Now Reading
«Θεραπεία» της πανδημίας μέσω ΣΔΙΤ

«Θεραπεία» της πανδημίας μέσω ΣΔΙΤ

coronovirus

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μεσούσης της πανδημίας, έδωσε το στίγμα της αγοράς για την επόμενη μέρα. Για το πώς, δηλαδή, η ιδιωτική ασφάλιση θα μπορούσε να χειριστεί ανάλογα ζητήματα στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης ψηφιακής παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Εταιρείας του,Eurolife FFH, άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να τοποθετηθεί δημόσια για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Αρχικά εκτίμησε ότι μετά τον Covid-19 η ζήτηση για ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης της Υγείας θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση. Διευκρίνισε βέβαια πως σε ό,τι αφορά ειδικότερα το συγκεκριμένο ιό, τα περισσότερα προγράμματα της Αγοράς δεν προέβλεπαν σχετική κάλυψη και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν, ωστόσο, τόνισε πως πολλές εταιρείες τροποποίησαν τις παρεχόμενες καλύψεις τους, εντάσσοντας σε αυτές και τον κίνδυνο της πανδημίας.

Κατά τον ίδιο, επρόκειτο για επιβεβλημένη «αντίδραση». Υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιρειών είναι να αφουγκράζονται τις ανάγκες των πελατών τους και να προσαρμόζουν ανάλογα τα προγράμματά τους.

Βέβαια, αναγνώρισε το βαρύ φορτίο που θα συνεπάγονταν για τον Κλάδο η κάλυψη των συνεπειών μιας νέας πανδημίας, γι΄ αυτό και έθεσε θέμα συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιρειών με το δημόσιο. Χαρακτήρισε την κάλυψη του κινδύνου ως σύνθετο θέμα και υπερασπίστηκε τη γενικότερη θέση της αγοράς, περί της ανάπτυξης ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας.

Η κρίση του Covid-19 απέδειξε ότι οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, δεν ήταν «ιδιωτική» υπόθεση, όπως «ιδιωτική» υπόθεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν κι οι οικονομικές απώλειες που υπέστησαν οι επιχειρηματίες. Τα κεφάλαια που χάθηκαν ήταν δυσθεώρητα και σε μεγάλο βαθμό εκτινάχθηκαν στα ύψη από την ορθή, κατά τα άλλα, απόφαση της Κυβέρνησης, να… γυρίσει τη «ζυγαριά» των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό υπέρ της υγείας και όχι της οικονομίας.

Υπό αυτή την έννοια πώς θα μπορούσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις από μια πανδημική κρίση; Όσο κι αν η ιατρική επιστήμη επιτρέπει κάποιες προσεγγίσεις, η επιστήμη της οικονομίας όταν δεν βασίζεται μόνο σε νούμερα, αλλά μετρά και το κοινωνικό – ανθρωπιστικό κόστος, αποδεικνύεται κυριολεκτικά απρόβλεπτη στις αποφάσεις της.

See Also
HDI-Talanx

Κατά συνέπεια, αν θελήσουμε να πορευθούμε παίρνοντας μαθήματα από την πανδημία του Covid-19, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να προσεγγίσουμε κάθε σενάριο μέσα από την οπτική των συνεργιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εφόσον μιλάμε για το πεδίο της ασφάλισης. Διότι στην Υγεία συνέργιες υπήρξαν και όπως αποδείχθηκε λειτούργησαν άριστα. Τα περιστατικά Covid-19 οδηγήθηκαν σε δημόσιες δομές προς θεραπεία και πολλά από τα περιστατικά με κάλυψη ΕΦΚΑ υποστηρίχθηκαν από δημόσιες αλλά και ιδιωτικές δομές, ώστε να αποφορτιστούν μερικώς τα κρατικά νοσοκομεία από το μεγάλο όγκο εισαγωγών.

Ανάλογες συνέργιες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και στο πεδίο της ιδιωτικής ασφάλισης. Τα κόστη κάλυψης είναι υψηλά και το να υπάρχουν «μαξιλάρια» απορρόφησης των όποιων οικονομικών κραδασμών στην υγεία και την οικονομία μόνο θετικά θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι αυτός είναι ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς: να συμμετέχει στη ζημιά, ιδιαίτερα όταν αποδεικνύεται εξαιρετικά σοβαρή!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top