Now Reading
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ

  • Μία ακόμα «ευκαιρία» να λυθεί το θέμα της ασφάλισης των κατοικιών

Κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Οι δασικές πυρκαγιές του θέρους θα ξέφευγαν των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, και θα κατέκαιγαν, σχεδόν μαζικά, κατοικίες και οχήματα.

Αυτό συνέβη αρχές Αυγούστου και ειδικότερα την περίοδο 1 με 8 του μηνός, οπότε ξέσπασαν συνολικά στη χώρα περί τις 600 πυρκαγιές, προκαλώντας πέραν των περιβαλλοντικών καταστροφών και πρωτόγνωρες υλικές καταστροφές.

Όπως προκύπτει από τις εικόνες του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, έως το μεσημέρι της Κυριακής 8 Αυγούστου είχαν καεί μεταξύ άλλων 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 180.000 στην Αττική και 110.000 στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 1.250.000 στρέμματα για τη θερινή περίοδο, ενώ τα πρώτα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς κατέδειξαν ότι χιλιάδες σπίτια, είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε υπέστησαν από περιορι- σμένες έως σημαντικές ζημιές. Εκατοντά- δες ήταν και τα οχήματα ιδιωτών που παραδόθηκαν στις φλόγες.

Το σημαντικό, φυσικά, ήταν ότι αυτήν τη φορά δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν το 2018 με την πυρκαγιά στο Μάτι, όπου η χώρα θρήνησε 110 νε- κρούς, ο κρατικός μηχανισμός έλαβε μεν τα μέτρα του καθιερώνοντας το «112» ώστε να εκκενώνονται άμεσα κατοικημένες περιοχές που απειλού- νται από δασικές περιοχές, ωστόσο δεν κατάφερε να προστατεύσει το δημόσιο ταμείο από έκτακτες,αλλά και δυσβάστακτες, δαπάνες.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον πρώτο απολογισμό ζημιών από τις φετινές πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο, και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ που κατέθεσε η Κυβέρνηση, με κόστος περί το 0,3% του ΑΕΠ και σκοπό τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων, αγρότες, τοπική αυτοδιοίκηση, υποδομές). Μεταξύ άλλων, προβλέφθηκαν καταβολές αποζημιώσεων, απαλλαγές επιστροφής έκτακτων κορωνοενισχύσεων, απαλλα- γές καταβολής φόρων, εισφορών και ενοικίων κ.ά.

Τα μέτρα αρωγής για όσους έχασαν τις περιουσίες τους αποδείχθηκαν πραγματικά γενναία, όπως και τα όσα προβλέφθηκαν για τους επιχειρηματίες που επίσης υπέστησαν ζημιές. Όμως, καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι η οικονομική διαχείριση των ζημιών προφανώς και θα μπορούσε να είναι διαφορετική και, κυρίως, να κοστίσει λιγότερο στο δημόσιο ταμείο, διότι για μια ακόμη φορά φάνηκε ότι λίγοι μόλις ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν προνοήσει να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς.

Τα χαμηλά επίπεδα κουλτούρας του μέσου Έλληνα για θέματα ασφάλισης είναι γνωστά, όπως γνωστή είναι κι η ατολμία των πρόσφατων κυβερνήσεων να θεσπίσουν την υποχρεωτική ασφά- λιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών ή άλλων κινδύνων που ενέχουν τον κίνδυνο του μαζικού, του οριζόντιου, χτυπήματος, ή έστω να θεσπίσουν φορολογικά ή άλλα κίνητρα ώστε να διευκολύνουν οικονομικά κάθε ενδιαφερόμενο να καλύψει ασφαλιστικά την ακίνητη περιουσία του.

See Also

Φαίνεται πάντως ότι οι πρόσφατες καταστροφές από τις πυρκαγιές ξύπνησαν αντανακλαστικά της Κυβέρνησης, καθώς παραμονές έκδοσης του τεύχους πληροφορίες έφεραν τον Πρωθυπουργό αποφασισμένο να ανακοινώσει στη ΔΕΘ φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών.

Ελπίζουμε ότι η σχετική ρύθμιση θα «περάσει» άμεσα από τη Βουλή, όπως και ότι η αγορά σύντομα θα απολαύσει και νέες αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά για το ρόλο της στην οικονομία και την κοινωνία. Αποφάσεις που θα αφορούν για παράδειγμα τις ασφαλίσεις υγείας, τα συνταξιοδοτικά επενδυτικά προϊόντα και άλλα.

του Πλάτωνα Τσούλου

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top