Now Reading
Γ. Τζέης: Εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης μέσω της ασφάλισης πιστώσεων

Γ. Τζέης: Εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης μέσω της ασφάλισης πιστώσεων

  • Να ανοίξει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών Ασφάλισης Πιστώσεων για συμπράξεις υπέρ της οικονομίας
Γεράσιμος Τζέης

Το άνοιγμα διαλόγου μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του κλάδου των εταιρειών Ασφάλισης Πιστώσεων, προς αναζήτηση νέων εργαλείων υποστήριξης της αγοράς, ώστε μέσα από ΣΔΙΤ να αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, προτείνει ο Γενικός Διευθυντής της Atradius, Γεράσιμος Τζέης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «am», θεωρώντας ότι μια ανάλογη πρωτοβουλία θα ήταν ευεργετική για την οικονομία.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει δύσκολη την εξίσωση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από τον Covid-19 και την όποια λύση δυσεύρετη. Θεωρεί, δε, ότι θα βιώσουμε φαινόμενα πολύ πιο γρήγορα και έντονα σε σχέση με αυτά της πολυετούς κρίσης χρέους της χώρας, ενώ στις παραμέτρους που θα επηρεάσουν την επόμενη μέρα της παγκόσμιας οικονομίας περιλαμβάνει τη διάρκεια της κρίσης, καθώς και το πώς θα εξελιχθούν τα νέα κρούσματα, το βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας, όπως και το πότε θα βρεθεί ένα αξιόπιστο φάρμακο ή ακόμη και εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά και εάν θα υπάρξουν περαιτέρω lockdown.

Ο κ. Γεράσιμος Τζέης εκτιμά ότι η ύφεση για την Ελλάδα θα είναι φέτος αρκετά βαθιά, ωστόσο από το επόμενο έτος είναι πιθανό να δούμε μια ανάκαμψη της οικονομίας.

Πόσο επηρέασε η πανδημική κρίση τις καλύψεις στις ασφαλίσεις πιστώσεων;

Ο νέος κορωνοϊός Covid-19, επηρεάζει πλέον δραστικά την Παγκόσμια Οικονομία. Το φαινόμενο αρχικά εμφανίστηκε σε μια μακρινή επαρχία της Κίνας, πήρε διαστάσεις, εξαπλώθηκε στις γειτονικές χώρες, στη συνέχεια και στην Ευρώπη και σε μερικές μόνο εβδομάδες ανακηρύχθηκε σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν διαδοχικά σε όλες τις χώρες, σε μερικές δε δυστυχώς εκτός ελέγχου όπως και τα θύματα.

Τα μερικά ή ολικά lockdown που επιβλήθηκαν ήταν η αναμενόμενη αντίδραση από τις κυβερνήσεις, κάτι που όμως έπληξε παραπλεύρως τις οικονομίες των εκάστοτε χωρών. Οι συνέπειες έγιναν ιδιαίτερα σοβαρές αφού μόνο η ανεργία στις πρώτες εβδομάδες αυξήθηκε δραματικά και επηρεάστηκε έτσι άμεσα η αγοραστική δύναμη και η ιδιωτική κατανάλωση. Προκαλεί δέος το ότι ειδικά στην Αμερικανική Ήπειρο το 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η ανεργία αυξήθηκε κατά 875.000 νέους ανέργους ενώ το 2020, έξι μόλις εβδομάδες μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, οι νέοι άνεργοι ήταν πάνω από 40 εκατομμύρια!

Είναι σίγουρο ότι μόλις αρθούν τα lockdown σε κάθε χώρα, θα επανέλθουν κάποιες από τις θέσεις εργασίας, αλλά είναι βέβαιο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση. Άρα η ανεργία θα είναι δυστυχώς υπέρμετρη και σε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, όπου προήλθαν από παρατεταμένη οικονομική κρίση, θα αποτελέσει μία ακόμα σοβαρή απειλή που θα δυσχεράνει τα σχέδια για οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, παρατηρούμε εταιρείες μέχρι πρότινος, υπεράνω υποψίας, όπως για παράδειγμα εταιρείες στον τομέα των αερομεταφορών, της λιανικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας, να έχουν είτε πτωχεύσει είτε αναζητήσει κρατική βοήθεια για να παραμείνουν σε λειτουργία, είναι δε πραγματικά δύσκολο να βρούμε ποιες εταιρείες τελικά δεν θα επηρεαστούν, αφού τελικός παρονομαστής είναι η μείωση της κατανάλωσης.

