Στις 28 Οκτωβρίου 2021 στη Νέα Υόρκη, Ο Mark Zuckerberg, Διευθύνων Σύμβουλος της Facebook Inc., προσάρμοσε ένα avatar του εαυτού του κατά τη διάρκεια της εικονικής εκδήλωσης του Facebook Connect, όπου η εταιρεία ανακοίνωσε την μετονομασία της σε Meta. Ένα σημαντικό θέμα στο ετήσιο συνέδριο ήταν οι φιλοδοξίες της εταιρείας για το λεγόμενο metaverse, ένα νέο ψηφιακό χώρο που πιστεύει ότι θα αντικαταστήσει τις εφαρμογές smartphone ως την κύρια μορφή διαδικτυακής αλληλεπίδρασης.
Ξαφνικά, το μετασύμπαν είναι παντού και πιο συγκεκριμένα η έννοια του μετασύμπαντος είναι παντού, χάρη στην ανακοίνωση του Mark Zuckerberg ότι το «Facebook» έχει πια γίνει «Meta».
Η Meta/Facebook δεν είναι η πρώτη εταιρεία που άρχισε να μιλάει για το Metaverse. Η NVIDIA προωθεί το Omniverse το οποίο υποστηρίζει πως μπορεί να δημιουργήσει ψηφιακά δίδυμα περιβάλλοντα παραγωγής, ενώ ευρύτερα έχει περιγράψει το όραμά της για ένα «Μέλλον Κοινόχρηστων Κόσμων». Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές του κλάδου των διαδικτυακών παιχνιδιών μαζικής αναπαραγωγής για πολλούς παίκτες (όπως για παράδειγμα, Fortnite, Roblox και Minecraft), έχουν τη δική τους άποψη για το metaverse.
Δεν φαίνεται να υπάρχει ένας κοινός ορισμός του μετασύμπαντος, αλλά για αυτόν τον ασφαλιστικό αναλυτή (που βασίζεται σταθερά στο φυσικό σύμπαν), τα βασικά χαρακτηριστικά των τρεχόντων οραμάτων μετασύμπαντος φαίνεται να περιλαμβάνουν:
Πολλά μετασύμπαν (π.χ. θα μπορούσε να υπάρχει ένα από το Meta/Facebook, ένα από το Fortnite και ένα σωρό ακόμα)
Σε κάθε μετασύμπαν, ένας κάτοικος/ επισκέπτης μπορεί να επιλέξει πολλά περιβάλλοντα, δραστηριότητες και κοινωνικές ομάδες: παιχνίδια, την πόλη του, οποιαδήποτε πόλη, πραγματικές ή φανταστικές τοποθεσίες (Χαβάη ή Πλανήτης 10), συνομιλίες, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις κλπ.
Υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ των πολλαπλών μετασυμπτωμάτων. Με άλλα λόγια, ένας επισκέπτης/ κάτοικος ενός μετασύμπαντος, μπορεί να μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητας/ταυτοτήτων του, των δραστηριοτήτων, των σχέσεων, των περιουσιακών στοιχείων κλπ., σε άλλα μετασύμπανα και πάλι πίσω.
Οι επισκέπτες/ κάτοικοι μπορεί να έχουν πολλά είδωλα και ταυτότητες, κάποια που τους μοιάζουν και κάποια που μοιάζουν με το πως θα ήθελαν να φαίνονται.
Πολλοί τύποι συσκευών μπορούν να έχουν πρόσβαση στα διάφορα μετασύμπαν, συμπεριλαμβανομένης της εικονικής πραγματικότητας, της βελτιωμένης πραγματικότητας, των φορητών συσκευών, των υπολογιστών.
Θα συμβεί άραγε το μετασύμπαν (-αντα); Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε ακόμα.
Όμως, ας κάνουμε ένα πείραμα σκέψης για το πως μπορεί να λειτουργήσει η ασφάλιση στο μετασύμπαν.