Now Reading
Θέμα χρόνου η ρύθμιση για την ασφάλιση κατοικιών

Θέμα χρόνου η ρύθμιση για την ασφάλιση κατοικιών

  • Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο αίτημα της αγοράς για την κάλυψη της περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών

Στο ζήτημα της προστασίας της περιουσίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για να υπάρξει σχετική ρύθμιση αναφέρεται σε συνέντευξή του στο “am” o Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Ο κ. Γεωργιάδης μιλά επίσης για την ένταξη των διαμεσολαβητών στο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027 (ΕΣΠΑ), καθώς και την εναρμόνιση της ελληνικής έννομης τάξης με όσα ορίζονται στην ΕΕ σε σχέση με την ασφάλιση των αστικών ευθυνών.

Αγαπητέ Υπουργέ, στην 4η Συνδιάσκεψη της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης που διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) δηλώσατε ότι λόγω της πανδημίας δεν μπορέσατε σαν κυβέρνηση να υλοποιήσετε όσα μέτρα είχατε προγραμματίσει για την Ιδιωτική Ασφάλιση. Εφόσον επανεκλεγείτε ποια ατζέντα θα εφαρμόσετε;
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη αποδείξει, παρότι δεν εφαρμόσαμε όλα μας τα μέτρα υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, ότι σεβόμαστε την ιδιωτική ασφάλιση και κυρίως, την πιστεύουμε. Την πιστεύουμε ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Άρα, καταλαβαίνετε πως ό,τι δεν προλάβαμε να υλοποιηθεί την πρώτη τετραετία, θα υλοποιηθεί τη δεύτερη.

Επίσης είχατε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα «επανέλθει» για το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης ή των κινήτρων ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών πριν τη λήξη της θητείας της. Έχετε εξετάσει υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει εν προκειμένω υποχρεωτικότητα;
Η υποχρεωτικότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής καθίσταται απολύτως αναγκαία. Είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί.

Είναι στις προθέσεις σας η δημιουργία ενός εξειδικευμένου προγράμματος ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης;
Τα προγράμματα ΕΣΠΑ όπως τα δημιουργεί πια το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσα από το ΕΠΑΝΕΚ, συμπεριλαμβάνουν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους αλλά και τους διαμεσολαβητές, αρκεί να πληρούν τις γενικές κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ, δηλαδή, την ψηφιοποίηση και την κλιματική αλλαγή.
Κατά συνέπεια οποιαδήποτε επένδυση επιδιώξουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές καλύπτεται χρηματοδοτικά από το ΕΣΠΑ.

Γνωρίζουμε ότι και εσείς προσωπικά, αλλά και η κυβέρνηση, πιστεύετε στον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Υπάρχουν πολλές αστικές ευθύνες επαγγελματιών και επαγγελμάτων στη χώρα μας που ενώ θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικές βάσει κοινοτικής Ευρωπαϊκής οδηγίας, αλλά δεν είναι καθώς απαιτείται η έκδοση επιμέρους υπουργικών αποφάσεων που θα εξειδικεύουν ανά κατηγορίες επαγγελματιών τα ελάχιστα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης. Θα υπάρξει εξέλιξη σε αυτό το πεδίο;
Νομίζω το είπα ήδη πολλές φορές. Η γενική μας πολιτική βούληση είναι να εναρμονιστούμε πλήρως με το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
Η Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλά ως προς τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στο μερίδιο της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς ανά πολίτη. Ο στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να φτάσουμε στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό θα σημαίνει μεγάλη ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου.

Ποια μέτρα πρέπει να παρθούν ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ασφαλιστικού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα πάσχει από οικονομικό αναλφαβητισμό εν γένει. Είναι περίεργο να μην καταλαβαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι τα βασικά της οικονομίας, παραδείγματος χάριν τι θα πει μια ιδιωτικοποίηση και γιατί ωφελεί το κράτος ή γιατί πρέπει να μειώνουμε τους φόρους και όχι να τους αυξάνουμε και γιατί αυτό ωφελεί τελικά τα δημόσια έσοδα ή γιατί είναι καλύτερο να έχουμε λιγότερο κράτος, παρά περισσότερο, ώστε να μπορεί το κράτος να βοηθάει περισσότερο τους αδύναμους. Λέω βασικά πράγματα σχετικά με την ιδιωτική οικονομία, τα οποία στην ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς έχουν πραγματικά χαθεί.
Το ίδιο συνέβη και τώρα με το δυστύχημα στα Τέμπη. Ποια ήταν η άμεση αντίδραση της κοινωνίας; Ότι φταίνε οι ιδιωτικοποιήσεις ενώ το δυστύχημα έγινε από έναν δημόσιο οργανισμό. Άρα, έχουμε βασικό οικονομικό αναλφαβητισμό. Προφανώς σε αυτό εντάσσεται και ο ασφαλιστικός μας αναλφαβητισμός. Σας είπα, πρέπει να φτάσουμε στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

See Also

Η πολιτική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που ακολουθεί η κυβέρνηση προβλέπει ενισχυμένο ρόλο για την ιδιωτική ασφάλιση στον τομέα των συντάξεων;
Ήδη νομοθετήσαμε τη δυνατότητα ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης, αλλά να το ξεκαθαρίσω εδώ, δεν μιλάμε ποτέ για τον πρώτο πυλώνα.
Ο πρώτος πυλώνας ήταν πάντα του κράτους. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Ο τρίτος πυλώνας μπορεί.

Τα τελευταία λίγα χρόνια υπάρχουν ξένοι επενδυτές που τοποθετούνται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και κάποιοι που αποεπενδύουν. Πού βρίσκεται η αλήθεια;
Η ελληνική αγορά και στην ιδιωτική ασφάλεια συνεχώς μεγαλώνει. Δεν έχει κανένα πρόβλημα αποεπένδυσης. Αναδιαρθρώσεις στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Η γενική τάση της ελληνικής αγοράς είναι να μεγαλώνει.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top