Now Reading
Κοινωνική Ασφάλιση: Οι τρεις εξελίξεις που κρίνουν το νέο τοπίο

Κοινωνική Ασφάλιση: Οι τρεις εξελίξεις που κρίνουν το νέο τοπίο

  • Κρατική επιδότηση εισφορών, εκτίναξη εκκρεμών συντάξεων και μείωση μη μισθολογικού κόστους διαμορφώνουν την κατάσταση στα ταμεία
Group of business people walking at office openspace. Team of business employees at coworking center. People at motion blur. Concept working at action

Τρεις δέσμες εξελίξεων στην κοινωνική ασφάλιση βρίσκονται σε παράλληλη «τροχιά» και διαμορφώνουν το νέο τοπίο της καθώς οδεύουμε, σιγά σιγά προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Η πρώτη δέσμη δεν αφορά παρά τα έκτακτα μέτρα στήριξης της απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, μέσω της επιδότησης των εισφορών και τα οποία έχουν εκτοξεύσει το ύψος της κρατικής επιχορήγησης των ταμείων.

Η δεύτερη δέσμη αφορά στο κλείσιμο του μετώπου των αναδρομικών με την επιστροφή διαδοχικών «πακέτων» μειώσεων τις οποίες υπέστησαν οι συνταξιούχοι την εποχή των Μνημονίων. Η τρίτη δέσμη αλλαγών αφορά στη διαδικασία υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης περί μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 5 μονάδες έως το 2023.

Πιο αναλυτικά:

1. Όσον αφορά την πρώτη, έκτακτη δέσμη εξελίξεων, είναι σαφές πως το κράτος, μετά το ξέσπασμα της κορωνοκρίσης, έχει αναλάβει εν μέρει ή πλήρως (ανάλογα με την κατηγορία των πληττόμενων εργαζομένων) τις εισφορές των μισθωτών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Μάρτιο έως σήμερα. Συγκεκριμένα, το κράτος πληρώνει το 100% των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών των εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή. Έχει αναλάβει το 100% των εισφορών που αντιστοιχούν στον απολεσθέντα μισθό των μισθωτών που εντάσσονται στη «Συν-Εργασία». Έχει αναλάβει το 100% των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα που πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους παρήχθη στο γ΄ τρίμηνο του 2020, αλλά και όσων εποχικών εργαζομένων προσλήφθηκαν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, το κράτος στην προηγούμενη κορύφωση της πανδημίας (Απρίλιος 2020) είχε φτάσει να επιδοτεί τις εισφορές πάνω από το ½ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να επαναφέρει τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις από τον Αύγουστο και έπειτα – και έτσι της επιδότησης των εισφορών των υπό αναστολή εργαζομένων – αποτέλεσε ένδειξη της τάσης χρονικής επέκτασης των μέτρων επιδότησης εισφορών. Συνεπώς τα μέτρα έκτακτης επιχορήγησης εισφορών παίρνουν πλέον πιο «μόνιμο» χαρακτήρα. Παράλληλα, μέσω του μέτρου της παράτασης καταβολής των μηνιαίων-τρεχουσών εισφορών, δημιουργούνται «τρύπες» στον προϋπολογισμό των ταμείων (και παράλληλα νέες οφειλές στις πλάτες των εργοδοτών και των επαγγελματιών), για την κάλυψη των οποίων εγγυητής παραμένει το κράτος, αν και για την ώρα καλύπτονται από τα αποθεματικά των ίδιων των ταμείων.

Κυβερνητική δέσμευση αποτελεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες έως το 2023

See Also
Γ. Μεγαγιάννης

2. Όσον αφορά τη δεύτερη δέσμη εξελίξεων, πρέπει να επισημανθεί πως και πάλι το κράτος έχει αναλάβει να καταβάλλει τις επιστροφές των περικοπών (στις συντάξεις), οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Την ίδια ώρα, όμως, επανέρχεται το «φάντασμα» των μαζικών εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, η εξόφλησης των οποίων –μαζί με τα δικά τους αναδρομικά– φέρνει «πονοκέφαλο» στην Κυβέρνηση. Τον Οκτώβριο του 2019, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τις χαμηλές νέες κύριες συντάξεις όσων είχαν πολλά έτη ασφάλισης (βάσει του νόμου Κατρούγκαλου). Με το νόμο Βρούτση (Φεβρουάριος 2020) προβλέφθηκε η καταβολή αυξήσεων σε κύριες-επικουρικές συντάξεις. Έπειτα το ΣτΕ (Ιούλιος 2020) έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 (βάσει των νόμων του 2011-2012). Η απόφαση αυτή αφορούσε τους 250.000 που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο η Κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτές για όλους τους συνταξιούχους, μαζί και του δημοσίου, αν και αφαίρεσε από το «δικαίωμα» επιστροφών των περικοπών στις επικουρικές και τα δώρα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με τις καταβολές των προαναφερθέντων αναδρομικών φαίνεται πως θα κλείσει ένας πολυετής κύκλος αναταραχής στις σχέσεις μεταξύ συνταξιούχων και ταμείων και, μάλιστα, με δημοσιονομικό τρόπο, σχετικά «ήπιο». Την ίδια ώρα, όμως, ένας άλλος «κύκλος» αναδρομικών αναζωπυρώνεται που δεν είναι άλλος από εκείνο που αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις. Ήδη πάνω κάτω ανέρχονται σε 250.000, ενώ έως τέλος του έτους δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τις 320.000. Το κόστος εξυπηρέτησής τους θα ανέλθει στα 830 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο ½ των αναδρομικών που προέκυψαν από τις αποφάσεις του ΣτΕ.

3. Η τρίτη δέσμη εξελίξεων αφορά τις εισφορές. Κυβερνητική δέσμευση αποτελεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες έως το 2023. Ήδη, από την 1η Ιουνίου, μειώθηκαν κατά 0,9% οι εισφορές των πλήρως απασχολούμενων. Μένουν, λοιπόν, άλλες 4,1 μονάδες μέχρι την εκπλήρωση της σχετικής δέσμευσης. Η παραπέρα μείωση των εισφορών, θα δημιουργήσει άμεσα ένα νέο δημοσιονομικό χρηματοδοτικό κενό, το οποίο μόνο σταδιακά θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω της αύξησης της εισπραξιμότητας των εισφορών αλλά και της διατήρησης και αύξησης της απασχόλησης. Παράλληλα, η μείωση των εισφορών της κοινωνικής ασφάλισης, αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση του 2ου και 3ου πυλώνα ασφάλισης, η ενίσχυση των οποίων αποτελεί,επίσης, κυβερνητική δέσμευση ενώ αποτυπώνεται και στην ενδιάμεση έκθεση της «επιτροπής Πισσαρίδη». Εν κατακλείδι, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενώ απαλλάσσεται και μάλιστα με δημοσιονομικά ήπιο τρόπο από το βάρος των αναδρομικών, φορτώνεται με νέες οφειλές τόσο του ίδιου προς τους συνταξιούχους (λόγω αύξησης των εκκρεμών συντάξεων), όσο των πληττόμενων επιχειρηματιών προς τα ταμεία (λόγω μείωσης της καταβολής εισφορών), ενώ το κράτος έχει αναλάβει αυξημένο ρόλο επιχορήγησης λόγω της κάλυψης των εισφορών των υπό αναστολή και γενικότερα των πληττόμενων από την κορωνοκρίση μισθωτών.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top