Now Reading
Διψήφια αύξηση στα Ομαδικά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Διψήφια αύξηση στα Ομαδικά της Εθνικής Ασφαλιστικής

  • Η πανδημία αποτέλεσε ένα σημαντικό ερέθισμα για όλους ώστε να σκεφτούν εκ νέου το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης και της αξίας της

Άνοδο καταγράφουν τα Ομαδικά Συμβόλαια Ζωής και Υγείας σε αντιδιαστολή με τα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά, όπου πολλές επιχειρήσεις σταμάτησαν τις έκτακτες καταβολές ή και ακόμα περιόρισαν τις τακτικές. Την εικόνα στον κλάδο περιγράφει ο κ. Ι. Χατζηκωνσταντίνου, Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης ανάληψης Εργασιών της Διεύθυνσης Ομαδικών Ασφαλίσεων Ζωής στην Εθνική Ασφαλιστική.

Το 2020 ήταν ένα δύσκολο έτος για τις επιχειρήσεις. Πώς κινήθηκε η αγορά των Ομαδικών Ασφαλίσεων;

Η παγκόσμια ύφεση, συνέπεια της πανδημίας, των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς και της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, σημάδεψε βαθιά το 2020. Η οικονομική ύφεση που βιώσαμε κατά το 2020 έπληξε αρκετές επιχειρήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Στις περισσότερες χώρες, η διάσωση των επιχειρήσεων πέρασε αναγκαστικά μέσα από την κρατική στήριξη. Είδαμε φιλελεύθερες κυβερνήσεις να εφαρμόζουν πολιτικές κρατικού παρεμβατισμού, προκειμένου να τις διασώσουν και κατ’ επέκταση να διασώσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα το κράτος διαχειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία το υγειονομικό μέρος της κρίσης, ωστόσο οι οικονομικές συνέπειες ήταν αναπόφευκτες με τη μείωση του ΑΕΠ να αγγίζει το 10%. Δεδομένων των συνθηκών, η ελληνική ασφαλιστική αγορά κινήθηκε σε αρκετά καλά επίπεδα και περιορίστηκε σε μείωση της τάξης του 3,7% για το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ τα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά είχαν πτώση 17,5% στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα σε σύγκριση με το 2019, πτώση που όμως μόνο μερικώς οφείλεται στην πανδημία, καθώς κατά το έτος 2019 είχαν καταγραφεί υψηλές έκτακτες μη επαναλαμβανόμενες καταβολές. Σε κάθε περίπτωση η πανδημία επηρέασε τον κλάδο των Ομαδικών Συνταξιοδοτικών, καθώς αρκετές επιχειρήσεις στην προσπάθεια επιβίωσής τους προτίμησαν να διακρατήσουν ρευστότητα. Σε αντίθεση με τα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα αντίστοιχα Ομαδικά Ζωής και Υγείας κατέγραψαν άνοδο, αν και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία για αυτό τον κλάδο από την ΕΑΕΕ. Στην Εθνική Ασφαλιστική είχαμε διψήφιο ποσοστό ανόδου στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του κλάδου Ομαδικών Ασφαλίσεων. Η άνοδος οφείλεται στα εξαιρετικά αντανακλαστικά που επέδειξε η ομάδα των Ομαδικών Ασφαλίσεων της Εταιρείας μας, παραμένοντας δίπλα στους πελάτες και συνεργάτες μας, με καθημερινή εξατομικευμένη επικοινωνία για όλα τα θέματα που ανέκυπταν επί των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, καθώς και στην άμεση ψηφιακή προσαρμογή των λειτουργιών μας. Εν μέσω της πρώτης καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι εργασίες μας συνεχίσθηκαν απρόσκοπτα, υλοποιώντας όλες τις διαδικασίες μας ψηφιακά και κλείνοντας συμφωνίες με επιχειρήσεις, οι οποίες ασφάλιζαν για πρώτη φορά το προσωπικό τους.

Σε τι βαθμό, εν μέσω πανδημίας, οι εργοδότες ζητούν ομαδικά προγράμματα ασφάλισης για τους εργαζομένους τους και σε ποιες καλύψεις εστιάζουν;

