προκύπτουν από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας μετά από ένα έκτακτο γεγονός – όπως πανδημίες, τρομοκρατικές ενέργειες επίθεση, φυσική καταστροφή κ.ο.κ. Βάσει της πρότασης το ασφάλιστρο για την προστασία των επιχειρήσεων θα καλύπτεται κατά ένα μέρος από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα υποστηρίζεται κατά το υπόλοιπο μέρος από την κυβέρνηση ακολουθώντας το μοντέλο που ήδη υφίσταται για τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές και τρομοκρατικές ενέργειες. Οι γαλλικές ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές έχουν δηλώσει ότι θα παρέχουν capacity 2 δισεκατομμυρίων ευρώ βάσει της προσδοκίας ότι η CCR (public-sector reinsurer) θα παρέχει αντασφάλιση για πρόσθετα ποσά.

Γερμανία

H Ένωση Γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV) δημιούργησε ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ασφαλιστική βιομηχανία με στόχο να αναπτύξουν πιθανά μοντέλα για πανδημίες. Το σχέδιο που κατέληξε η ομάδα είναι να δημιουργηθεί νομική οντότητα που θα παίρνει ασφάλιστρα είτε απευθείας από τους ασφαλισμένους είτε μέσω υποχρεωτικών κατ’ αποκοπή εισφορών) και να πραγματοποιεί πληρωμές στους αντισυμβαλλόμενους σε περίπτωση πανδημίας που δηλώνεται από τον ΠΟΥ και/ή δήλωσης περιφερειακής επιδημίας από τις αρμόδιες γερμανικές δημόσιες αρχές. Η κυβέρνηση θα αποζημιώνει όταν οι αξιώσεις υπερβαίνουν την ικανότητα του fund. Αυτό που δήλωσαν εν προκειμένω πάντως οι ασφαλιστικές είναι πως προτιμούν η συμμετοχή να είναι σε εθελοντική βάση.

See Also

Μεγάλη Βρετανία

H Βρετανία προχωρά στην υλοποίηση της Pandemic Re, εγχείρημα στο πρότυπο της Pool Re. Στην ουσία και εδώ έχουμε σύμπραξη του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα. Πρόκειται για το μόνο μοντέλο το οποίο ήδη υλοποιείται με περισσότερους από 50 εθελοντές από μεγάλες ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες, συμβούλους διαχείρισης, γιατρούς και ακαδημαϊκούς που έχουν αναλάβει διαφορετικά έργα στο pool. Στο συγκεκριμένο μοντέλο είχε συναινέσει και η BIBA ενώ η Catlin είχε δηλώσει πως απαιτείται να βρούμε μία λύση για τις μελλοντικές πανδημίες και αυτή η ομάδα που έχει συσταθεί έχει να συνενώσει πολλά χρόνια ασφαλιστικής εμπειρίας.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ έχει κατατεθεί στα μέλη του Κογκρέσου για έγκριση το σχέδιο “Pandemic Risk Insurance Act of 2020” (PRIA), το οποίο θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο όπως το Πρόγραμμα Ασφάλισης Κινδύνου Τρομοκρατίας. Σύμφωνα με το PRIA, ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει μέρος του μελλοντικού κινδύνου πανδημίας. Η ομοσπονδιακή αντασφάλιση θα καλύψει το 95% των ζημιών στα πρώτα 250 εκατομμύρια δολάρια. Σχέδιο τύπου “Pandemic Reinsurance Corporation” έχει επίσης αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης αν και δεν φαίνεται να έχει προταθεί επίσημα.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top