Now Reading
Μονόδρομος η πλήρης και ουσιαστική συνένωση της Εκπροσώπησης

Μονόδρομος η πλήρης και ουσιαστική συνένωση της Εκπροσώπησης

  • Ο κατακερματισμός των Δυνάμεων ειδικά στον Ν. Αττικής δε βοηθά το έργο μας, τολμώ να πω ότι μας αποδυναμώνει στη διεκδίκηση και δημιουργεί εάν θέλετε και έναν ανταγωνισμό μεταξύ των Σωματείων που μόνο δημιουργικός δεν είναι

Σε καίρια ζητήματα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση όπως ο συγκερασμός των δυνάμεων της διαμεσολάβησης, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και τη συγκέντρωση στον κλάδο αναφέρεται σε συνέντευξή της στο AM η πρόεδρος του ΣΠΑΤΕ, Μ. Δημητριάδη.

Ποια είναι εν συντομία η ιστορία και ο ρόλος του ΣΠΑΤΕ

«Πριν λίγα χρόνια μερικοί συνάδελφοι από όλες τις Τραπεζικές Ασφαλιστικές Εταιρείες ένιωσαν την ανάγκη δημιουργίας ενός Συνδικαλιστικού Σωματείου στον χώρο μας, που θα συνένωνε όλους τους Συναδέλφους, θα φρόντιζε για την καλύτερη λειτουργία των Πρακτορείων τους και γενικά θα έδινε τη δυνατότητα σε όλους να αντιληφθούν και να αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα υπάρξεως τους επαγγέλματός μας για τη λειτουργία και την ανοδική πορεία της αγοράς» Παραθέτω αυτούσιο απόσπασμα από το 1ο Δ.Σ. του Σ.Π.Α.ΤΕ τη 10η Μαρτίου 1986.

Πρόεδρος Φώτης Μεταξάς, Αντιπρόεδρος Άρης Χατζηγιωρ-γάκης, Γεν. Γραμματέας Όλγα Νικολαΐδου, Ταμίας Γιώργος Πρέκας, Μέλος Λυμπερόπουλος Δημήτριος.
Ο Σ.Π.Α.ΤΕ προσαρμοζόμενος πάντα στις εξελίξεις της Διαμεσολάβησης και αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των Μελών του, το 2004 προχώρησε σε αλλαγή του Καταστατικού του αλλάζοντας την επωνυμία του σε Σύλλογο Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ν. Αττικής, διατηρώντας όμως τον διακριτικό του τίτλο, αναγνωρίζοντας και αποδίδοντας σεβασμό με αυτόν τον τρόπο στους Ιδρυτές του και με τη δέσμευση να συνεχίσει το Έργο τους.

Η συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιου του Συλλόγου δύο παιδιών εκ των Ιδρυτών του, κα Μεταξά Ελευθερία και κος Γιώργος Χατζηγιωργάκης, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη και τον σεβασμό που τους ενέπνευσαν οι γονείς τους αλλά και επιβεβαιώνουν την απόφασή μας να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τις ίδιες αρχές, να διεκδικούμε με ακόμη μεγαλύτερη τόλμη και δύναμη τα κεκτημένα των Μελών μας αλλά και να προσφέρουμε με τον πιο σύγχρονο τρόπο προστιθέμενες υπηρεσίες στα Μέλη μας.
Από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα, ο Σ.Π.Α.Τ.Ε. αποτελεί Μέλος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ), διαθέτει σήμερα εκλεγμένους Αντιπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο και συμμετέχει ενεργά στις ενέργειες για την προάσπιση του Επαγγέλματος.

Πώς θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η εκπροσώπηση στην Αττική; Είναι σκόπιμο να υπάρξει μια οντότητα με μεγαλύτερο συγκερασμό δυνάμεων; Εάν θέτατε αυτή την ερώτηση σε φίλους και συναδέλφους που με γνωρίζουν πολύ καλά, θα σας απαντούσαν «ολοκληρώνοντας τη συμμετοχή της στα κοινά, αυτό που θα ήθελε να αφήσει ως αποτύπωμα είναι η πλήρης και ουσιαστική συνένωση της Εκπροσώπησης και βεβαίως ένα Σωματείο στον Ν. Αττικής που θα αγκαλιάζει όλους τους Συναδέλφους ως Μέλη και όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους στην υπηρεσία των Μελών».

Σας απαντώ λοιπόν ναι, δεν αποτελεί μόνο σκοπό αλλά μονόδρομο. Ο κατακερματισμός των Δυνάμεων ειδικά στον Ν. Αττικής δε βοηθά το έργο μας, τολμώ να πω ότι μας αποδυναμώνει στη διεκδίκηση και δημιουργεί εάν θέλετε και έναν ανταγωνισμό μεταξύ των Σωματείων που μόνο δημιουργικός δεν είναι.
Οι Συνάδελφοί μας, εκφράζουν την επιθυμία να είμαστε όλοι μαζί και οφείλουμε να τους αφουγκραστούμε. Αυτό άλλωστε, αποτυπώθηκε και στις φετινές εκλογές του ΣΠΑΤΕ αλλά και της Ομοσπονδίας όπου οι νέοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό ψήφων.

