Now Reading
ΕΑΕΕ: Υπό εξέταση κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών

ΕΑΕΕ: Υπό εξέταση κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών

  • Την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για φορολογικά κίνητρα στις ασφαλίσεις κατοικιών ανακοίνωσε ο Α. Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων στην ετήσια εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Στη σημασία της θέσπισης φορολογικών μέτρων για την ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών έναντι του κινδύνου του σεισμού και των φυσικών καταστροφών και την συμβολή της ασφαλιστικής αγοράς στην κοινωνία και την οικονομία εστιάστηκε η Ετήσια Εκδήλωση της ΕΑΕΕ «Ιδιωτική Ασφάλιση, Σύμμαχος Ζωής», με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, να αποκαλύπτει το πώς η Κυβέρνηση εξετάζει να παρέμβει θεσμικά στο θέμα.

ΥΠΑΝ Άδωνις Γεωργιάδης

Ειδικότερα, δήλωσε πως η Κυβέρνηση βλέπει τον Ιδιωτικό τομέα ως σύμμαχο και θα είναι δίπλα στην ασφαλιστική αγορά στην προσπάθεια ανάπτυξής της και ανακοίνωσε την ένταξη φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση κατοικιών για σεισμό και φυσικές καταστροφές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα καταθέσει η Κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες.

Η Kυβέρνηση βλέπει την ασφαλιστική αγορά σαν σύμμαχο

«Η Κυβέρνηση θέλει να δώσει κίνητρα για να προσεγγίσει η ασφαλιστική αγορά τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους διείσδυσης ώστε να κερδίσει η Πολιτεία, η αγορά και κυρίως η κοινωνία. Θα γίνουν όλα με τον κατάλληλο ρυθμό» τόνισε ο Υπουργός.

Βουλευτής Σύριζα Γιώργος Τσίπρας

Ο κ. Γ. Τσίπρας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε πως τα περιθώρια ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς είναι σημαντικά και θα είναι μεγαλύτερα όσο ενισχύεται ο ρόλος του Κράτους. Είναι, όμως, απαραίτητο να υπάρχει ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και αυστηρός έλεγχος της αγοράς.

«Ο ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι συμπληρωματικός στις συντάξεις και την υγεία. Θέλουμε, όμως, ο δημόσιος τομέας να δίνει λύσεις και να λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά με τον ιδιωτικό τομέα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ανασφάλιστοι οι περισσότεροι

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι ότι είμαστε ανασφάλιστοι. «Παραμένουμε ανασφάλιστοι σε μεγάλο βαθμό, ειδικώς όταν συγκρινόμαστε με άλλα κράτη όμοιου επιπέδου ανάπτυξης και, τελικώς, κινδύνων. Ειδικότερα:

  • 0,8 % του ΑΕΠ είναι η εθνική αποταμίευση για την πληρωμή συντάξεων, ό,τι έχουμε στην άκρη δηλαδή κεφαλοποιητικά, ιδιώτες και κράτος, όταν ο μ.ό. των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 127%. Τα ποσοστό από πέρυσι έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
  • €5 δισ. είναι το ποσό που πληρώσαμε από την τσέπη μας για υγεία, 0,578 από ιδιωτική ασφάλιση, επιπροσθέτως των €8,8 δισ. που πληρώσαμε μέσω των ασφαλιστικών εισφορών – κρατήσεων (€4,8 δισ. στα Ταμεία) και μέσω των φόρων (€4 δισ. από τον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης). Και προσέξτε, αν έπρεπε να πληρωθούν όλα από τις εισφορές – κρατήσεις που γίνονται στο εισόδημα των εργαζομένων, το ποσοστό των κρατήσεων θα τριπλασιαζόταν.
  • Μεταξύ 7 και 10 δισ. περίπου εκτιμάται ότι θα κοστίσουν οι ζημιές από έναν καταστροφικό σεισμό στη χώρα (π.χ. Αττική). Και μόνο το 16% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες (το 10% μόνο δανείων).»

Η συμβολή της αγοράς
«Όπως έδειξε η μελέτη του ΙΟΒΕ που για πρώτη φορά το 2019 κατέγραψε το αποτύπωμα της ασφαλιστικής αγοράς στην ελληνική οικονομία (για το 2018):
Απασχολούμε άμεσα, έμμεσα και ευρύτερα 70.900 ανθρώπους.

Η αγορά μας και οι άνθρωποί μας δημιούργησαν αξία για την οικονομία €4,1 δισ. δηλαδή 2,2% του ΑΕΠ πέραν των €2,3 δισ. των αποζημιώσεων.
Κάθε χρόνο καταβάλλουμε €1,65 δισ. στο Κράτος σε φόρους και εισφορές.

Για κάθε €1 προστιθέμενης αξίας του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης δημιουργούνται συνολικά €3,6 στην ελληνική οικονομία.

Το 2019 η αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων πλησίασε το 9% (8,7%) και η παραγωγή της αγοράς προσέγγισε τα €4,4 δισ.
Τα κεφάλαιά μας το 2018 ήταν σχεδόν ισοδύναμα της παραγωγής (€3,5 δισ. για €4 δισ.) Δηλαδή για κάθε €1 παραγωγής υπάρχει σχεδόν €1 κεφάλαια. Δεν γνωρίζω άλλο τομέα της οικονομίας τόσο καλά κεφαλαιοποιημένο.

Είναι επείγον να μιλήσουμε για όσα μπορούμε να κάνουμε ως ασφαλιστική αγορά. Είμαστε από τους πιο καλά κεφαλαιοποιημένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και μεγάλος θεσμικός επενδυτής με €14 δισ. Επενδύσεις μακροπρόθεσμου μάλιστα χαρακτήρα. Έχουμε πείρα, τεχνογνωσία, κεφάλαια και προτάσεις. Η Πολιτεία πρέπει να ανοίξει το δρόμο. Αναμένουμε τις πράξεις σας» κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Τα οφέλη του Solvency II

Διοικητής ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε πως είναι η 5η χρονιά που οι ασφαλιστικές εταιρείες λειτουργούν υπό το καθεστώς Solvency II και η βελτίωση είναι εμφανής. Ενισχύθηκε η δομή, η διακυβέρνηση και η διαχείριση κεφαλαίων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Είναι η 5η χρονιά που οι ασφαλιστικές λειτουργούν στο πλαίσιο του SII και η βελτίωση είναι εμφανής

Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως επόπτης της ασφαλιστικής αγοράς στάθηκε αρωγός των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε αυτή τους την προσπάθεια. «Αισθανόμαστε αισιοδοξία για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς καθώς οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν τεχνογνωσία, αξιόλογο έμψυχο δυναμικό και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης» τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρακολούθησαν πάνω από 500 προσκεκλημένοι: εκπρόσωποι της Κυβέρνησης μεταξύ των οποίων ο Μάκης Βορίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Γιώργος Ζαββός, Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ο Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Βουλευτές, Γενικοί Γραμματείς, εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Συνήγορος του Καταναλωτή και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και άλλων μεγάλων θεσμικών φορέων, της ασφαλιστικής αγοράς, των ΜΜΕ και του Ασφαλιστικού Τύπου.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top