Now Reading
Η τεχνολογία των αποστάσεων

Η τεχνολογία των αποστάσεων

  • Drones, robots και εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν στην διαχείριση του κορωνοϊού και στην κοινωνική απομάκρυνση

«Η τεχνολογία είναι καλύτερη όταν φέρνει τους ανθρώπους κοντά» (Matt Mullenburg, developer wordpress), στην περίπτωση όμως του Covid-19 έγινε ακριβώς το αντίθετο. Η τεχνολογία αποτέλεσε «όχημα» για την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου χρησιμοποιώντας από drone και ρομπότ μέχρι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και application για τον έλεγχο των φορέων του κορωνοϊού.

Με δεδομένο το ότι οι πανδημίες ήρθαν για να μείνουν, πολλά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερη κλίμακα ήρθαν επίσης για να μείνουν. Πολλές χώρες ανέπτυξαν και αναπτύσσουν εφαρμογές για την ιχνηλάτηση των επαφών των νοσούντων, ένα εξαιρετικά μάλιστα φιλόδοξο Project σε αυτό το πεδίο επιχειρείται από την Google και την Apple. Drones χρησιμοποιήθηκαν για να περιορίσουν πολίτες σε περιοχές καραντίνας αλλά και για να βγάλουν βόλτα τα κατοικίδια ασθενών. Ρομποτικές μηχανές έκαναν παραδόσεις τροφίμων και φαρμάκων, μπήκαν σε νοσοκομεία προκειμένου να μειωθεί η επαφή του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων με τους ασθενείς.

Μόνο στην Κίνα είχαν φτάσει τον Φεβρουάριο 2.000 ρομποτικές μηχανές από την Blue Ocean Robotics. Εταιρείες όπως η UVD Robots από τη Δανία, η GermFalcon στις ΗΠΑ και η TMiRob αύξησαν 15 τις πωλήσεις τους παραδίδοντας μηχανές απολύμανσης αεροσκαφών, νοσοκομείων και κτιρίων σε όλο τον κόσμο. Στη νέα κουλτούρα και τη νέα κανονικότητα που απορρέει από την «επέλαση» του Covid-19 διεθνώς η τεχνολογία έχει αναμφισβήτητα κεντρική θέση.

smart-bracelet

Βραχιολάκια στους φορείς του Covid στο Μπαχρέιν

Στις αρχές του Απριλίου οι αρχές του Μπαχρέιν έθεσαν σε λειτουργία την εφαρμογή «Be Aware» η οποία έχει σαν στόχο να ελέγξει τους φορείς του ιού και να περιορίσει τη μετάδοση της νόσου. Πώς; Η εφαρμογή συνδέεται με ένα wristband το οποίο μοιάζει με μικρό ηλεκτρονικό ρολόι. Μέσω του ενσωματωμένου GPS οι αρχές όχι μόνο γνωρίζουν πού βρίσκεται ο κάθε φορέας και εάν παραβιάζει το νόμο αλλά δίνουν τη δυνατότητα και στους πολίτες να βλέπουν πόσο κοντά είναι σε έναν φορέα. Τα ηλεκτρονικά ρολόγια συνδέονται με τα κινητά των ιδιοκτητών τους και εμφανίζουν ειδοποίηση μόλις απομακρυνθούν από τις κινητές συσκευές για περισσότερο από 15 μέτρα. Επίσης τυχαία οι αρχές ζητούν από όσους νοσούν να βγάλουν φωτογραφίες και να τους τις στείλουν προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν έχουν δώσει κάπου αλλού το ρολόι. Όσοι παραβιάζουν το νόμο έρχονται αντιμέτωποι με ποινές που ξεκινούν από 3 μήνες και πρόστιμα από 2.660 έως 26.500 δολάρια.

