Now Reading
H ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ

H ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ

  • Η 4η Βιοµηχανική Επανάσταση έχει ξεκινήσει και όποιος δεν ακολουθήσει τις εξελίξεις είναι µοιραίο να µείνει πίσω και τελικά να βρεθεί εκτός αγοράς

Καµπανάκια κινδύνου για τις χρέη της αγοράς που γεννήθηκαν την περίοδο  της πανδηµίας, για την ελλειµµατική πρόσβαση των µικροµεσαίων εταιρειών στην τραπεζική χρηµατοδότηση, για τον κίνδυνο να υπάρξει βροχή λουκέτων τους επόµενους  µήνες, αν η µεσαία και προς τα κάτω ζώνη των επιχειρήσεων δεν χρηµατοδοτηθεί σωστά, καθώς και για τις απρόσµενες εξελίξεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και την πρωτόγνωρη αύξηση του ενεργειακούς κόστους, κρούει ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, µιλώντας στο ΑΜ µε αφορµή την ανάδειξή του στη θέση του Προέδρου της ΚΕΕΕ, µετά την απρόσµενη απώλεια του Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Τονίζει επίσης ότι η πανδηµία µας δίδαξε ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδοµένο, αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για την προσαρµογή όλων στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.

Αναφερόµενος στην ασφαλιστική αγορά, τόνισε ότι από την κυβέρνηση έχει λάβει δεσµεύσεις, έχουν γίνει κατανοητά τα όσα διεκδικούµε και περιµένουµε τις αποφάσεις.

Ανάµεσα στα θέµατα αυτά είναι φορολογικά και ασφαλιστικά για την ασφαλιστική διαµεσολάβηση, η δηµιουργία κινήτρων για την ασφάλιση των πολιτών και  θέµατα λειτουργικότητας του επαγγέλµατος και των φορέων που σχετίζονται µε αυτό.

∆ιευκρινίζει, δε ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες να προσεγγιστούν δηµόσιος και ιδιωτικός τοµέας για να φέρουν µε την συµπόρευσή τους λύσεις σε βασικά θέµατα όπως της περίθαλψης, της σύνταξης, της γενικότερης ασφάλισης των πολιτών, και της προστασία της περιουσίας τους από ακραία καιρικά φαινόµενα και άλλες καταστροφές.

Θα θέλατε να µας περιγράψετε την πρώτη «εικόνα» που σχηµατίσατε για την αγορά, από την υψηλότερη συνδικαλιστική της θέση, αυτή του Προέδρου της ΚΕΕΕ, θέση στην οποία αναδειχθήκατε πολύ πρόσφατα;

Η οµόφωνη εκλογή µου στη θέση του Προέδρου της ΚΕΕΕ έγινε πριν από περίπου ένα µήνα. Και µέσα σε αυτό το σύντοµο χρονικό διάστηµα επιβεβαίωσα όσα γνώριζα για την κατάσταση της αγοράς και από τη θέση του Προέδρου του ΕΕΑ. Τα προβλήµατα είναι πάρα πολλά, βιώνουµε όλοι µία εξαιρετικά δύσκολη εποχή για την επιχειρηµατικότητα και απαιτείται ένα ευρύ φάσµα δράσεων για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις της χώρας.

Θα περίµενε κάποιος να ήταν κάπως καλύτερα τα πράγµατα στην περιφέρεια αλλά και εκεί το επιχειρείν είναι αντιµέτωπο µε µεγάλες προκλήσεις. Κοινό σηµείο της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, η δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των οφειλών που συσσωρεύθηκαν µέσα στην πανδηµία, η αδυναµία τους να εξασφαλίσουν ένα τραπεζικό δάνειο για να κινηθούν, το άγχος και ο φόβος για το «αύριο», η αγωνία για το πως θα ξεπεράσουν το κύµα των ανατιµήσεων που προσθέτει κινδύνους. Η κρισιµότητα της εποχής αυξάνει και το µερίδιο ευθύνης µου, καθώς οι επιχειρήσεις περιµένουν από την ΚΕΕΕ και από το κάθε επιµελητήριο ξεχωριστά τις ενέργειες εκείνες που θα συµβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηµατικού κλίµατος.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος αποτέλεσε µια από τις ισχυρότερες φυσιογνωµίες της επιχειρηµατικής κοινότητας. Η απρόσµενη απώλειά του άφησε ένα σηµαντικό κενό στην αγορά κι ο ίδιος µια µεγάλη παρακαταθήκη. Τι θα ξεχωρίζατε από τη δράση του και πώς θα συνεχίσετε το έργο του;

