Now Reading
Γρίπη και Κορωνοϊός

Γρίπη και Κορωνοϊός

 • Ομοιότητες και διαφορές διανύοντας το δεύτερο κύμα πανδημίας

Διανύουμε, όπως όλοι γνωρίζουμε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας από το γνωστό σε όλους κορωνοϊό, ενώ πλησιάζει η περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης. Για αυτόν το λόγο, πρέπει να προσέξουμε κάποιες διαφορές και να λάβουμε κάποια μέτρα, ώστε να τα ξεχωρίσουμε ει δυνατόν.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ

Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης είναι αιφνίδια και περιλαμβάνουν:

 1. πολύ υψηλό πυρετό που διαρκεί μέχρι 5-7 24ωρα,
 2. ρίγη,
 3. αδιαθεσία,
 4. έντονη καταβολή,
 5. μυαλγίες,
 6. άλγος στο κατώτερο θωρακικό τοίχωμα,
 7. κεφαλαλγία,
 8. ρινική συμφόρηση και περιστασιακά ναυτία,
 9. έντονος, ξηρός βήχας και πονόλαιμος.
 10. Στους ηλικιωμένους τα συμπτώματα μπορεί να είναι μόνο ατονία και σύγχυση, συχνά χωρίς πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τον κορωνοϊό τα συμπτώματα δεν ξεκινούν αιφνίδια, έχουν διακύμανση στη διάρκειά τους και μπορεί να διαρκέσουν έως και 30 ημέρες. Τα συμπτώματα του κορωνοϊού δεν είναι αιφνίδια και περιλαμβάνουν:

 1. πυρετό,
 2. ξηρό βήχα και
 3. κόπωση

ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ:

 1. μυαλγίες,
 2. φαρυγγαλγία,
 3. διάρροια,
 4. επιπεφυκίτιδα,
 5. κεφαλαλγία,
 6. απώλεια γεύσης ή όσφρησης,
 7. δερματικό εξάνθημα,
 8. αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.

ΣΤΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ:

 1. δυσκολία στην αναπνοή,
 2. δύσπνοια με την πτώση του κορεσμού του οξυγόνου,
 3. απώλεια ομιλίας ή κίνησης.

Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός είναι ο κατάλληλος για να κάνει τη διάγνωση και να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις που ενδεχομένως κριθούν απαραίτητες.

See Also

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΟΥΜΕ;

Η εποχική γρίπη μπορεί να αποδειχθεί πολύ ήπια φέτος χάρη στα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Η ενθαρρυντική αυτή εκτίμηση προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία από αρκετές χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Χιλή, Νότια Αφρική) που μελέτησε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC). Στη σχετική έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Morbidity and Mortality Weekly”, επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής η γρίπη στις ΗΠΑ βρίσκεται σε «ιστορικά χαμηλά επίπεδα», ενώ επίσης τα στοιχεία από το Νότιο Ημισφαίριο, όπου μόλις τελείωσε ο χειμώνας, δείχνουν «ουσιαστικά μηδαμινή κυκλοφορία της γρίπης».

Το CDC θεωρεί πιθανό ότι η φετινή εποχική γρίπη και στο Βόρειο Ημισφαίριο θα είναι πολύ ήπια ή καθυστερημένη. Παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι τίποτε δεν μπορεί να είναι βέβαιο για την εξέλιξη της εποχικής γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο εν μέσω της πανδημίας Covid-19, συνεπώς είναι καλό κανείς να κάνει έγκαιρα το αντιγριπικό εμβόλιο που συνήθως γίνεται στην αρχή κάθε χειμώνα (μετά τις 15 Οκτωβρίου). Αυτό συμβαίνει για να στοχεύσει το εμβόλιο στα στελέχη της γρίπης που θα κυκλοφορήσουν εκείνη τη χρονιά και διότι η ανοσία στη γρίπη εξασθενεί με το χρόνο. Επομένως, είναι σημαντικό να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάθε χρόνο. Για την προφύλαξή μας από τον κορωνοϊό ισχύει το γνωστό τρίπτυχο: Μάσκα, αποστάσεις και τακτικό πλύσιμο των χεριών! Τα μέτρα αυτά βέβαια αποτρέπουν και την εξάπλωση του ιού της εποχικής γρίπης. Τα παραπάνω μέτρα είναι σημαντικό να τηρούνται και από τα παιδιά, παρόλο που με τα πιο πρόσφατα δεδομένα δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από κορωνοϊό. Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο παιδίατρος κανονίζει τον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης για τα παιδιά από 6 μηνών έως και 6 ετών.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top