Now Reading
ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ & ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ & ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

Ήλθε κι ο Σεπτέμβριος. Αρχίζει η νέα σεζόν. Οι ευκαιρίες πολλές, όπως κι οι προκλήσεις.

Λίγο πολύ, εξάλλου, ισχύει το ίδιο κάθε χρόνο, τον ίδιο μήνα. Βέβαια, φέτος, όπως και πέρυσι, στη ζυγαριά των θετικών και αρνητικών, βαραίνουν περισσότερο τα αρνητικά, λόγω προφανώς της πανδημίας, με τη διαφορά ότι, στο… ζύγι οι προκλήσεις είναι κάπως ελαφρύτερες έναντι του 2020 κι αυτό διότι οι, έστω και μετ’ εμποδίων, εμβολιασμοί δημιούργησαν μια πρώτη ασπίδα προστασίας για τον πληθυσμό.

Οι θάνατοι από Covid-19 καταγράφονται σαφώς λιγότεροι, ωστόσο τα κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα πληθαίνουν, οπότε δεν τίθεται θέμα εφησυχασμού για κανέναν. Από την άλλη, το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου lockdown απομακρύνεται, οπότε η αγορά στο σύνολό της μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο του 2020 Φθινόπωρο, όπως και για μια θετικότερη σε οικονομικό επίπεδο σεζόν.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

Πώς αντιδρά στο κλίμα αυτό η ασφαλιστική αγορά;

Ανασυντάσσει δυνάμεις, καταγράφει τα νέα δεδομένα, υλοποιεί όλες τις αναγκαίες προσαρμογές και ετοιμάζεται για ένα νέο 12μηνο, με τον πήχη των επιδιώξεων ψηλά.

Το βέβαιο είναι ότι στο διάστημα που θα ακολουθήσει η ψυχολογία, στην κοινωνία και την αγορά, δεν θα είναι η καλύτερη λόγω της πανδημίας, όμως η ενεργοποίηση ήδη από το καλοκαίρι του Ταμείου Ανάκαμψης, δίδει στην επιχειρηματική κοινότητα τις πρώτες «ανάσες» ώστε η επανεκκίνησή της να επιτρέπει μεγάλες δόσεις αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα.

Ανάλογες είναι κι οι εκτιμήσεις για την ασφαλιστική αγορά, της οποίας η δράση εξαρτάται άμεσα από τη γενικότερη εικόνα και τη συνολική πορεία της οικονομίας.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Αφήνοντας, για λίγο, στην άκρη τις προκλήσεις της νέας περιόδου, ας σταθούμε στις ευκαιρίες και τις προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου, διότι αναμένονται πολλές.

Οι επενδύσεις για παράδειγμα που δρομολογούνται στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των υποδομών και του τουρισμού είναι βέβαιο ότι θα εκτοξευθούν στα ύψη κι όπως έχει ήδη αναφέρει το ID, η ασφαλιστέα ύλη πρόκειται να αυξηθεί θεαματικά, διευρύνοντας τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών.

Στο χώρο της υγείας, επίσης τα μηνύματα είναι θετικά, διότι οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας αφύπνισαν την ασφαλιστική σκέψη του μέσου Έλληνα. Τέλος, από αισιοδοξία διακατέχεται ο Κλάδος και για τον τομέα των επενδυτικών – συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, δεδομένης της αύξησης που καταγράφηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στις καταθέσεις.

ΑΓΩΝΙΕΣ

Νωρίτερα, όμως, επισημάναμε ότι στη «ζυγαριά» της νέας σεζόν θα βαρύνουν κι οι προκλήσεις, όπως για παράδειγμα ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας με την επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα.

Βασικοί τομείς της οικονομίας, όπως το εμπόριο κι η μαζική εστίαση, αλλά και γενικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πολύ πιθανό να δεχθούν πιέσεις μόλις η Κυβέρνηση αποσύρει τα μέτρα στήριξης της αγοράς έναντι του Covid-19.

Αυτό θα έχει ως συνέπειες την απώλεια θέσεων εργασίας και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Πρόκειται για εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση θα επιβαρύνει και την ασφαλιστική αγορά.

«ΝΤΟΜΙΝΟ» ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Στα αρνητικά της νέας περιόδου κατατάσσονται επίσης οι μειωμένες σε σχέση με το 2019 – την τελευταία προ covid χρονιά – τουριστικές εισπράξεις.

See Also
Γ. Λούβαρης

Φέτος, ο κλάδος του Τουρισμού θα εμφανίσει σημαντική ανάκαμψη έναντι του 2020, όμως θα βρεθεί κατά περίπου 50% χαμηλότερα του 2019, οπότε για δεύτερη χρονιά θα λείψουν συνολικά από την οικονομία αρκετά δισ. ευρώ.

Το νέο «φρέσκο» χρήμα για το ΑΕΠ της χώρας, αυτό που εισρέει από τον εισαγόμενο τουρισμό, θα διατηρηθεί και το 2021 συρρικνωμένο, με τις συνέπειες να είναι αισθητές σε βασικούς κλάδους της εγχώριας αγοράς.

Το «ντόμινο» των επιπτώσεων δεν μπορεί παρά να έχει αντίκτυπο και στην ιδιωτική ασφάλιση.

ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Δεν πρέπει τέλος να ξεχάσουμε και τον κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, που επίσης σταδιακά επιστρέφει στην κανονικότητα, μια κανονικότητα που σημαίνει με… όρους αγοράς, περισσότερες μετακινήσεις, μεγαλύτερη κίνηση στους δρόμους, συχνότερα κι ίσως και σοβαρότερα τροχαία ατυχήματα και, φυσικά, υψηλότερες αποζημιώσεις.

Ο τομέας αυτός απαιτεί λοιπόν μεγάλη προσοχή ώστε να μην οδηγηθεί για μια ακόμη αφορά σε ζημιές, που ως συνέπεια θα έχουν νέες ανακλήσεις αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, μια ανάλογη εξέλιξη να οδηγήσει και σε εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών.

Εξάλλου, πολλά ακούγονταν ήδη από τις αρχές καλοκαιριού…

του Πλάτωνα Τσούλου

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top