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος υπήρξε µία προσωπικότητα που προσέφερε πάρα πολλά και στον επιµελητηριακό θεσµό και στην επιχειρηµατική κοινότητα. Η ξαφνική απώλεια του µας συγκλόνισε όλους. Και πρέπει να τονίσω ότι «έφυγε» προσπαθώντας να προστατεύσει την περιουσία από τις φλόγες, κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών. Απολάµβανε τον σεβασµό όλων και ήταν κάτι που κέρδισε µε την στάση του στο δηµόσιο βίο. Αυτό πλέον που οφείλουµε να κάνουµε, σεβόµενοι το έργο του, είναι να πάµε την ΚΕΕΕ ένα βήµα παραπέρα από το σηµείο που την άφησε ο εκλιπών. Αυτός είναι ο στόχος µου. Η περαιτέρω αναβάθµιση της ώστε να επιτελέσει µε επιτυχία το θεσµικό της ρόλο, δηλαδή αυτόν του συµµάχου της επιχειρηµατικότητας και του συµβούλου της Πολιτείας.

Ποιες θα είναι οι κύριες – άµεσες προτεραιότητές σας για την επιχειρηµατική κοινότητα, την οποία πλέον εκπροσωπείτε στο σύνολό της;

Το βασικό θέµα που πρέπει να αντιµετωπίσει η ΚΕΕΕ, είναι τα προβλήµατα που δυναµιτίζουν την προσπάθεια ανάκαµψης του επιχειρείν. Σηµαντικότερο όλων η αύξηση του ιδιωτικού χρέους που πλέον έχει ξεπεράσει τα 260 δισ. ευρώ και απειλεί τη βιωσιµότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, ενώ «ναρκοθετεί» τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονοµίας µας. Για αυτό και ήδη ως ΚΕΕΕ έχουµε καταθέσει προς την κυβέρνηση την επίσηµη θέση µας που δεν είναι άλλη από τη διαγραφή µέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» µέσα στην πανδηµία. Μάλιστα ήταν µία από τις προτάσεις µας που έθεσα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος µας τίµησε µε την παρουσία του κατά τη διάρκεια της Γενικής µας Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη. Έθεσα όµως και άλλα θέµατα για τα οποία πρέπει να βρεθεί λύση.

