Now Reading
Εντείνονται οι προκλήσεις κυβερνοασφάλειας για τις επιχειρήσεις

Εντείνονται οι προκλήσεις κυβερνοασφάλειας για τις επιχειρήσεις

  • Το cyber insurance αποτελεί σήμερα ένα ισχυρό μέτρο ασφάλειας και ένα δοκιμασμένο εναλλακτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Μαρίνα Νικολάου

Διανύοντας το 2021, εν μέσω της πανδημίας Covid-19,βρισκόμαστε σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η τηλεργασία πρωταγωνιστεί στην πλειονότητα των επιχειρήσεων. Η επιχειρηματική δραστηριότητα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την πληροφορική και την τεχνολογία δεδομένων. Οι οργανισμοί καλούνται όχι μόνο να αφομοιώσουν τα στοιχεία εκείνα που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν επιχειρηματικά υγιείς, αλλά και να αντιμετωπίσουν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας πληροφοριών. Η κυβερνοεπίθεση ή αλλιώς Cyber Attack, αποτελεί στις μέρες μας έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες, ο οποίος μάλιστα ενισχύεται και από την ισχύουσα νομοθεσία για τα Προσωπικά Δεδομένα.

Οι μέρες όπου οι hackers επιζητούσαν απλώς τη φήμη και την προβολή έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Σήμερα έχουν σοβαρότατες οικονομικές απαιτήσεις από τα θύματά τους και είναι ικανοί να προκαλέσουν ακόμα και πλήρη αναστολή της λειτουργίας μιας επιχείρησης. Επιπλέον, ενοικιάζουν τις «υπηρεσίες» τους σε εκείνους που έχουν την πρόθεση, αλλά όχι τη γνώση, για να προκαλέσουν ψηφιακού τύπου επιθέσεις. Στην Ελλάδα παραδοσιακά οι επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει άμυνες για εμπορικού τύπου, πιο κατανοητούς, κινδύνους, με αποτέλεσμα η στρατηγική αντιμετώπισης για τις ψηφιακές απειλές να περνά σε δεύτερο πλάνο. Τα γεγονότα των τελευταίων δύο χρόνων έχουν αποδείξει ότι οι hackers δεν στοχεύουν απαραίτητα στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις δεδομένου ότι αυτές έχουν ικανοποιητικότερα μέτρα άμυνας. Αντιθέτως, οι επιθέσεις σε μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έχουν υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως.

Οι hackers δεν στοχεύουν απαραίτητα στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις δεδομένου ότι αυτές έχουν ικανοποιητικότερα μέτρα άμυνας

Η νέα πραγματικότητα της τηλεργασίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη πληροφόρησης, επιφέρουν πρωτόγνωρες προκλήσεις ασφαλείας δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για κυβερνοεπιθέσεις. Δημιουργούνται ευκαιρίες για τους hackers να εκμεταλλευτούν το νέο καθεστώς της τηλεργασίας και μέσω phishing emails να προκαλούν προβλήματα στους χρήστες, υποκλέπτοντας τους εταιρικούς τους κωδικούς και αποκτώντας αυτομάτως πρόσβαση στα δεδομένα της επιχείρησης. Κάθε επιχείρηση χρειάζεται να διασφαλίσει τα εταιρικά δεδομένα της, τόσο από εξωτερικές όσο και από εσωτερικές απειλές, ενώ παράλληλα οφείλει να δημιουργήσει τις απαιτούμενες βάσεις ώστε η τηλεργασία να καταστεί βιώσιμος εναλλακτικός τρόπος εργασίας, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης. Ένα σημαντικό αντίμετρο της κυβερνοεπίθεσης είναι η Κυβερνοασφάλεια ή Cyber Liability Insurance. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες δραστηριοποιούνται δημιουργώντας εξειδικευμένα προγράμματα ασφάλισης, με στόχο την υποστήριξη και την οικονομική αποζημίωση, τόσο για τις άμεσες, όσο και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μίας κυβερνοεπίθεσης σε μία επιχείρηση. Η Κυβερνοασφάλιση αποτελεί σήμερα ένα ισχυρό μέτρο ασφάλειας και ένα δοκιμασμένο εναλλακτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

See Also

Η ασφάλιση κυβερνοεπιθέσεων (Cyber Insurance) απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν φυσική παρουσία ή όχι (e-shops), διατηρούν και επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα, τραπεζικά δεδομένα, και μεταξύ άλλων παρέχουν υπηρεσίες υγείας, ενέργειας/ καυσίμων κ.λπ. και μεγάλο μέρος των εργασιών τους πραγματοποιούνται μέσω τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου. Η Πειραιώς Agency Solutions, μέλος του Ομίλου Πειραιώς Financial Holdings, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, αντιλήφθηκε πολύ νωρίς την ανάγκη κάλυψης των εν λόγω κινδύνων. Σήμερα, έχει τη δυνατότητα, σε συνεργασία με αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρείες, να παρέχει αντίστοιχα ασφαλιστικά προγράμματα, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο για την επιβίωσή τους. Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η προστασία, η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των επιχειρήσεων, η ενημέρωση σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας και η δημιουργία υποδομών για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, είναι πλέον μονόδρομος.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top