Συνεπεία αυτού, είναι προφανές ότι η πανδημία του Covid-19 έχει επηρεάσει το μηχανισμό και τη στρατηγική των ασφαλιστών πιστώσεων. Είναι γνωστό ότι το πρωταρχικό μέλημα του Ασφαλιστή πιστώσεων είναι η πρόληψη των επισφαλειών και το πώς θα μπορέσει να συμβουλέψει έγκαιρα και έγκυρα τον Ασφαλισμένο του πελάτη για το πώς θα αποφύγει τις κακοτοπιές, άρα πώς θα αποφύγει τους επισφαλείς οφειλέτες και αυτούς που προβλέπουμε ότι θα αντιμετωπίσουν δυσμένειες.

Την κρίσιμη λοιπόν αυτή περίοδο, όπου η γεωπολιτική απειλή του Covid-19 έχει ανατρέψει πλήρως τα οικονομικά πλάνα όλων σχεδόν των χωρών του πλανήτη και τις απειλεί με βαθιά ύφεση απροσδιόριστης διάρκειας, το μέλημά μας στην Atradius είναι να διακρίνουμε και να ξεχωρίσουμε με τον πλέον ακριβοδίκαιο τρόπο ποιες εταιρείες θα πληγούν περισσότερο, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, και άρα να μπορέσουμε να συμβουλέψουμε κατάλληλα τους πελάτες μας, ώστε να προσαρμόσουν την εμπορική τους πολιτική και τελικά να αποφύγουν πιθανές επισφάλειες.

Σε αυτό το πλαίσιο της ενημέρωσης και της πρόληψης, έχουμε προβεί σε αναπροσαρμογές των πιστωτικών μας καλύψεων / πιστωτικών ορίων μειώνοντάς τα όταν διαγιγνώσκουμε ότι ο επερχόμενος εμπορικός κίνδυνος είναι σοβαρός ή ακόμα και ακυρώνοντάς τα όταν ο κίνδυνος είναι άμεσος, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο την πρόληψη που περιμένουν από εμάς οι Ασφαλισμένοι μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αυτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τους εξαγωγείς μας, διότι είναι πολλές φορές δύσκολο να προβλέψουν το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία σε μακρινές χώρες και κατ‘ επέκταση το πώς θα επηρεαστούν εκεί οι οφειλέτες τους.

Επίσης, και όπως κάναμε με μεγάλη επιτυχία σε προηγούμενες περιόδους κρίσης, έχουμε δώσει έμφαση στην επικοινωνία με τους Ασφαλισμένους πελάτες μας, ώστε να μην προβούμε σε μονομερείς κινήσεις μείωσης ή ακύρωσης πιστωτικών ορίων αλλά πρωτίστως να αφουγκραστούμε τις πιστωτικές ανάγκες των Ασφαλισμένων μας προκειμένου να τους βοηθήσουμε να συνεχίσουν την εμπορική τους δραστηριότητα με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Για να βελτιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα αυτό, έχουμε ενισχύσει τους μηχανισμούς πρόληψης κινδύνου σε όλες τις χώρες, παρακολουθώντας στενά τα micro και macro οικονομικά δρώμενα τα οποία θα μπορέσουν να μας εξασφαλίσουν έγκαιρη και ακριβή πρόβλεψη, άρα και αντίδραση.