Όπως αυτό της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης. Σύσσωµη η επιµελητηριακή οικογένεια πιστεύει ότι πρέπει από αυτούς τους πόρους να στηριχθούν αποφασιστικά οι επιχειρήσεις µας, ώστε να ξεπεραστεί αυτό το πολύ δύσκολο διάστηµα. Μας απασχολεί επίσης το θέµα της ελλιπούς χρηµατοδότησης από τις τράπεζες. Σήµερα το 85% των επιχειρήσεων της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισµό. Χωρίς ενίσχυση της ρευστότητας όµως, κανένα οικονοµικό µοντέλο δεν µπορεί να προχωρήσει. Άρα, απαιτείται και η αλλαγή στάσης του τραπεζικού συστήµατος αλλά και η δηµιουργία νέων χρηµατοδοτικών εργαλείων. Στις άµεσες προτεραιότητες του οικονοµικού επιτελείου πρέπει να είναι και η περαιτέρω µείωση της φορολογίας, ειδικά του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Οι ανατιµήσεις πλήττουν και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Και αν οι πολίτες δεν έχουν εισόδηµα που θα διατεθεί στην κατανάλωση, οι τζίροι των επιχειρήσεων θα µειωθούν δραµατικά. Κάτι που ειδικά για τις µικρότερες µπορεί να προκαλέσει το κλείσιµο τους. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι σηµαντικό να αντιµετωπιστούν οι αυξήσεις στην τιµή του ρεύµατος, καθώς συµπαρασύρουν µία σειρά άλλων ανατιµήσεων ενώ «απογειώνουν» το ενεργειακό κόστος που είναι ήδη υψηλό για τις επιχειρήσεις. Στις κύριες προτεραιότητες συγκαταλέγω και τις εξελίξεις στις περιοχές που κάηκαν το καλοκαίρι. Και για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις έχουµε καταθέσει µία σειρά αιτηµάτων, ενώ η πρώτη µου ενέργεια µετά την ανάληψη της νέας µου θέσης ήταν η επίσκεψη µου σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία, δηλαδή στις περιοχές που είχαµε τις περισσότερες καταστροφές από τις πυρκαγιές.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αντιµετωπιστούν συνολικά αν θέλουµε πραγµατικά να αφήσουµε πίσω µας την ύφεση. Σε διαφορετική περίπτωση θα δούµε να αυξάνονται δραµατικά τα «λουκέτα» στην αγορά, καθώς εκτιµούµε ότι αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα µέτρα στήριξης, περίπου 200.000 επιχειρήσεις θα κατεβάσουν ρολά το επόµενο διάστηµα.

Ποια είναι η ατζέντα σας για την ασφαλιστική αγορά;

Στην ασφαλιστική αγορά βρίσκονται σε εξέλιξη θέµατα τα οποία έχουν δροµολογηθεί, καθώς, ως πρόεδρος του ΕΕΑ µαζί µε τον ΓΓ του Επιµελητηρίου και πρόεδρο της Επιτροπής ∆ιαµεσολάβησης κ. ∆ηµήτρη Γαβαλάκη τα έχουµε θέσει υπόψη των αρµοδίων προτείνοντας και λύσεις.

Έχουµε λάβει δεσµεύσεις, έχουν γίνει κατανοητά τα όσα διεκδικούµε και περιµένουµε τις αποφάσεις. Ανάµεσα στα θέµατα αυτά είναι φορολογικά και ασφαλιστικά για την ασφαλιστική διαµεσολάβηση, η δηµιουργία κινήτρων για την ασφάλιση των πολιτών και θέµατα λειτουργικότητας τους επαγγέλµατος και των φορέων που σχετίζονται µε αυτό.Για παράδειγµα, χρειάζεται άµεση επίλυση του προβλήµατος µε τον ΦΠΑ στις συναλλαγές µεταξύ µεσιτών και πρακτόρων.

Επίσης, η καταπολέµηση φαινοµένων αθέµιτου ανταγωνισµού που προκαλούν οι πρακτικές κάποιων εναλλακτικών δικτύων ή τραπεζών. Να τονίσω ότι η επαφή µας και η συνοµιλία µας µε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης δεν είναι στατική.

Αντίθετα είναι δυναµική, διαρκής και εξελίσσεται. Η ανάπτυξη του ασφαλιστικού διαµεσολαβητή, ο εκσυγχρονισµός του επαγγέλµατος, δηµιουργούν διαρκώς νέα δεδοµένα. Σε αυτή την διαδικασία έχω σταθεί και θα συνεχίσω να στέκοµαι στην «πρώτη γραµµή», όπως παρόµοια πράττω και σε άλλους κλάδους της οικονοµίας.

Συνεπώς και ως πρόεδρος της ΚΕΕΕ, θα συνεχίσω από έναν ευρύτερο ρόλο να βρίσκοµαι πλάι σε επαγγέλµατα και επιχειρήσεις και βέβαια και στον ασφαλιστικό κλάδο που είναι από τους πλέον δυναµικούς.

