Now Reading
Θα επιστρέψει σε ανάκαμψη το 2021-22 η ασφαλιστική αγορά

Θα επιστρέψει σε ανάκαμψη το 2021-22 η ασφαλιστική αγορά

  • Μεγάλο στοίχημα για την ICAP, είναι η εκπαίδευση του επιχειρείν ώστε η Διαχείριση Κινδύνων να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των εταιρειών

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο κ. Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών ICAP, μιλά στο «am» για τα ζητήματα που διαχειρίστηκαν οι επιχειρήσεις εν μέσω ττης πανδημικής κρίσης και για τις επιπτώσεις στην ασφαλιστική αγορά. Αναφέρεται στο μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς και τις προοπτικές ανάπτυξης και μιλά για το μελλοντικό σχεδιασμό της ICAP.

Βασικά σημεία που επισημαίνει είναι τα εξής:

  • Οι υπηρεσίες της ICAP ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες: 1) την Επιχειρηματική Πληροφόρηση, τη Διαχείριση Κινδύνων, την Αξιολόγηση της Πιστοληπτικής Ικανότητας, την Συμβουλευτική και 2) Employment Solutions, People Solutions, Contact Center και Διαχείριση Απαιτήσεων.
  • Η ICAP θα προχωρήσει σε μοντέλο εργασίας 60%-80% στο γραφείο και 20%-40% στο σπίτι.
  • Οι πελάτες εν προκειμένω αναζητούν υπηρεσίες για την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων και την εκτίμηση των επιπτώσεων του Covid-19.
  • Η πανδημία του Κορωνοϊού, επέφερε τη μείωση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων, ως αποτέλεσμα της μείωσης της γενικότερης οικονομικής δραστηριότητας.

Πώς είναι διαρθρωμένη σήμερα η ICAP και ποια είναι τα μεγέθη της;

Η ICAP είναι ένας από τους κορυφαίους Οργανισμούς παροχής υπηρεσιών Β2Β στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ιδιαίτερα ισχυρό brand name και θεσμικό ρόλο. Ομαδοποιούμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι 18 εταιρείες ICAP σε δύο Πυλώνες που αποτελούν μεν ξεχωριστούς Ομίλους/νομικές οντότητες, αλλά διοικούνται από κοινή διοίκηση. Ο πρώτος Πυλώνας περιλαμβάνει την Επιχειρηματική Πληροφόρηση, τη Διαχείριση Κινδύνων, την Αξιολόγηση της Πιστοληπτικής Ικανότητας των Εταιρειών και τη Συμβουλευτική με μια μεγάλη γκάμα λύσεων. Η βάση όλων των υπηρεσιών μας είναι η μοναδική data base που καθημερινά διευρύνουμε με στοιχεία για το σύνολο των Εταιρειών σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο (7,5 εκατ. επιχειρήσεις), καθώς και το πλεονέκτημα που διαθέτουμε ως η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που αναγνωρίζεται ως Credit Rating Agency από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Ο δεύτερος Πυλώνας περιλαμβάνει 4 μεγάλα BUs που είναι market leaders στο χώρο τους, ήτοι: Employment Solutions (Διάθεση προσωπικού, BPO), People Solutions (Επιλογή Στελεχών, Εκπαίδευση, Συμβουλευτική Α.Δ), Contact Center (Τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών και πωλήσεις) και Διαχείριση Απαιτήσεων μέσω των Θυγατρικών μας Κύκλος Α.Ε. και Λύσις Α.Ε. Συνολικά, οι εταιρείες ICAP έχουν Έσοδα που προσεγγίζουν τα €100 εκατ. και απαρτίζουν έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες με 4.000 εργαζομένους (1.000 στα γραφεία της ICAP και 3.000 outsourced σε εγκαταστάσεις πελατών μας).