Εργαλείο ΑΙ βοηθά στην επιλογή των ασθενών για νοσηλεία

Ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο NYU Grossman School of Medicine and the Courant Institute of Mathematical Sciences στη Νέα Υόρκη αναμένεται ότι θα βοηθήσει στο να εντοπίζονται ταχύτερα οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν πνευμονική ζημιά απειλητική για την υγεία τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα το εργαλείο προβλέπει σε ποσοστό 80% το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ARDS το οποίο μπορεί να είναι θανατηφόρο σε σοβαρές περιπτώσεις κορωνοϊού. Στόχος των ερευνητών είναι το εργαλείο αυτό να βοηθήσει τους γιατρούς στα νοσοκομεία να αποφασίσουν ποιοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό σπίτι και ποιοι χρειάζονται νοσηλεία.

Photo by Marcelo Leal on Unsplash

Δύο κολοσσοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον εντοπισμό πιθανών ασθενών

Δύο γίγαντες της τεχνολογίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν μία εφαρμογή που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να έχουν μολυνθεί. Η Apple και η Google ξεκινούν στηρίζοντας εφαρμογές που ήδη λειτουργούν, ωστόσο σκοπεύουν να λανσάρουν ένα application το οποίο μέσω του Bluetooth του κάθε κινητού θα εντοπίζει γνωρίζοντας τη συσκευή ενός φορέα ποιες συσκευές έχουν πλησιάσει κοντά σε αυτό το κινητό, άρα και ποιοι μπορεί να έχουν μολυνθεί. Τα εμπόδια που θεωρούν οι δύο εταιρείες ότι θα συναντήσουν έχουν να κάνουν με τα προσωπικά δεδομένα και το απόρρητο. Ανώνυμα οι χρήστες των κινητών θα ενημερώνουν την εφαρμογή ότι μολύνθηκαν και εν συνεχεία η εφαρμογή θα εντοπίζει τους υπόλοιπους που πρέπει να ελεγχθούν. «Το απόρρητο, η διαφάνεια και η συναίνεση είναι υψίστης σημασίας σε αυτή την προσπάθεια και ανυπομονούμε να οικοδομήσουμε αυτήν τη λειτουργικότητα σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς» ανέφεραν οι υπεύθυνοι σε Apple και Google.

biometrics-based-fever-screening-to-increase-public-safety

Μαζική αναγνώριση νοσούντων

Σύστημα καμερών το οποίο αναγνωρίζει σε μεγάλο αριθμό προσώπων ποιοι έχουν αυξημένη θερμοκρασία δημιούργησε η Kogniz Health. Το σύστημα  «σαρώνει» συνεχώς πλήθη και αναγνωρίζει οποιονδήποτε έχει πυρετό δίνοντας τη δυνατότητα σε μία εταιρεία ή ένα εργοστάσιο να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Kogniz Health χρησιμοποιεί σύστημα φωτογραφικής μηχανής και λογισμικού με δυνατότητα AI και ειδοποιεί απευθείας μέσω οθόνης αλλά και σε απομακρυσμένες συσκευές με sms σε πραγματικό χρόνο. Η Εταιρεία έχει ήδη περισσότερους από 12 μεγάλους πελάτες.

Robo-καθαριστές στα νοσοκομεία

Από την εξίσωση της αντιμετώπισης του Covid-19 δεν θα μπορούσε να λείπει η επιστήμη της ρομποτικής. Τον Φεβρουάριο του 2020 πολλές ρομποτικές μηχανές της δανέζικης εταιρείας UVD στάλθηκαν στην Κίνα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού. Το ρομπότ χρησιμοποιώντας υπεριώδες φως απολυμαίνει εγκαταστάσεις και περιορίζει ενδονοσοκομειακά τη μετάδοση του ιού. Η Εταιρεία έχει επίσης παραδώσει μηχανές σε 40 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ. «Η αυτοματοποίηση της απολύμανσης αποτελεί βασικό μέρος της διατήρησης της υγείας και της ασφάλειας και θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαχείριση του Covid-19» αναφέρει αρμόδιος της Εταιρείας.

 

Πηγές: euronews.com, smartcitiesworld.net, bbc.com, healthcarepackaging.com, uvd-robots.com, businessinsider.com, weforum.org

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top