Είναι γνωστό το χαµηλό επίπεδο της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα επιχειρηµατία. Εκτιµάτε ότι η σχέση του µε την ιδιωτική ασφάλιση θα µπορούσε να βελτιωθεί σε εύλογο χρόνο και µέσα από ποια διαδικασία ή ποιες πρωτοβουλίες;

∆ε νοµίζω ότι είναι χαµηλό το επίπεδο αλλά ότι δεν υπάρχει επαρκής γνώση της σηµασίας και της αξίας της ιδιωτικής ασφάλισης. Εκτιµώ ότι ο κάθε επιχειρηµατίας χρειάζεται πιο συχνή και σφαιρική ενηµέρωση για την ασφάλισή του. Προσωπικά ως πρόεδρος του ΕΕΑ και σήµερα και της ΚΕΕΕ επιδιώκω στην δηµιουργία µιας πιο ορθολογικής σχέσης µεταξύ επιχειρείν και ιδιωτικής ασφάλισης.

Αυτό ήδη το ξεκινήσαµε θεσµικά και χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι το ΕΕΑ µε την ΕΑΕΕ προ covid υλοποίησαν ενηµερωτικές δράσεις σε περιοχές της χώρας σε συνεργασία µε αρµόδιους τοπικούς φορείς. Αυτό ανεκόπη λόγω των περιορισµών, και φυσικά τώρα σταδιακώς έχει σηµασία να ενεργοποιηθεί και αυτή και άλλες προσπάθειες. Πιστεύω ότι η βάση υπάρχει. Η επιχειρηµατική κοινότητα έχει γνώση για την ιδιωτική ασφάλιση.

Συνεπώς, η περαιτέρω αξιοποίησή της από το επίπεδο που συµβαίνει σήµερα δεν είναι κυρίως θέµα γνωριµίας. Είναι ανάγκη συµπλήρωσης κενών, κάτι που θα καλυφθεί µε την έναρξη µιας δυναµικής προσπάθειας πληροφόρησης και ενηµέρωσης του επιχειρείν σε βάθος για την ιδιωτική ασφάλιση και τον ασφαλιστικό διαµεσολαβητή. Στόχος είναι να δοµηθούν προϋποθέσεις εµπιστοσύνης και να αναπτυχθεί µια αµφίδροµη διαδραστική σχέση. Επί αυτής θα εξελιχθεί και η ασφάλιση των επιχειρήσεων, η οποία έχει σαφώς αντικειµενικά στοιχεία και κριτήρια και µε βάση αυτά λαµβάνεται. Είναι ορθολογική επιχειρηµατική απόφαση, που στηρίζεται σε αµιγώς αντικειµενικά κριτήρια. Όλοι οι αρµόδιοι φορείς για το επιχειρείν, σε συνεργασία µε τους φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης, καλούµαστε να εµείνουµε στην επαφή µε την επιχειρηµατικότητα και να την τροφοδοτούµε µε όλα εκείνα τα στοιχεία που αναδεικνύουν την σηµασία σφαιρικής, σωστής, και διαρκώς ανανεούµενης ασφάλισης της.

Θεωρείτε ότι η ιδιωτική ασφάλιση έχει αδικηθεί ή και παρεξηγηθεί ως θεσµός από την πολιτεία, διότι βλέπουµε πολλά από τα πάγια αιτήµατα του κλάδου να µην γίνονται αποδεκτά, ήδη από το διάστηµα που προηγήθηκε της κρίσης χρέους της χώρας;

