Now Reading
ΙΝΟΑΔΕΝΩΜΑ ΜΑΣΤΟΥ: Ένας όγκος που τρομάζει τις νεαρές γυναίκες!

ΙΝΟΑΔΕΝΩΜΑ ΜΑΣΤΟΥ: Ένας όγκος που τρομάζει τις νεαρές γυναίκες!

  • Η εξέταση που κατά κανόνα εντοπίζει το ινοαδένωμα είναι το υπερηχογράφημα
Doctor examines mammogram snapshot of breast of female patient on the monitors. Selective focus

Το ινοαδένωμα είναι ο πιο συχνός όγκος που εμφανίζεται στις έφηβες και στις νεαρές γυναίκες. Όμως, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία, ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση.

Επειδή είναι συχνό και δεν έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας νόσου, το ινοαδένωμα θεωρείται ως μία παρέκκλιση από τη φυσιολογική ανάπτυξη ή την υποστροφή του μαζικού αδένα, δηλαδή τη φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης, ωρίμανσης και μαρασμού σε μεγαλύτερη ηλικία του μαζικού αδένα.

Τα αντισυλληπτικά στις νεότερες και η λήψη σκευασμάτων ορμονικής υποκατάστασης στις μεγαλύτερες γυναίκες έχουν ενοχοποιηθεί πως συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Γενικά, τα ινοαδενώματα φαίνεται να διεγείρονται από τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και τη γαλουχία. Επίσης, η λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πολλαπλών ινοαδενωμάτων.

Κατά την εγκυμοσύνη είναι συχνό το φαινόμενο της αύξησης του μεγέθους των ινοαδενωμάτων.

Πολύ συχνά η ύπαρξή του, ιδίως αν είναι μικρό, ανακαλύπτεται τυχαία από τον υπερηχογραφικό έλεγχο ή τον μαστογραφικό σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών.

Το πιο συχνό σύμπτωμα που οδηγεί στη διαπίστωση της ύπαρξης ενός ινοαδενώματος, είναι η ψηλάφηση από την ίδια την γυναίκα και από τον γιατρό, ενός ευκίνητου, σκληρού, ομαλού, ανώδυνου όγκου στο στήθος.

Η εξέταση που κατά κανόνα εντοπίζει το ινοαδένωμα είναι το υπερηχογράφημα.

Αν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη των 25 ετών, τότε εκτός από την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα, πρέπει να υποβληθεί και σε παρακέντηση ή βιοψία του ινοαδενώματος, για να γίνει κυτταρολογική ή ιστολογική εξέτασή του.

Τα πιο πολλά ινοαδενώματα δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 2 εκατοστά

Τα πιο πολλά ινοαδενώματα δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 2 εκατοστά. Πολλά από αυτά θα παραμείνουν στάσιμα σε μέγεθος, ενώ άλλα θα συνεχίσουν να αυξάνονται συνήθως έως 2 εκατοστά.

Τα ινοαδενώματα έχουν αρκετές παραλλαγές-υποκατηγορίες στην μικροσκοπική εμφάνισή τους. Μία από αυτές, τα σύνθετα ινοαδενώματα, που εμφανίζονται συνήθως σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, είναι αυτά που συνοδεύονται και από άλλες αλλοιώσεις και συνδέονται με μία μεγαλύτερη του συνήθους πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Μία ιδιαίτερη μορφή ινοαδενώματος είναι το νεανικό ή γιγαντιαίο ινοαδένωμα, το οποίο εμφανίζεται πιο συχνά σε νεαρές γυναίκες και χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη αύξηση του μεγέθους του που ξεπερνά τα 5 εκατοστά. Δεν είναι σύνηθες, αφού αφορά το 3%-4% των ινοαδενωμάτων.

Η πιθανότητα να εμφανιστεί καρκίνος μέσα στο ινοαδένωμα είναι εξαιρετικά σπάνια. Πιο συχνά – και πάλι όμως σπάνια – έχει διαπιστωθεί να υπάρχει καρκίνος, δίπλα σε ένα ινοαδένωμα. Από την άλλη μεριά, πολύ σπάνια, ιδίως σε γυναίκες μετά τα 40, δεν αποκλείεται ένας όγκος που είχε διαγνωστεί ως ινοαδένωμα, να αποδειχθεί πως ήταν κακοήθης μετά την αφαίρεσή του.

Μία γυναίκα που έχει εμφανίσει ινοαδένωμα και έχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, όπως επίσης οι γυναίκες που σε ιστολογική εξέταση έχουν και άλλες βλάβες του μαζικού αδένα, φαίνεται πως έχουν έναν πιο αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

See Also
technology

Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη ενός όγκου θα πρέπει να διερευνάται από ειδικό γιατρό. Η κλινική εξέταση, η απεικόνιση και η παρακέντηση αποτελούν κανόνα για τη διάγνωση του ινοαδενώματος.

Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις: Αν ένα ινοαδένωμα αυξάνει γρήγορα σε μέγεθος, αν είναι μεγαλύτερο των 2 εκατοστών, αν η εμφάνιση και η εικόνα του στο υπερηχογράφημα δεν είναι ξεκάθαρη και αν στην κυτταρολογική ή ιστολογική εξέταση υπάρξουν ενδείξεις ύπαρξης άτυπων κυττάρων.

Ο λόγος που το μέγεθος είναι κριτήριο για χειρουργική επέμβαση είναι πως στις περιπτώσεις μεγάλων ινοαδενωμάτων μπορεί αυτά να μην είναι ινοαδενώματα αλλά φυλλοειδείς όγκοι, μία άλλη κατηγορία όγκων οι οποίοι όμως έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση βασικό κριτήριο είναι το μέγεθος: οι φυλλοειδείς όγκοι αυξάνουν και αποκτούν μεγάλο μέγεθος.

Αν, όμως, η γυναίκα ασχολείται συνεχώς με αυτό τον «όγκο» και αγχώνεται, τότε η εγχείρηση μπορεί να είναι η καλύτερη λύση.

Συμπερασματικά, οι νέες γυναίκες δεν πρέπει να τρομάζουν, όπως συμβαίνει πολύ συχνά όταν πιάσουν έναν όγκο στο στήθος τους. Στη νεαρή ηλικία το ινοαδένωμα είναι κατά πολύ συχνότερο από ότι είναι ο καρκίνος.

Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες τον εξειδικευμένο μαστολόγο & χειρουργό μαστού του Ομίλου Affidea κ. Χρήστο Ι. Λούμπια.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top