Now Reading
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη συμπεριφορά του ιού

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη συμπεριφορά του ιού

  • Η Ελλάδα σήμερα, φαίνεται να έχει μικρό αριθμό θανάτων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέτρα περιορισμού εφαρμόστηκαν έγκαιρα

Στην κρισιμότητα των επόμενων μηνών για την εξέλιξη του COVID-19 στην Ελλάδα, τις διαφορές σε σχέση με τον SARS και τη μεταδοτικότητα του ιού αναφέρεται σε συνέντευξή της η Αθηνά Στούπη, Λοιμωξιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Όπως επισημαίνει τα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού ελήφθησαν νωρίς, ωστόσο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει εικόνα των αποτελεσμάτων της πολιτικής που ακολουθήθηκε.

Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει; Κάθε χρόνο θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα;

Ο νέος κορωνοϊός σίγουρα ήρθε για να μείνει. Έχουμε πάνω από 850.000 κρούσματα στον κόσμο και πάνω από 42.000 θανάτους μέχρι σήμερα. Είναι ένας ιός με υψηλή μεταδοτικότητα και υψηλή θνησιμότητα. Όμως, επειδή είναι καινούργιος ιός, δεν γνωρίζουμε εάν θα έχει την ίδια εποχιακή συμπεριφορά που έχουμε δει με άλλους τύπους κορωνοϊών και όπως βλέπουμε με τον ιό της γρίπης. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά αυτού του ιού.

Όσο αυξάνεται η μετάδοση του ιού στην κοινότητα, θα αυξάνεται και το ποσοστό των νέων που προσβάλλονται από τον ιό

Τι διαφορές έχει αυτός ο ιός από τον SARS;

Γενετικά οι ιοί είναι παρόμοιοι, όμως ο ιός SARS Cov2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, μοιάζει να έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα, έχει μεγαλύτερο χρόνο επώασης και μοιάζει να μεταδίδεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από ασυμπτωματικούς ασθενείς, σε σχέση με τον SARS. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η επιδημία του SARS το 2002 έληξε μετά από 8 μήνες περίπου, λόγω των αυστηρών μέτρων καραντίνας και περιορισμού των πασχόντων ασθενών.

Ξέρουμε αυτήν τη στιγμή ένας φορέας κατά μέσο όρο σε πόσα άτομα μεταδίδει τον ιό;

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μεταδώσει ένα θετικό κρούσμα, διότι εξαρτάται από τη στενότητα των επαφών, το ιικό φορτίο και την κλινική φάση στην οποία βρίσκεται. Η μεταδοτικότητα αυξάνεται όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα. Όμως υπάρχουν αναφορές ότι ένα θετικό κρούσμα μπορεί να μεταδώσει τον ιό μέχρι και σε 5 άλλα άτομα.

Πόσο σημαντικός είναι στην πράξη ο περιορισμός στο σπίτι;

Είναι πάρα πολύ σημαντικός ο περιορισμός στο σπίτι. Είναι το κύριο όπλο που έχουμε στα χέρια μας έναντι του ιού, εφόσον ακόμα δεν έχουμε αποδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία ή εμβόλια.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση βοήθησε τον περιορισμό της πανδημίας στην Κίνα από όπου ξεκίνησε η μετάδοση αυτού του ιού. Παρόμοια αποτελέσματα βλέπουμε και στη Νότιο Κορέα και άλλες χώρες της Ασίας.

Στην Ιταλία οι γιατροί αναφέρουν ότι πλέον νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και άτομα νέα σε ηλικία. Αυτό είχε καταγραφεί και στην Κίνα;

Οι μελέτες της Κίνας αναδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κρίσιμων περιστατικών ανήκαν στην κατηγορία των ηλικιωμένων και στον ευπαθή πληθυσμό. Όμως, όσο αυξάνεται η μετάδοση του ιού στην κοινότητα, θα αυξάνεται και το ποσοστό των νέων που προσβάλλονται από τον ιό.

Πότε θα υπάρξει αποτελεσματική αγωγή κατά του ιού;

Τρέχουν πολλές μελέτες αυτήν τη στιγμή ανά τον κόσμο, για την καθιέρωση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Υπάρχουν διάφορα σχήματα φαρμάκων, κυρίως αντιικων που δοκιμάζονται ήδη, ακόμη και στην Ελλάδα. Αναμένονται τα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την εξέλιξη των περιστατικών στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα σήμερα, φαίνεται να έχει μικρό αριθμό θανάτων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι τα μέτρα περιορισμού εφαρμόστηκαν έγκαιρα. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων των μέτρων περιορισμού της χώρας.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top