Για να απαντηθεί ολοκληρωμένα η ερώτηση αυτή θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά, από τα Ομαδικά Ζωής και Υγείας, καθώς η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Αναφορικά με τα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, η δημιουργία νέων συμβολαίων ήταν περιορισμένη, ενώ κάποιες από τις επιχειρήσεις με υφιστάμενα προγράμματα περιόρισαν τις έκτακτες καταβολές και σε πολλές περιπτώσεις ανέστειλαν και την καταβολή των τακτικών, προκειμένου να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και εντός του 2021, καθώς η φορολογική αντιμετώπιση του ασφαλίσματος αυτού του προϊόντος συνεχίζει να επιβαρύνεται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία όμως καταργήθηκε από τη μισθοδοσία των ιδιωτικών υπαλλήλων. Παρατηρούμε λοιπόν πως μεγεθύνεται η φορολογική ανισορροπία σε σχέση με τα Τ.Ε.Α. (Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης).Έτσι, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η διοχέτευση αποταμιεύσεων προς τα Ταμεία αυτά δείχνει να είναι φορολογικά πιο συμφέρουσα. Στον αντίποδα, τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια Ζωής και Υγείας είχαν άνοδο και αυξημένη ζήτηση, καθώς η πανδημία ήρθε να μας υπενθυμίσει όχι μόνο το πόσο απρόβλεπτη είναι η ζωή, αλλά και την αξία της μείωσης της αβεβαιότητας μέσω της ασφάλισης. Κάποιες επιχειρήσεις που λόγω του αντικειμένου τους δεν επλήγησαν από την κρίση, αποφάσισαν να παρέχουν Ομαδική Ασφάλιση στο προσωπικό τους, ενώ αυτές που επλήγησαν διακράτησαν την Ομαδική τους Ασφάλιση. Ειδικά οι μεγάλες, όσες δυσκολίες και να αντιμετώπισαν, δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή τη διακοπή της παροχής αυτής προς το προσωπικό τους. Αντιθέτως, κάποιες από αυτές ενίσχυσαν τις καλύψεις, ενώ παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση στο Νοσοκομειακό Επίδομα, μία κάλυψη που λειτουργεί και ενεργοποιείται ακόμη και στην περίπτωση νοσηλείας σε Δημόσιο Νοσοκομείο. Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών δεν έχει εξαιρέσει την πανδημία στα Ομαδικά Ασφαλιστήρια και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κράτος ανέλαβε τις νοσηλείες λόγω Covid- 19 στο Δημόσιο σύστημα υγείας, οι επιχειρήσεις εστίασαν σε αυτή την κάλυψη, αλλά και στη γενικότερη ενίσχυση των παροχών υγείας.

Άλλαξε η πανδημική κρίση πιστεύετε την κουλτούρα των πολιτών για την ιδιωτική ασφάλιση;

Εκτιμώ ότι η κρίση αυτή αποτέλεσε ένα σημαντικό ερέθισμα για όλους ώστε να σκεφτούν εκ νέου το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης και της αξίας της. Στην Ελλάδα είδαμε το κράτος να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το θέμα της νοσηλείας λόγω πανδημίας, ακόμη και επιτάσσοντας έναν αριθμό κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ταυτόχρονα όμως είδαμε σε κάποιες χώρες τα συστήματα υγείας να καταρρέουν. Την ίδια στιγμή, πολλές ασφαλιστικές παγκοσμίως κατέβαλαν στους πελάτες τους υψηλές αποζημιώσεις λόγω της πανδημίας αναδεικνύοντας την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης, ακόμη και αν η κατάσταση αυτή ανάγκασε κάποιες ασφαλιστικές να επαναπροσδιορίσουν μέχρι και την ίδια την παρουσία τους σε κάποιες χώρες. Για έναν ορθολογικά σκεπτόμενο πολίτη, η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς η ανάλωση πόρων του δημόσιου συστήματος υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, οδήγησε στην αναστολή πολλών σημαντικών προγραμματισμένων περιπτώσεων νοσηλειών που οφείλονταν σε άλλες ασθένειες, οι οποίες μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κατά συνέπεια από την ιδιωτική ασφάλιση.

See Also

Τι σημαίνει στην πράξη για τον εργαζόμενο να έχει ένα Ομαδικό Πρόγραμμα Υγείας;

Αν και το θέμα αυτό έχει συζητηθεί και αναλυθεί σε δεκάδες παρόμοια άρθρα, σίγουρα δεν μπορεί να λείπει από ένα άρθρο σχετικό με τις Ομαδικές Ασφαλίσεις, καθώς αφορά ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του προϊόντος. Η παροχή Ομαδικών Προγραμμάτων Ζωής, Υγείας και Σύνταξης είναι η επιτομή των παροχών στο προσωπικό των εταιρειών στο πλαίσιο ενός Total Reward System. Εξειδικευμένες μελέτες δείχνουν ότι, όταν οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το ενδιαφέρον και την υποστήριξη από τον εργοδότη τους, τότε η αφοσίωση και η δέσμευσή τους προς αυτόν μεγιστοποιείται, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της επιχείρησης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αύξηση της παραγωγικότητας. Λόγω και της εξαιρετικά βαριάς φορολογίας των μισθωτών και ειδικά των στελεχών, ένα Ομαδικό Συμβόλαιο Ζωής, Υγείας και Σύνταξης, βρίσκεται στην πρώτη προτίμηση του εργαζομένου, σε σχέση με μία αύξηση μισθού, ενώ ταυτόχρονα του δίνει διέξοδο στην εύρεση οικονομικότερης λύσης ατομικής ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top