Σε αγορές του εξωτερικού, λόγω του Covid-19, διαπιστώνονται θεσμικές παρεμβάσεις στις ασφαλίσεις πιστώσεων με στόχο την σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ή και την πλήρη ανάληψη του σχετικού ρίσκου από το κράτος. Θεωρείτε ότι θα πρέπει να ισχύσει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα;

Πράγματι, σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης –όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Βέλγιο, Γαλλία κ.λπ.– έχουν ήδη γίνει συνέργειες μεταξύ των Κυβερνήσεων και των Ασφαλιστών πιστώσεων σε διάφορες μορφές.

Η γενική ιδέα είναι το κράτος να αναλάβει μέρος από το αυξημένο εμπορικό ρίσκο που φέρει ή θα αντιμετωπίσει ο Ασφαλιστής πιστώσεων, ώστε ο τελευταίος να μη μειώσει τις καλύψεις του, άρα τα πιστωτικά όρια τα οποία έχει δώσει στους Ασφαλισμένους πελάτες του, επιτρέποντας έτσι με τη σειρά του (και με τη βοήθεια των κρατικών κεφαλαίων) να συνεχιστούν οι επί πιστώσει συνδιαλλαγές με τους τελικούς οφειλέτες / πελάτες, διατηρώντας έτσι την οικονομία «εν ζωή».

Όλες οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία έχουν επιδείξει μεγάλη ευρηματικότητα προκειμένου να βοηθήσουν τις οικονομίες τους, είτε με χορήγηση οικονομικών παροχών στις εταιρείες είτε με απευθείας βοηθήματα (μισθούς / παροχές) στους εργαζόμενους, όπως είδαμε και στην Ελλάδα.

Θα ήταν ενδιαφέρον να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του κλάδου των εταιρειών Ασφάλισης Πιστώσεων, ώστε να διερευνήσουμε παρόμοια εργαλεία υποστήριξης. Είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ευεργετικό για την οικονομία μας!

Σε ποιους κλάδους της εγχώριας αγοράς εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα αφερεγγυότητας και πόσο έχουν αυξηθεί οι καθυστερήσεις στις πληρωμές;

Ίσως είναι λίγο πρώιμο να βγάλουμε συμπέρασμα, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι κλάδοι οι οποίοι πλήττονται είναι εκείνοι που έχουν να κάνουν έμμεσα ή άμεσα με τον Τουρισμό (αεροπορικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, tour operators κ.λπ.), HoReCa καθώς και όποιοι κλάδοι σχετίζονται με τη λιανική πώληση.

Παρόλα αυτά, και σε αυτή την περίοδο, θα ήταν παρακινδυνευμένο να κάνουμε γενικεύσεις αφού μερικοί κλάδοι έχουν ακόμα και ευνοηθεί – όπως για παράδειγμα ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας.

Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κοινός παρανομαστής (και δυστυχώς εδώ αστάθμητος παράγοντας) για την ευμάρεια όλων των κλάδων είναι η αγοραστική δύναμη και η ιδιωτική κατανάλωση, οι οποίες αναμένονται να πληγούν με την αύξηση της ανεργίας.

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών, είναι νωρίς να διαγνώσουμε μια σαφή τάση – ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε στην αγορά το βοήθημα με την παράταση των πληρωμών των επιταγών λήξης Απριλίου και Μαΐου. Ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορέσουμε να έχουμε από τον Ιούνιο. Αυτό πάντως που μπορώ να σημειώσω είναι μια μικρή για την ώρα αύξηση στις παρατάσεις των πληρωμών και στη σύναψη payment plan.

Θα πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε ότι μετά τα τελευταία 10 συνεχόμενα χρόνια οικονομικής ύφεσης, ο Έλληνας επιχειρηματίας απέδειξε ότι ξέρει να αντιδρά στις απειλές και να είναι ευρηματικός, κάτι το οποίο θεωρώ θα συμβεί και τώρα.

