Now Reading
Η σημασία των καλύψεων στην «Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Προϊόντος»

Η σημασία των καλύψεων στην «Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Προϊόντος»

  • Όταν ένα ελαττωματικό προϊόν προκαλεί ζημία σε έναν καταναλωτή, ο παραγωγός δύναται να θεωρηθεί υπεύθυνος χωρίς να υφίσταται αμέλεια ή υπαιτιότητα από την πλευρά του

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται στη διεθνή ειδησεογραφία πολλές περιπτώσεις αστικής ευθύνης προϊόντων που οδηγούν σε πολυετείς δικαστικές διαμάχες και μεγάλες αποζημιώσεις. Σταδιακά και στην Ελλάδα, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, η ασφάλιση αστικής ευθύνης προϊόντος, λόγω της σημασίας των καλύψεων που παρέχει, αρχίζει να κερδίζει έδαφος.

Οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων αντιλαμβάνονται πλέον τον κίνδυνο που ελλοχεύει και την ανάγκη διαχείρισής του. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κάλυψή τους.

Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης προϊόντος προστατεύει αποτελεσματικά την κάθε επιχείρηση, συμβάλλοντας στη διατήρηση του μεριδίου αγοράς σε περίπτωση ατυχήματος, προσφέροντας κάλυψη σε ένα άγνωστο νομικό περιβάλλον για τον επιχειρηματία και μεταφέρει το ρίσκο του κινδύνου στον ασφαλιστικό οργανισμό.

Από παρτίδες με τρόφιμα που δεν συντηρήθηκαν ή δεν συσκευάστηκαν καλά μέχρι οχήματα με ελαττώματα ή ακόμα και μπαταρίες έξυπνων συσκευών που υπερθερμαίνονται, οι αξιώσεις που μπορεί να προκύψουν για μία εταιρεία και οι οικονομικές συνέπειες από μια ομαδική αγωγή από μια παρτίδα προϊόντος μπορεί να είναι τεράστιες. Ειδικά όταν έχουν προκληθεί μεγάλες βλάβες ή θάνατοι σε καταναλωτές. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του ΕΦΕΤ που αφορά το 2020 στην χώρα μας σε έναν χρόνο έγιναν κατασχέσεις που αφορούσαν 553,5 τόνους τροφίμων από 88 επιχειρήσεις, πέρα από τις ανακλήσεις προϊόντων από την αγορά.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και την «Οδηγία 85/374/EΟΚ — ευθύνη λόγω ελαττωματικών προϊόντων» υφίσταται η αρχή της ευθύνης άνευ πταίσματος η οποία εφαρμόζεται στους Ευρωπαίους παραγωγούς. Όταν ένα ελαττωματικό προϊόν προκαλεί ζημία σε έναν καταναλωτή, ο παραγωγός δύναται να θεωρηθεί υπεύθυνος χωρίς να υφίσταται αμέλεια ή υπαιτιότητα από την πλευρά του.

Στην Ελλάδα η ζήτηση για την ασφάλιση αστικής ευθύνης προϊόντος προέρχεται κυρίως από τους κλάδους τροφίμων και ποτών, καταναλωτικών αγαθών εν γένει, προμηθειών βιομηχανίας, δηλαδή πρώτες ύλες και συστατικά τελικού προϊόντος.
Η ασφάλιση αφορά την αστική ευθύνη που μπορεί να προκύπτει για τελικούς ιδιώτες καταναλωτές είτε ενδιάμεσες επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ή και ενσωματώνουν τα προϊόντα της ασφαλισμένης επιχείρησης σε δικά τους τελικά προϊόντα.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια παρέχουν καλύψεις για:
– Θετική ζημιά: σωματική βλάβη (π.χ. εξετάσεις, θεραπεία, φάρμακα, φυσιοθεραπεία, αμοιβές ιατρών, νοσήλια, μεταφορικά, οικιακή βοηθό, πατερίτσες, αναπηρικό καροτσάκι, βελτιωμένη τροφή κλπ) – ζημία σε εμπράγματη περιουσία
– Αποθετική Ζημία: Διαφυγόντα κέρδη
– Ηθική Βλάβη: Χρηματικό ποσό που επιδικάζεται στον ενάγοντα ως μια ηθική παρηγοριά.

See Also

Τα προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό

H AIG, είναι μια εταιρεία που διακρίνεται για τις καινοτόμες λύσεις που παρέχει στις επιχειρηματικές ασφαλίσεις, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ευθύνης προϊόντος της AIG αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση που παρέχει παγκόσμια κάλυψη των εγκαταστάσεων, δραστηριοτήτων και των εξαγωγών προϊόντων οπουδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλίας, αποζημιώνοντας με βάση το δίκαιο της χώρας όπου έχει εγερθεί η απαίτηση.

Η συγκεκριμένη κάλυψη, παρέχεται με τους όρους του ασφαλιστηρίου Commercial General Liability (CGL), οι οποίοι είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι, καθώς είναι ο τύπος ασφαλιστηρίου που συνήθως περιλαμβάνεται στις συμβατικές υποχρεώσεις μεταξύ διεθνικών αντισυμβαλλόμενων, λόγω της ευρύτητας των καλύψεων που προσφέρει. Πρόκειται για ένα ασφαλιστήριο που επιτρέπει στην εταιρεία να βρίσκεται στο πλάι του ασφαλισμένου από την έγερση της απαίτησης και να τον στηρίξει οικονομικά, νομικά και συμβουλευτικά, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία θα εγερθεί η απαίτηση.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top