Ποιες είναι οι μελλοντικές κινήσεις που σχεδιάζετε;

Θα συνεχίσουμε το μετασχηματισμό που πραγματοποιούμε τα τελευταία χρόνια, όπου το παραδοσιακό κομμάτι της ICAP, η επιχειρησιακή πληροφόρηση, εμπλουτίζεται με Ratings, Consulting, Analytics και Technology Solutions. Το βασικό μας πλεονέκτημα, είναι ότι τα Data των πελατών μας, συνδυάζονται με δυναμικό τρόπο με τις βάσεις της ICAP, και μέσα από την «έξυπνη» επεξεργασία τους, υποστηρίζουμε τις αποφάσεις στα κατάλληλα σημεία των operations, με αιχμή τις διαδικασίες Credit Risk. Αντίστοιχη είναι και η εσωτερική μας διάρθρωση. Εστιάζουμε στην ανάπτυξη ομάδων consultants και data scientists, που μπορούν να κατανοήσουν την εκάστοτε επιχειρησιακή ανάγκη, και να υλοποιήσουν λύσεις, με χρήση προβλεπτικών μοντέλων και παραμετροποίηση διαδικασιών σε πλατφόρμες. Ακόμα, κάνουμε το μεγάλο βήμα στην περιοχή Structured Finance (π.χ. Ratings Τιτλοποιήσεων δανείων και εν γένει απαιτήσεων). Επίσης η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και Ratings, στην περιοχή ESG (Enviromental, Social, Governance), είναι μία από τις μελλοντικές μας κινήσεις, που όπως και τα Credit Ratings, εντάσσονται στο γενικό μας όραμα του πώς θα δημιουργούμε «Αξία», με πρώτη ύλη τα Data.

Ήσασταν προετοιμασμένοι για την εργασία εξ αποστάσεως; Ποια ήταν η εμπειρία σας από αυτή και τι σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον;

Όντας ένας πολυσχιδής Όμιλος εντάσεως εργασίας, με 1.000 εργαζόμενους σε πολλές διαφορετικές ειδικότητες, απαιτούνται διαφοροποιημένες προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική εργασία. Προβλέποντας όμως τις ριζικές αλλαγές που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η Ψηφιοποίηση, επενδύουμε συστηματικά τα τελευταία χρόνια και σήμερα είμαστε υπερήφανοι για την υψηλού επιπέδου Διεύθυνση Πληροφορικής και την τεχνολογική υπεροχή που διαθέτουμε. Έγκαιρα λοιπόν, είχαμε αρχίσει την πιλοτική εφαρμογή της εργασίας από το σπίτι, σε μεγάλες ομάδες. Όταν δε ήρθε το lockdown, μας βρήκε προετοιμασμένους να εργαστούμε καθολικά από το σπίτι. Βελτιώνοντας γρήγορα κάποιες ατέλειες και πυκνώνοντας τις επικοινωνίες μας μέσω Teams, Viber κ.ά., μετά από δύο εβδομάδες λειτουργούσαμε σχεδόν με την ίδια παραγωγικότητα που πετυχαίνουμε εργαζόμενοι και στο γραφείο. Στη συνέχεια, για τον Μάιο και Ιούνιο επιλέξαμε να εργαζόμαστε 80% από το σπίτι και 20% από το γραφείο, ενώ για τον Ιούλιο και Αύγουστο η αναλογία γίνεται 60% και 40% αντίστοιχα.

