Now Reading
Επίταξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Επίταξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

  • Το βέβαιο είναι ότι η περίοδος δεν προσφέρεται για business…

Μια πρωτόγνωρη συνθήκη βιώνουν ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλισμένοι λόγω της πανδημικής κρίσης. Οι επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών που αποφάσισε η Κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθούν οι δομές υγείας και να αντιμετωπιστούν τα πολλά και βαριά περιστατικά ασθενών Covid-19, επηρεάζει τη χρήση ορισμένων εκ των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας. Πρόκειται για συμβόλαια που προβλέπουν την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης νοσηλειών σε συγκεκριμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια, για συμβάσεις «κλειστού τύπου» –όπως συνηθίζουν να τις χαρακτηρίζουν τα στελέχη της αγοράς. Όπως σημειώνουν, τα συμβόλαια αυτά δεν πρέπει να ξεπερνούν σήμερα το 10% της αγοράς, δεν αποκλείεται ωστόσο στο βαθμό που οι επιτάξεις συνεχιστούν, να βρεθούν στην ίδια ειδική συνθήκη κι άλλα ασφαλιστήρια.

Πώς θα μπορούσε, όμως, να αντιδράσει η αγορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Περιθώρια πολλά προφανώς δεν υφίστανται. Στην επίταξη δομών και υπηρεσιών ουδείς μπορεί να εναντιωθεί. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αποφασίζει να εφαρμόσει το ακραίο αυτό μέτρο σημαίνει ότι, οι συγκυρίες είναι τέτοιες που το ιδιωτικό συμφέρον υποχρεούται να υπηρετήσει το δημόσιο και στην περίπτωσή μας δημόσιο συμφέρον είναι η δημόσια υγεία, για την προάσπιση της οποίας επιστρατεύεται κάθε μέσο, πέρα από ιδιοκτησίες, αξίες ή συμφέροντα. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, τον ίδιο κανόνα καλούνται να υπηρετήσουν κι οι κάτοχοι ιδιωτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι το κράτος επιτάσσει τα συμβόλαιά τους καθιστώντας τα ανενεργά, στο βαθμό που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν για επιταγμένες κλινικές. Ο ασφαλισμένος καλείται λοιπόν να επιδείξει υπομονή, να αντιληφθεί τις συνέπειες που έχει η πανδημική κρίση στην κοινωνία μας, να κατανοήσει ότι σε αυτήν τη συγκυριακή φάση κλειστή, με απόφαση της κυβέρνησης, παραμένει σχεδόν στο σύνολό της η αγορά και, άρα, επιπτώσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν και για την ιδιωτική αγορά υγείας.

Στο πρώτο lockdown, το δημόσιο σύστημα υγείας κατάφερε να αντιμετωπίσει την πληθώρα των βαριών περιστατικών Covid-19. Οι ΜΕΘ και ΜΑΦ του δημοσίου κάλυψαν όλα τα περιστατικά. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με το δεύτερο lockdown. Λίγο τα αργά αντανακλαστικά όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά συνολικά της πολιτείας και πολύ περισσότερο η ανεύθυνη στάση που τήρησε μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, έφερε την κατάσταση στο απροχώρητο. Γρήγορα, λοιπόν, κατέστη ξεκάθαρο ότι οι δημόσιες δομές υγείας δεν επαρκούσαν να καλύψουν τους ασθενείς Covid-19 που έχρηζαν περίθαλψης. Το βέβαιο είναι ότι η περίοδος δεν προσφέρεται για business. Κάποιες εκ των ιδιωτικών κλινικών υποχρεώθηκαν από την Κυβέρνηση να συνδράμουν στον αγώνα κατά της πανδημικής κρίσης. Ανάλογα υποχρεούνται να πράξουν κι οι ασφαλιστικές εταιρείες καθιστώντας ανενεργά ορισμένα εκ των συμβολαίων υγείας. Ανάλογα καλούνται να πράξουν κι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, αντιλαμβανόμενοι ότι για μια μικρή περίοδο θα πρέπει να βάλουν στα συρτάρια τους τα συμβόλαιά τους, προς όφελος και εξυπηρέτηση του γενικού, του κοινωνικού συνόλου.

Αν το καλοσκεφθούμε, πρόκειται για μια έκτακτη αλλά και οξύμωρη πράξη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Έκτακτη διότι το επιβάλλουν οι συνθήκες, οξύμωρη διότι στην εταιρική αυτή πράξη συνδράμουν κι οι πολίτες – πελάτες – καταναλωτές. Όπως προαναφέραμε, περιθώρια αντίδρασης δεν υφίστανται, οπότε το πλέον χρήσιμο για όλους μας θα ήταν να διδαχθούμε από τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες, και εξερχόμενοι της κρίσης να βγούμε «άλλοι» άνθρωποι. Κάποιοι, βέβαια, αναφέρουν τον όρο «άλλοι» σκεπτόμενοι αρνητικά. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν πραγματικά θελήσουμε να διδαχθούμε από την πανδημική κρίση, μάλλον θα πρέπει να εξέλθουμε αυτής πιο μυαλωμένοι, περισσότερο έμπειροι και σίγουρα σοφότεροι. Διότι, ό,τι κι αν λέγεται είναι… στο χέρι μας να επιλέξουμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top