∆ε νοµίζω ότι αδικήθηκε ή παρεξηγήθηκε. Θεωρώ ότι δεν αξιοποιήθηκε µε τρόπο που θα ήταν προς όφελος και του κράτους και των πολιτών. Η στάση του κράτους ήταν και παραµένει διστακτική απέναντι στον κλάδο ενώ θα µπορούσε να έχει αντλήσει από αυτόν σηµαντικά στοιχεία που θα στήριζαν τις δηµόσιες δοµές. Να δώσω ένα παράδειγµα. Κατά την περίοδο της πανδηµίας, ο κλάδος της υγείας ουσιαστικά αποκόµισε οφέλη από την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία δεν λειτούργησε θετικά µόνο ως προς τον καταναλωτή που είχε ασφαλιστεί ιδιωτικά, αλλά συνέβαλε και στον περιορισµό της επιβάρυνσης του δηµόσιου συστήµατος υγείας, κάτι που αποδείχθηκε χρήσιµο για την κυβέρνηση. Η συνεργασία στους τοµείς υγείας, συντάξεων, ασφάλισης φυσικών καταστροφών θα έφερνε διακριτά θετικά αποτελέσµατα και στους πολίτες και στην οικονοµία. Συνεχίζω να υποστηρίζω αυτήν την άποψη και πιστεύω ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες να προσεγγιστούν δηµόσιος και ιδιωτικός τοµέας για να φέρουν µε την συµπόρευσή τους λύσεις σε βασικά θέµατα όπως της περίθαλψης, της σύνταξης, της γενικότερης ασφάλισης των πολιτών. Και βέβαια, την προστασία της περιουσίας τους από ακραία καιρικά φαινόµενα και άλλες καταστροφές. Έχει γίνει προσπάθεια ενηµέρωσης των αρµοδίων, έχουµε παραθέσει στοιχεία για την παροχή κινήτρων, την αλλαγή αντιµετώπισης, την ανάληψη πρωτοβουλιών.

∆ε είναι κατανοητό το πως συνεχίζουµε να αντιµετωπίζουµε σήµερα κάποια τέτοια θέµατα µε άκαµπτες, παλαιές και αναχρονιστικές αντιλήψεις και µεθόδους. Πρέπει να προχωρήσουµε και να φύγουµε από το τέλµα που υπάρχει και που εγκλωβίζει µία σηµαντική δυναµική που θα µπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της ανάκαµψης της οικονοµίας µας. Ουσιαστικά, η συνεργασία της πολιτείας µε τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι µονόδροµος, καθώς καµία κυβέρνηση δεν µπορεί να ανταποκριθεί µόνη της στην κάλυψη των απαιτήσεων που θα προκύψουν µετά από µία φυσική καταστροφή.

Σας φοβίζει το ενδεχόµενο στην κρίσιµη µετάβαση της οικονοµίας από τη βαθιά ύφεση του 2020 στη θεαµατική ανάκαµψη του 2021, να µεγαλώσει η απόσταση που χωρίζει, σήµερα, τις µικροµεσαίες δυνάµεις της αγοράς από τους ισχυρούς;

See Also

Είναι ένας ορατός κίνδυνος που πρέπει να τον αποφύγουµε. Γιατί αν µεγαλώσει αυτό το χάσµα, δεν θα επηρεάσει µόνο την επιχειρηµατικότητα αλλά και την κοινωνική συνοχή. Πάγια θέση µου είναι η ανάγκη στήριξης όλων των επιχειρήσεων της χώρας, χωρίς αποκλεισµούς και διαχωριστικές γραµµές. Αυτή την στιγµή παρουσιάζεται µία µοναδική ευκαιρία στην Ελλάδα και αναφέροµαι στην αξιοποίηση των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Είναι ανάγκη να κατευθυνθεί ένα σηµαντικό µέρος συνολικά στο επιχειρείν και µε προοπτική να ενισχυθεί η προσπάθεια των επιχειρήσεων µας για βιωσιµότητα και ανάπτυξη. Απόλυτη προτεραιότητα, πρέπει να είναι η βελτίωση του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος και σε καµία περίπτωση η αύξηση των αποστάσεων µεταξύ ισχυρών και µικροµεσαίων. Για να πάει η χώρα µπροστά, είναι ανάγκη να προοδεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρηµατικές προσπάθειες. Έτσι, θα παραχθεί ο πλούτος, θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης, θα µπουν τα θεµέλια για µία πιο ανταγωνιστική οικονοµία. Τα στοιχεία που υπάρχουν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Όταν κατά το δεύτερο τρίµηνο του 2021 καταγράφεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2 %, σηµαίνει ότι µπορούµε να ελπίζουµε βάσιµα σε καλύτερες µέρες.