Δημιουργούμε Αξία με πρώτη ύλη τα Data

Στοχεύοντας να είμαστε πρωτοπόροι και στον τρόπο που εργαζόμαστε, θα καθιερώσουμε την πρακτική της μερικής εργασίας από το σπίτι, ακόμα και όταν θα επανέλθουμε σε πλήρη κανονικότητα. Αυτό θα το θεσμοθετήσουμε γιατί αφενός πιστεύουμε ότι μπορούμε να εργαζόμαστε εξίσου αποτελεσματικά και από το σπίτι αφετέρου για να ικανοποιήσουμε τους εργαζομένους μας που κατά μεγάλη πλειοψηφία το προτιμούν. Θα ήθελα όμως να τονίσω, ότι όσο και να εξελίσσεται και να καθίσταται αποτελεσματικότερη η εργασία από το σπίτι, δεν πρέπει ν’ αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου την εργασία στο γραφείο. Οι καλές εταιρείες μοχθούν για να διατηρούν μια ισχυρή κουλτούρα και εξαιρετικές διαπροσωπικές σχέσεις, που προφανώς δεν χτίζονται εξ αποστάσεως. Πάντα λοιπόν θα χρειάζεται το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού χρόνου να το περνάμε στο γραφείο, όπου με τις διά ζώσης επαφές σφυρηλατούνται οι εργασιακές σχέσεις και η εταιρική κουλτούρα. Θεωρώ λοιπόν ότι μία αναλογία 60%-80% στο γραφείο και 20%-40% στο σπίτι, είναι ο καλύτερος συνδυασμός.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για το ελληνικό επιχειρείν όσον αφορά τη διαχείριση του κινδύνου;

Ο χάρτης των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι πολύ ανομοιογενής. Εάν από τις 950.000 ενεργές επιχειρήσεις αφαιρέσουμε τις Ατομικές επιχειρήσεις και αρχικά εξετάσουμε τις 100.000 Α.Ε και ΕΠΕ που απασχολούν προσωπικό, καταλήγουμε σε περίπου 4.000 επιχειρήσεις, που έχουν ένα ικανό κύκλο εργασιών και στοιχειώδη διοικητική οργάνωση, ώστε να αρχίσουμε να μιλάμε για διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου. Τα τελευταία 10 έτη, έχουν γίνει μεγάλα οργανωτικά βήματα από αυτές τις επιχειρήσεις, ωστόσο υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος, ώστε η διαχείριση κινδύνου, να είναι διαδικασία όχι άμυνας, αλλά έξυπνης, έγκαιρης, και ακριβούς αξιολόγησης και πολιτικής, που να αναδεικνύει ευκαιρίες για πώληση και να δίνει κίνητρα στους καλούς πελάτες. Για την ICAP, ένα μεγάλο στοίχημα είναι η εκπαίδευση της αγοράς και η διεύρυνση της περιμέτρου, ώστε η διαχείριση κινδύνων να γίνει μέρος της καθημερινότητας και των μικρότερων επιχειρήσεων. Από την πλευρά αυτών των επιχειρήσεων, ο εκσυγχρονισμός τους, είναι ζήτημα βιωσιμότητας ώστε να μπορούν να σταθούν στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στην τωρινή δύσκολη συγκυρία, ότι οι εταιρίες με οργανωμένους μηχανισμούς άντλησης πληροφόρησης και αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου, έχουν μεγαλύτερη ετοιμότητα, στο να μπορέσουν να διακρίνουν την κατάσταση της κάθε επιχείρησης-πελάτη τους. Διότι είναι σημαντικό να ξεχωρίζει κανείς τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ένα συγκυριακό πρόβλημα με προοπτική να το ξεπεράσουν, από αυτές που ο Covid τους έδωσε το τελικό χτύπημα, βρίσκοντάς τους σε ήδη αδύναμη θέση.

Υπήρξε στο lockdown αυξημένη ζήτηση για κάποια από τις υπηρεσίες σας; Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στις ανάγκες των πελατών σας;