Το Δ.Σ. του ΣΠΑΤΕ, τα τελευταία δύο χρόνια, δουλεύει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Με αφορμή τον Αθέμιτο Ανταγωνισμό προσκαλέσαμε τους Προέδρους των Σωματείων σε μια από κοινού αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος, και οι οποίοι στο σύνολο τους αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας. Παράλληλα συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με την Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος σε αυτόν τον Τομέα. Είμαστε πάντα θετικοί στην επικοινωνία με τους Συναδέλφους μας και για πολλά άλλα θέματα του Κλάδου μας.
Εν κατακλείδι δεν περισσεύει κανείς σε αυτήν την κοινή προσπάθεια και πιστέψτε με υπάρχουν άξιοι Συνάδελφοι με γνώση και εμπειρία που όταν ενωθούν θα φέρουν θαυμαστά αποτελέσματα.

Η φράση «ας βάλουμε στην άκρη το εγώ και ας προτάξουμε το εμείς» χρειάζεται να γίνει πράξη από όλους.
Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται κινήσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση την εγχώρια αγορά ιδιωτικής ασφάλισης; Πιστεύετε ότι είναι προς όφελος της διαμεσολάβησης και εν τέλει των ασφαλισμένων;

Εξαιρετική ερώτηση. Η ελληνική Ασφαλιστική Αγορά δε θα μπορούσε να μην ακολουθήσει, το μοντέλο αυτό ακόμη και εάν η βαθύτερη αιτία, σύμφωνα με μια μερίδα αναλυτών, είναι οι απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου ή σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές η ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων, κεφαλαιακά πιο ισχυρών, οι οικονομίες κλίμακος και εν τέλει η μεγαλύτερη ανάπτυξη και η καινοτομία.

See Also

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω θα σας απαντήσω θετικά, γιατί πολύ απλά ποιος ασφαλισμένος ή/και Διαμεσολαβητής δεν επιθυμεί να ασφαλίζεται ή να συνεργάζεται με Εταιρείες που διαθέτουν υγιή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ;
Μένει να αποδειχθούν πραγματικά στην πράξη αυτά τα οφέλη, γιατί μέχρι σήμερα θα μου επιτρέψουν οι Εταιρείες με κάθε σεβασμό να πω ότι δυστυχώς δεν τα έχουμε νιώσει. Απεναντίας έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην ανταπόκριση τους οι οποίες ενισχύονται από τις συνεχείς μετακινήσεις στελεχών, δυσλειτουργίες στις μεταπτώσεις των προϊόντων, και παρά την ανάγκη της αγοράς δεν έχουμε στην διάθεσή μας νέα καινοτόμα προϊόντα. Και εδώ τίθεται το ερώτημα ήταν κατάλληλα προετοιμασμένες για αυτό το εγχείρημα;
Σήμερα δραστηριοποιούμαστε σε ένα πολύ έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η εξαιρετική ταχύτητα αλλαγής των παραδοχών αν συνυπολογίσουμε δε και την συγκέντρωση παραγωγής σε 4 πολυεθνικούς Ομίλους και ένα fund σε ποσοστό περίπου 85%, αντιλαμβανόμαστε πόσο αυτό μπορεί να εντείνει τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες Αθέμιτου Ανταγωνισμού ή και να επιτρέψει τη δημιουργία συνθηκών Ενίσχυσης Δεσπόζουσας θέσης ή Κάθετης Συγκέντρωσης. Και εδώ πραγματικά αναδεικνύεται η ανάγκη διενέργειας συνεχών ελέγχων εκ μέρους της Πολιτείας και της Εποπτείας ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα.

Την ίδια στιγμή σε αυτό το τόσο έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον που καθημερινά δίνουμε «σκληρή» μάχη, το γεγονός ότι ως Επαγγελματίες Ασφαλιστικοί Πράκτορες συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε με την ίδια ταχύτητα στις ανάγκες των πελατών μας και να υλοποιούμε τα αιτήματά τους εν μέσω ιδιαίτερα πολύπλοκων Υποχρεωτικών Διαδικασιών, αποδεικνύει ότι ο ρόλος μας στην Αλυσίδα Διανομής είναι αδιαπραγμάτευτος.

Κάνοντας μία ιεράρχηση των σημαντικότερων ζητημάτων που καλείστε να διαχειριστείτε αυτό το διάστημα για τους διαμεσολαβητές, ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά θέματα που αφορούν στον κλάδο σας;

Για στον ΣΠΑΤΕ τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία και έχουν συμπεριληφθεί στους στόχους της νέας τριετούς Διοίκησης και αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα μας είναι :

  • Η διατήρηση και η Ενίσχυση της θέσης του Ασφαλιστικού Πράκτορα στην αλυσίδα Διανομής
  • Ψηφιοποιήση των Ασφαλιστικών Πρακτορείων
  • Ισότιμη μεταχείριση όλων των Καναλιών Διανομής

Κλείνοντας, καλώ όλους τους Συναδέλφους μου να πλαισιώσουν τα Σωματεία τους αναλογιζόμενοι την «υποχρέωση» στους εαυτούς μας και στους Συναδέλφους μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που μας αξίζουν!

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top