Όταν η ίδια η κυβέρνηση αναθεωρεί προς τα πάνω τον στόχο για το έτος που διανύουµε –πολλοί εκτιµούν ότι τελικά θα ξεπεράσουµε και το 6% της ανάπτυξης- θεωρώ ότι υπάρχει ο δηµοσιονοµικός χώρος για βελτιωτικές κινήσεις σε διάφορους τοµείς. Και µεταξύ αυτών πρέπει οπωσδήποτε να είναι το επιχειρηµατικό πεδίο. Έτσι, θα βάλουµε τις βάσεις για ακόµα καλύτερη πορεία στο άµεσο µέλλον.

Τι διδάχθηκε η επιχειρηµατική κοινότητα από την πανδηµία;

Το πρώτο δίδαγµα που δόθηκε –όχι απλώς στην επιχειρηµατική κοινότητα αλλά σε όλους µας- είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα δεδοµένο. Όλα µπορούν να αλλάξουν µέσα σε ένα λεπτό. Πριν από δύο χρόνια, όταν δεν είχε εµφανιστεί ακόµα ο κορονοϊός- κάναµε όλοι σχέδια για την «επόµενη µέρα» της ελληνικής οικονοµίας µετά τη δεκαετή οικονοµική κρίση και τα µνηµόνια. Υπήρχε κανείς που µπορούσε έστω και να φανταστεί τα όσα ακολούθησαν; Σήµερα, µιλάµε για τις συνέπειες της υγειονοµικής κρίσης, εκφράζοντας την ελπίδα να τελειώσει κάπου εδώ ο εφιάλτης της πανδηµίας.

Το δεύτερο δίδαγµα και το πιο σηµαντικό κατά τη γνώµη µου, είναι αυτό της προσαρµογής µας στα νέα δεδοµένα που υπαγορεύει η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Σε όλο τον προηγµένο κόσµο είχε ξεκινήσει µία αλλαγή που αναδιαµόρφωνε τον επιχειρηµατικό και οικονοµικό χάρτη. Το ηλεκτρονικό εµπόριο είχε κάνει άλµατα και οι ψηφιακές πλατφόρµες έδιναν σε όλους τη δυνατότητα πρόσβασης σε τεράστιες αγορές. Το επιχειρείν άλλαζε ύφος και αυτό γινόταν µε γρήγορους ρυθµούς. Στη χώρα µας η πανδηµία έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό των επιχειρήσεων.

Όλα έπρεπε να γίνουν πιο άµεσα. Η ανάγκη για επιβίωση των επιχειρήσεων επίσπευσε τις εξελίξεις. Μπήκαν στη ζωή µας νέοι όροι, όπως e-shop, τηλεργασία, τηλεδιασκέψεις. Το µεγάλο δίδαγµα λοιπόν ήταν η ανάγκη προσαρµογής στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής. Και νοµίζω ότι µπορούµε όλοι –κράτος, φορείς, επιµελητήρια, επιχειρήσεις, επαγγελµατίες- να επενδύσουµε σε αυτή την εµπειρία και να ανέβουµε στο τρένο της ανάπτυξης.

Η 4η Βιοµηχανική Επανάσταση έχει ξεκινήσει και όποιος δεν ακολουθήσει τις εξελίξεις είναι µοιραίο να µείνει πίσω και τελικά να βρεθεί εκτός αγοράς.