Η ανάγκη για έγκυρη και «έξυπνη» πληροφόρηση, έκανε περιζήτητες αρκετές υπηρεσίες της ICAP και παράλληλα άνοιξε μεγάλα επιστημονικά ερωτήματα, στην περιοχή των μακροοικονομικών αναλύσεων όπως και στο θέμα προβλεπτικής δύναμης και προσαρμογής των μοντέλων πιστωτικού κινδύνου. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφαρμόσαμε μία σειρά προσαρμογών και βγήκαμε με νέα προϊόντα, ώστε να αντεπεξέλθουμε στις νέες ανάγκες. Συγκεκριμένα, έχουμε ζήτηση σε μελέτες που αποτυπώνουν την επίδραση του Covid-19 σε επίπεδο κλάδου. Επίσης, μας ζητούν μελέτες όσον αφορά στο επιχειρηματικό πλάνο της επιχείρησης, πώς επηρεάζεται αυτό λόγω Covid-19 και των ενεργειών που απαιτούνται να κάνει η επιχείρηση για να ανακάμψει και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ακόμα, αρκετές επιχειρήσεις εξετάζουν να επενδύσουν στην αναβάθμιση και βελτίωση συστημάτων και λύσεων διαχείρισης κινδύνου, όπως επίσης και οι Τράπεζες, αξιοποιούν το χρόνο αυτό, για έργα υποδομής, ώστε να είναι έτοιμες όταν η Οικονομία ανακάμψει. Οι ανάγκες των πελατών μας για λύσεις, αφορούν στην ψηφιοποίηση των επαφών με πελάτες μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (chatbots, digital onboarding κ.λπ.). Επίσης, την ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των εργασιών των επιχειρήσεων που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα, μειώνουν το κόστος και δίνουν τη δυνατότητα συνεχούς βελτίωσης της απόδοσης.

Νίκος Μωράκης, Αρχισυντάκτης am & Νικήτας Κωνσταντέλλος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Εταιρειών ICAP

Ποια στοιχεία της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας θα χαρακτηρίζατε ως «αδύναμα» και ποια ως «δυνατά»;

Η ιδιωτική ασφάλιση είναι θεσμός που συμβάλλει στη διατήρηση συνθηκών σταθερότητας και συνέχειας στις επαγγελματικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες, προστατεύοντας από κινδύνους, ζημιές και απώλειες. Είναι ένας κλάδος με καθοριστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Αποκαθιστά πολύτιμους πόρους και παράλληλα δημιουργεί αποταμιευτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων. Στηρίζει και ενθαρρύνει την επιχειρηματική δράση μέσα σε ένα περιβάλλον που καθίσταται όλο και πιο ρευστό και πολύπλοκο. Είναι επομένως αδιαμφισβήτητη η συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης στην προστασία του κοινωνικού ιστού από κάθε κίνδυνο. Η Κεφαλαιακή επάρκεια και η φερεγγυότητα που χαρακτηρίζουν τον Κλάδο στο πλαίσιο του Solvency II είναι από τα δυνατά σημεία του. Το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται μεγάλες και καταξιωμένες επιχειρήσεις, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Σημαντικά θεωρούνται και τα περιθώρια ανάπτυξης του Κλάδου στην Ελλάδα, καθώς το ποσοστό διείσδυσής του στο ΑΕΠ (παραγωγή ασφαλίστρων / ΑΕΠ) κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, ο τομέας των ασφαλίσεων ζωής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε νομοθετικές και φορολογικές ρυθμίσεις. Επίσης, ο τομέας των ασφαλίσεων ζημιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε μεγάλα καταστροφικά γεγονότα. Στα αδύναμα σημεία του Κλάδου θα πρέπει να συμπεριληφθεί η χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση του πληθυσμού, η αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του Solvency II, η ανυπαρξία εγχώριων αντασφαλιστών, το υψηλό κόστος αντασφάλισης από διεθνείς εταιρείες, η έλλειψη επαρκών φορολογικών κινήτρων για τις ασφαλίσεις ζωής και ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων του Κλάδου που κατά καιρούς οδηγεί σε «πόλεμο τιμών» και αθέμιτο ανταγωνισμό, με συνέπεια τη διαστρέβλωση (ως ένα βαθμό) της αγοράς.