Γεράσιμος Τζέης, Πλάτων Τσούλος
Γεράσιμος Τζέης και Πλάτων Τσούλος

Στις ασφαλίσεις των εξαγωγικών ή των εγχώριων πιστώσεων θεωρείτε ότι τα ρίσκα ασφάλισης είναι υψηλότερα;

Είναι προς το παρόν δυσδιάκριτο το ποιες χώρες θα πληγούν λιγότερο ή περισσότερο, συνεπώς, δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε με ακρίβεια. Ας μην ξεχνάμε ότι βλέπουμε ανατροπές και εξελίξεις που δεν περιμέναμε ποτέ να γίνουν, όπως για παράδειγμα έχουμε ασφαλισμένους πελάτες που πωλούσαν κατά κόρον στην Ιταλία ή Ισπανία και μέσα σε λίγες εβδομάδες, σχεδόν το 75% του τζίρου τους σταμάτησε.

Επίσης, έχουμε ασφαλισμένους που πουλούσαν σε ένα μεγάλο ποσοστό σε εξαιρετικούς μέχρι εκείνη τη στιγμή πελάτες, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες ή αερομεταφορείς, οι οποίοι μέσα σε λίγες εβδομάδες μπήκαν σε πτωχευτικό δίκαιο ή έκαναν παύση πληρωμών.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ο κλάδος της λιανικής έχει πληγεί αφού η αγοραστική δύναμη αποδυναμώθηκε και επαφίεται πλέον στις κυβερνήσεις να βρουν τρόπους να διορθώσουν τους δείκτες ανεργίας.

Δεδομένων λοιπών των παραπάνω θα τολμούσα να πω ότι για την ώρα τα ρίσκα ασφάλισης τόσο στο και τις εγχώριες όσο και για τις εξαγωγικές πιστώσεις είναι ισοπίθανα.

Ποια είναι η αξιολόγηση της Atradius για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και ποιες οι προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία;

Οι περισσότερες χώρες άρουν διαδοχικά τα lockdown τα οποία έχουν επιβάλει στις οικονομίες τους αφού η Πανδημία δείχνει να τίθεται υπό έλεγχο. Αυτό θα είναι ευεργετικό για τις οικονομίες μας διότι θα αρχίσει έστω και σταδιακά να επέρχεται η κανονικότητα.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε το πόσο θα μπορέσει να ανακάμψει η ανεργία, να τονωθεί η ιδιωτική κατανάλωση και φυσικά να δούμε εάν η επιστροφή στην κανονικότητα θα επιφέρει νέα έξαρση της πανδημίας η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει νέα lockdown έστω και μερικώς.

Σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2020 είναι αρνητικές.

Όσον αφορά την Ελλάδα μένει να δούμε πόσο θα πληγεί η τουριστική βιομηχανία, τι επίπεδα ανεργίας θα έχουμε και πόσες πτωχεύσεις εταιρειών θα σημειωθούν. Αν τολμούσα να κάνω κάποια πρόβλεψη για την Ελληνική οικονομία, αυτή είναι στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές που έχουν εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Δ.Ν.Τ αλλά και η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση όπου κοινή παραδοχή είναι ότι θα αντιμετωπίσουμε ύφεση γύρω στο 7% ενώ περιμένω μια δυναμική ανάκαμψη το νέο έτος.

Η κρίση του Covid-19 έδωσε «αφορμές» για τη δημιουργία νέων προγραμμάτων ασφάλισης ή την υλοποίηση προσαρμογών στις παρεχόμενες καλύψεις;

Η Atradius κατέχει ηγετική θέση στην ασφάλιση των πιστώσεων και διαθέτει ήδη πολλαπλά ασφαλιστικά προϊόντα που βοηθούν τον Έλληνα επιχειρηματία να αναπτυχθεί, αλλά και να προστατεύσει τόσο τις εγχώριες όσο και τις εξαγωγικές του δραστηριότητες.

Η κρίση του COVID-19 μας έκανε να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς που έχουμε διεθνώς για να προλαμβάνουμε το εμπορικό ρίσκο, άρα να συμβουλεύουμε τους πελάτες μας ανάλογα.