Τα δύσκολα για την οικονοµία πέρασαν ή είναι µπροστά µας;

Τίποτα δεν πέρασε. Αρκεί να δούµε προσεκτικά τα νούµερα. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, στο τέλος του περασµένου Ιουλίου το συνολικό χρέος της χώρας ανέβηκε στο ποσό των 388,49 δισ. ευρώ, από 374,06 δισ. ευρώ, που ήταν τον ∆εκέµβριο του 2020.

∆ηλαδή αυξήθηκε κατά 14,49 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το ακαθάριστο χρέος της χώρας διαµορφώθηκε τον Ιούλιο στο 234% του ΑΕΠ, µε τη χώρα µας να έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το δεύτερο υψηλότερο παγκοσµίως, µετά την Ιαπωνία. Την ίδια ώρα, η πανδηµία είναι ακόµα εδώ και οι συνέπειες της θα ταλαιπωρούν το επιχειρείν για πολύ καιρό.

Τα ανοιχτά µέτωπα είναι πολλά και οι προκλήσεις µεγάλες. Για παράδειγµα, αν δεν αυξηθούν οι εµβολιασµοί κινδυνεύει η δηµόσια υγεία και απειλείται άµεσα η οικονοµία, καθώς η επιβολή οποιουδήποτε νέου περιοριστικού µέτρου θα πολλαπλασιάσει τα ήδη πολλά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν σήµερα οι επιχειρήσεις. Αν δεν φερθούµε υπεύθυνα, θα συνεχίζουµε να βιώνουµε αρνητικές καταστάσεις. Ως ΚΕΕΕ και επιµελητηριακή κοινότητα είναι βέβαιο ότι θα εστιάσουµε τις δράσεις µας για την αντιµετώπιση αυτών των δύσκολων συνθηκών.

Είστε Πρόεδρος επί χρόνια στο ΕΕΑ, πλέον Πρόεδρος και στην ΚΕΕΕ. Τι ακολουθεί; Θα σας δούµε να πρωταγωνιστείτε και στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Ως ένας άνθρωπος που ασχολούµαι χρόνια µε τα επιµελητηριακά, αλλά και ως επιχειρηµατίας που έχω εργαστεί σκληρά, η βασική µου προτεραιότητα είναι η ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας µέσω της επιτυχηµένης πορείας των επιχειρήσεων µας. Είµαι πραγµατικά περήφανος για τη δουλειά που έγινε τα προηγούµενα χρόνια –και που συνεχίζει να γίνεται- στο Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Αθηνών και στοχεύω να υπάρξει θετικό αποτέλεσµα από την ενασχόληση και στην Κεντρική Ένωση Επιµελητηρίων.

Είναι τόσες πολλές οι ευθύνες και τόση η προσπάθεια που γίνεται για την επίτευξη των στόχων της επιχειρηµατικής κοινότητας, που δεν υπάρχει καµία σκέψη για το µέλλον. Αυτή την στιγµή, σηµασία έχει να αναβαθµιστεί η ΚΕΕΕ και µέσω αυτής ο επιµελητηριακός θεσµός, κάτι που θα συµβάλει στην στήριξη των επιχειρήσεων. Σε αυτή την προσπάθεια δεν είµαι µόνος. Υπάρχει αρµονική συνεργασία µε όλη τη ∆Ε της ΚΕΕΕ αλλά και τον κάθε Πρόεδρο Επιµελητηρίου ξεχωριστά, για το σήµερα και το αύριο του ελληνικού επιχειρείν. Η ΚΕΕΕ συνιστά µία τεράστια πρόκληση και είµαι αποφασισµένος να δώσω όλες µου τις δυνάµεις για την επίτευξη των στόχων µας, τιµώντας έτσι και την εµπιστοσύνη που µου έδειξαν οι συνάδελφοι µου µε την οµόφωνη εκλογή µου στη θέση του Προέδρου.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top