Now Reading
Είναι η Ασφάλιση Υγείας ατομική μας ευθύνη;

Είναι η Ασφάλιση Υγείας ατομική μας ευθύνη;

  • Τι μας δείχνει το «πείραμα» της καραντίνας την περίοδο έξαρσης της πανδημίας
woman-having-a-video-call-asfalistikomarketing

Για την περίοδο που διήρκεσε η καραντίνα λόγω Covid-19 θα γραφτούν πολλά επιστημονικά και όχι μόνο, βιβλία. Θα καταρτιστούν μελέτες και θα αναλυθεί η ψυχολογία της μάζας για το πώς αντέδρασε με real life examples, όταν καταλύθηκε νομοθετικά το δικαίωμα της ελευθερίας στην κίνηση. Στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα από αυτήν τη δοκιμασία που ζήσαμε όλοι μας εκτιμήσαμε τρία πράγματα:

  • Την αξία της υγείας – το πόσο σημαντικό είναι να διατηρείται κανείς ψυχικά και σωματικά υγιής.
  • Την αξία του να έχει ο καθένας το προσωπικό – οικογενειακό του χώρο, μέσα στον οποίο να μπορεί να προστατευτεί, να εκφραστεί, να ξεκουραστεί.
  • Τη σημασία της ατομικής του ευθύνης. Την υποχρέωσή του να φροντίζει ο ίδιος για τις ανάγκες του, για το μέλλον του, με την όποια βοήθεια μπορεί να του παρέχει η πολιτεία.

Γεγονός είναι ότι όταν η πολιτεία ζήτησε από τον πολίτη να λειτουργήσει υπεύθυνα, εκείνος ανταποκρίθηκε. Έπραξε ώριμα διευκολύνοντας με τη στάση και τη συμπεριφορά του το έργο της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΣΥ.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι στην κοινωνία μας υπάρχει το αίσθημα της ατομικής ευθύνης. Υπήρχε και παλιότερα ή ευδοκίμησε μέσα από την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώσαμε τα τελευταία 10 χρόνια; Μάλλον γαλουχηθήκαμε. Η ανασφάλεια «επιβίωσης» που έζησε ο Έλληνας τον ώθησε να στηριχθεί στα πόδια του. Να πάρει στα χέρια του το μέλλον του και να φροντίσει μόνος του για τις ανάγκες του, χωρίς να περιμένει βοήθεια από κανένα. Ειδικά από το κράτος που κατά το παρελθόν τον είχε… καλομάθει, που τον… φρόντιζε ανιδιοτελώς, που προπαγάνδιζε ότι θα τον έχει στα «πούπουλα» για πάντα, χωρίς επιπτώσεις.

Μέσα από τη 10ετή κρίση ο Έλληνας έμαθε από τα λάθη του. Εκπαιδεύτηκε ίσως και εν αγνοία του να είναι πλέον περισσότερο προσεκτικός.

Με την πρώτη ευκαιρία αυτό βγήκε στην επιφάνεια. Φάνηκε στις εκκλήσεις της κυβέρνησης να υπάρξει ατομική ευθύνη ως προς τα μέτρα προστασίας που είχε ζητήσει να τηρηθούν, προκειμένου να προστατευτεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να μην «κρασάρει» από την εξάπλωση του Covid-19.

See Also

Η ιδιωτική ασφάλιση έρχεται συμπληρωματικά στη δημόσια. Δεν την παρακάμπτει, αντιθέτως μπορεί να πολλαπλασιάσει τις ικανότητές της

Και ερχόμαστε τώρα στην Ασφάλιση Υγείας. Στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας που λειτουργεί συμπληρωματικά στο δημόσιο σύστημα και πολλές φορές έρχεται να αποσυμπιέσει τον αποδεδειγμένα επιβαρυμένο κρατικό μηχανισμό. Το δεδομένο ότι η ιδιωτική ασφάλιση υγείας τα τελευταία χρόνια (από το 2016) σημειώνει σταθερά ετήσια ανάπτυξη περίπου 20%* καταδεικνύει ότι ο καταναλωτής πατάει όλο και περισσότερο στα πόδια του, ότι βασίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στην ατομική του ευθύνη, ότι αναπτύσσει την ασφαλιστική του συνείδηση που του λέει ότι «αν δεν αναλάβω εγώ το θέμα της υγείας μου, κανείς άλλος δεν θα με βοηθήσει». Και σαφώς υπάρχει το στιβαρό και με εμπειρία δημόσιο σύστημα υγείας, στο οποίο μπορεί πάντα να απευθυνθεί ως πολίτης, αλλά γιατί να μην έχει και τη δυνατότητα της εναλλακτικής επιλογής; Να μπορεί, δηλαδή, να στραφεί και προς ένα εξίσου αξιόπιστο σύστημα υγείας, που όμως θα είναι ταχύτερο, περισσότερο ευέλικτο, καθώς και αποδοτικότερο.

Απαντώντας στο ερώτημα του τίτλου, κατά πόσο είναι η ασφάλιση της ατομικής μας υγείας ευθύνη δική μας, θα λέγαμε πως «ναι» τον τελευταίο λόγο τον έχει ο καθένας μας για τον εαυτό του. «Ναι», πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας για το δικό μας καλό. «Ναι», επιβάλλεται η σύναψη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας και ας υπάρχει το ΕΣΥ, καθώς οφείλουμε στους εαυτούς μας μια ασφαλιστική δικλίδα. Διότι σε κάθε δύσκολη φάση της ζωής μας καλό είναι να διαθέτουμε όλα τα μέσα προστασίας, όλες τις αναγκαίες εφεδρείες. Το βασικό πλάνο αλλά και ένα «plan b» σενάριο, τη βασική μας – τη δημόσια ασφάλιση – αλλά και την ιδιωτική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας, στις ανάγκες μας στο πορτοφόλι μας.

*Ο ισχυρισμός ότι κάθε χρόνο από το 2016 και μετά ο κλάδος Υγείας (ασθενειών & ατυχημάτων) αυξάνεται με μ.ο. 20% προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΑΕΕ που βρήκαμε στην επίσημη ιστοσελίδα της.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top