Αυτό που σαφώς ενισχύθηκε ήταν η ζήτηση για την ασφάλιση των πιστώσεων, η οποία αυξήθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η πανδημία του COVID-19 έδειξε για μία ακόμη φορά πόσο ευάλωτη είναι η παγκόσμια οικονομία σε παράγοντες (που κανείς δεν έχει φανταστεί μέχρι τώρα) αποσταθεροποίησης και πόσο εύκολα μπορούν εταιρείες “υπεράνω πάσης υποψίας” να αντιμετωπίσουν δομικά προβλήματα.

Ως ήταν λοιπόν αναμενόμενο, οι εταιρίες βίωσαν το εμπορικό ρίσκο να αυξάνεται στα πελατολόγιά τους και αναγνώρισαν στην Atradius την αξιόπιστη λύση για προφύλαξη έναντι των επισφαλειών, διασφάλιση της ρευστότητά τους, ανάπτυξη σε δύσκολες αγορές αλλά και για πρόσβαση σε ευκολότερο και φτηνότερο κεφάλαιο κίνησης.

See Also

Διαφοροποιούνται και σε τι βαθμό οι συνέπειες της πανδημικής κρίσης σε σχέση με τα όσα συνέβησαν στη χώρα κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης χρέους;

Όπως όλα δείχνουν η πανδημία του COVID-19 θα καταλήξει να έχει ένα σοβαρό αντίκτυπο στη παγκόσμια οικονομία. Η διάρκειά της είναι ακόμα άγνωστη και είναι αυτή που τελικά θα επηρεάσει το βαθμό και την ένταση της κρίσης που θα βιώσουμε. Μένει λοιπόν να το παρακολουθήσουμε.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι ενδείξεις είναι ότι θα βιώσουμε φαινόμενα πολύ πιο γρήγορα και έντονα σε σχέση με αυτά της πολυετούς κρίσης. Όμως, η διάρκεια είναι αυτή που κυρίως θα επηρεάσει, καθώς και παράγοντες όπως εάν θα υπάρξουν νέα κρούσματα, πόσο θα επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας, εάν και πόσο γρήγορα θα βρεθεί ένα αξιόπιστο φάρμακο (ή ακόμη και εμβόλιο) για τον κορωνοϊό, εάν θα υπάρξουν περαιτέρω lockdown και εάν, κάτι που όλοι απεύχονται, βγει η πανδημία εκτός ελέγχου.

Όλα αυτά κάνουν την εξίσωση πολύ πιο δύσκολη και την λύση δυσεύρετη. Θεωρώ όμως ότι είναι αρκετά πιθανό το νέο έτος να δούμε μια ανάκαμψη της οικονομίας, κάτι που είναι σύμφωνο και με τις προβλέψεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών: Δ.Ν.Τ, Ε.Κ.Τ. κλπ

Πώς αξιοποιεί η Atradius τα insurtech και fintech εργαλεία;

Αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση της πανδημίας, η Atradius είχε επενδύσει τεράστια κεφάλαια στο business transformation του μηχανισμού της και στην επένδυση τεχνολογιών Insurtech.

Αξίζει να αναφέρουμε τη Logical Glue, η οποία είναι είναι ένα ψηφιακό εργαλείο για αυτοματοποιημένη ανάλυση κινδύνου μέσα από τη χρήση machine learning. Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο, το οποίο μας επιτρέπει να πετυχαίνουμε ταχύτατες και ολοένα ακριβέστερες αποφάσεις πιστωτικών ορίων, αφού αποκτούμε πρόσβαση σε όλη τη διαθέσιμη οικονομική γνώση για ένα τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Μια άλλη συνεργασία, που αποτελεί για εμάς πολύτιμο εργαλείο, είναι εκείνη με την IBM Watson, η οποία μας επιτρέπει πάλι μέσα από τη χρήση machine learning στο διαδίκτυο, να αποκτούμε ταχύτατα όλα τα οικονομικά reports (Ισολογισμούς, Αποτελέσματα Χρήσης κλπ) για ένα τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων.

Τα εργαλεία αυτά μας δίνουν σημαντική βοήθεια, ειδικά τη περίοδο αυτή που οι οικονομικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και οι παράγοντες που επηρεάζουν τα οικονομικά δρώμενα είναι πολλαπλοί.