See Also

Η μερική εργασία από το σπίτι πρέπει να καθιερωθεί, αλλά τον περισσότερο εργασιακό χρόνο πρέπει να τον περνάμε στο γραφείο

Κάθε χρόνο η Εταιρεία σας εκδίδει την έκθεση Ιδιωτικής Ασφάλισης. Πώς κινείται η αγορά τα τελευταία χρόνια και ποια εικόνα σχηματίσατε το 2019;

Τα τελευταία 20 χρόνια παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις της Ιδιωτικής Ασφάλισης, εκδίδοντας την αντίστοιχη ετήσια Κλαδική Μελέτη, η οποία στηρίζεται στην εκτεταμένη και διεξοδική πρωτογενή έρευνα που διενεργούμε στην αγορά. Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, η συνολική εγχώρια παραγωγή ασφαλίστρων (ζωής και ζημιών) παρουσίασε αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 7,8% την περίοδο 2000-2009. Ωστόσο, η πορεία αυτή αντιστράφηκε από το 2010 και μετά, καθώς ξεκινά η διαχρονική μείωση της παραγωγής, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -6,8% από το 2010 έως το 2015. Από το 2016 η εικόνα αναστρέφεται και η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 3,9% το 2019 σε σχέση με το 2018 (για 4η συνεχόμενη χρονιά) ανερχόμενη στο ύψος των €4.073 εκατ.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το τρέχον έτος και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις προοπτικές εξέλιξης της ασφαλιστικής αγοράς την επόμενη 2ετία;

Ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης, έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, λόγω του χαμηλού βαθμού ασφάλισης που υπάρχει στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά, το ποσοστό της παραγωγής ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ για τις χώρες της Ευρώπης ανήλθε το 2018 σε 7,5%, ενώ για την Ελλάδα είναι μόλις στο 2,1% για το 2019. Όσον αφορά το τρέχον έτος, η πανδημία του Κορωνοϊού, επέφερε τη μείωση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων, ως αποτέλεσμα της μείωσης της γενικότερης οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας και του lockdown το οποίο εφαρμόστηκε. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο 5μηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 εμφανίζεται μειωμένη κατά 5,6%. Ειδικότερα, το μήνα Μάρτιο η μείωση ανήλθε στο 6,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, τον Απρίλιο η μείωση ανήλθε στο 12,6% και τον Μάιο σημειώθηκε επίσης μείωση 10,6%. Για όλο το 2020 προβλέπεται μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων της τάξεως του 7% σε σχέση με το 2019. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, παρατηρείται μείωση της παραγωγής νέων ασφαλιστηρίων συμβολαίων τόσο στους κλάδους ζωής όσο και στους κλάδους ζημιών. Ειδικότερα, στον κλάδο του αυτοκινήτου αναμένεται σημαντική μείωση στην παραγωγή, λόγω της ραγδαίας πτώσης των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, αλλά και του στόλου των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων λόγω της μείωσης του τουρισμού.

Στον κλάδο υγείας, λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας και ανασφάλειας σε θέματα υγείας εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές ακυρώσεις συμβολαίων. Αντίθετα, για τα χαρτοφυλάκια ζωής, η υψηλή μεταβλητότητα στις χρηματαγορές και τα μηδενικά/αρνητικά επιτόκια επιδρούν αρνητικά στην παραγωγή συνταξιοδοτικών – αποταμιευτικών προϊόντων. Μεγάλη πτώση αναμένεται και στην παραγωγή ασφαλειών που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα, αλλά και στους κλάδους των μεταφορών και του εμπορίου λόγω και της μείωσης των εξαγωγών. Επιπλέον, δεν παρατηρείται σημαντική επίδραση στις ανανεώσεις υφισταμένων ασφαλιστηρίων, καθώς μετά το lockdown το ποσοστό των ανανεώσεων προσεγγίζει τα επίπεδα προ πανδημίας. Με βάση τις τάσεις της αγοράς, προβλέπεται ανάκαμψη και πάλι της αγοράς για το 2021 και 2022 με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 6%.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top