Πώς προσάρμοσε η εταιρεία τις δομές της στις νέες συνθήκες τις οποίες επέβαλε στη λειτουργία της αγοράς ο Covid-19;

Από το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού και αρκετά πριν ανακηρυχθεί αυτός σε πανδημία, η Atradius Ελλάδος είχε οργανώσει και ακολουθήσει πλάνο με μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού και των συνεργατών της.

Με την επιβολή του lockdown ακολουθήσαμε το κατάλληλο Business Continuity Plan και για αρκετές εβδομάδες δουλέψαμε “on a fully remote basis”. Χάρη στο οργανωμένο σχεδίου που ακολουθήσαμε, προσαρμοστήκαμε πολύ γρήγορα στη νέα κατάσταση και με συμμάχους την καλή διάθεση, το ομαδικό πνεύμα αλλά και την τεχνολογία, διασφαλίσαμε στο προσωπικό μας και στις οικογένειές του την μεγαλύτερη δυνατή προστασία και συνάμα διατηρήσαμε την κανονικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας στην αγορά δίχως περιορισμούς.

Πώς εξελίσσονται φέτος τα μεγέθη της Atradius και πώς θα διαμορφωθούν τα επόμενα χρόνια;

Η Atradius κατέχοντας ηγετική θέση στη διεθνή αγορά της Ασφάλισης των Πιστώσεων, απολαμβάνει την αξιολόγηση Α από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η δε κεφαλαιακή της βάση σύμφωνα με το Solvency ΙΙ είναι πολλαπλάσια από αυτή που ορίζουν οι εποπτικές αρχές.

Στην Ελλάδα, η Atradius έχει παρουσία πάνω από 22 χρόνια, τα τελευταία 5 συνεχόμενα εκ των οποίων είναι ο market leader, έχουμε πετύχει ένα εξαιρετικό Loyalty Rate για το πελατολόγιό μας περί το 96% και, κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, ισχυρή κερδοφορία και υγιές χαρτοφυλάκειο. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι πελάτες μας διέπονται από σύνεση και επαγγελματισμό και πρώτοι εκείνοι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να ελαχιστοποιούν τις επισφάλειες του πελατολογίου τους.

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από αχαρτογράφητες δυσκολίες και απρόσμενες οικονομικές αναταράξεις, γεγονός που δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί πρόκληση και για την Atradius.

Με τις προβλέψεις που έχουμε κάνει το top line μας θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2019. Οι εμπορικοί κίνδυνοι αξιολογούνται συνεχώς, έχουμε κάνει τα επιχειρησιακά μας πλάνα και έχουμε πάρει τέτοια μέτρα ώστε να προφυλάξουμε τους ασφαλισμένους αλλά και τους μετόχους μας, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στην αγορά και να βοηθήσουμε τους πελάτες μας σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ποια είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν την Atradius στις ασφαλίσεις πιστώσεων έναντι του ανταγωνισμού της;

Στην Atradius αυτό που μας διακρίνει είναι ότι είμαστε ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι τόσο στους ασφαλιστικούς μας όρους, όσο και στην ταχύτητα αντίδρασής μας στα αιτήματα των πελατών και συνεργατών μας.

Τα στελέχη μας έχουν πολυετή εμπειρία, είναι γνώστες της αγοράς της ασφάλισης των πιστώσεων και αποτελούν μια καλοδουλεμένη ομάδα η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε όλες τις τελευταίες οικονομικές κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελληνική αγορά. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το Loyalty Rate που διέπει το πελατολόγιό μας το οποίο είναι άνω του 96% σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Οι δε υπηρεσίες που παρέχουμε στους πελάτες μας, είναι εξαιρετικού επιπέδου αφού αναθέτουμε έναν Account Manager στον κάθε πελάτη μας, ώστε να τον εξυπηρετούμε στο βέλτιστο βαθμό και να ελαχιστοποιούμε το διαδικαστικό χρόνο για όλα τα αιτήματά του.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top