Now Reading
Ομιλείτε την… καινοτομική;

Ομιλείτε την… καινοτομική;

  • Οι πηγές χρηματοδότησης, τα τεχνολογικά πάρκα, οι επενδύσεις στις υποδομές στρώνουν το… χαλί στις startups
business-people-meeting-discuss-situation-marketing

Το γεγονός ότι η Ελλάδα πέρασε… διά πυρός και σιδήρου ώστε να αντεπεξέλθει της 10ετούς κρίσης χρέους, κατά τη διάρκεια της οποίας το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά περίπου 25%, δεν στάθηκε εμπόδιο για τους νέους, ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους επιστήμονες να οργανώσουν και να υποστηρίξουν καινοτόμες πρωτοβουλίες και, μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών να διακριθούν στον επιχειρηματικό στίβο. Εμπόδιο δεν στάθηκε ούτε η πανδημική κρίση. Αντιθέτως, θα λέγαμε ότι ενέτεινε το ενδιαφέρον της αγοράς να επενδύσει στην καινοτομία.

Όπως θα διαβάσετε και στις σελίδες που ακολουθούν, δεν είναι λίγες οι startups οι οποίες ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια και έτυχαν θερμής υποδοχής και από την ασφαλιστική αγορά. Ο τομέας της καινοτομίας προσφέρεται, εξάλλου, για νέες προσπάθειες, δεδομένου ότι υποστηρίζεται χρηματοδοτικά τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από εγχώρια σχήματα, τα περισσότερα από τα οποία όχι απλά διαχέουν κεφάλαια στην επιχειρηματική κοινότητα, αλλά διαθέτουν και υπηρεσίες mentoring.

Στην Ελλάδα ήδη αξιοποιούνται πόροι του κοινοτικού προγράμματος «Horizon 2020», που προβλέπει τη διάχυση χρηματοδοτήσεων 80 δισ. ευρώ σε κοινοτικό επίπεδο για την έρευνα και την καινοτομία. Παράλληλα, η χώρα μας είναι έτοιμη να διαχειριστεί τις ενισχύσεις των 72 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., σημαντικό μέρος των οποίων θα διατεθούν για χρηματοδότηση στο πεδίο της ψηφιοποίησης.

Επίσης, το δημόσιο έχει πλέον αρχίσει και «ομιλεί» τη νεοτεχνολογική «γλώσσα» στις περισσότερες από τις δομές του, με αποτέλεσμα να διευκολύνει την αγορά στο να υποστηρίζει καινοτόμες δράσεις, συνδέοντάς τες με δημόσιες υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη του Internet of Things (Δίκτυο των Πραγμάτων), που ενσωμάτωσε ηλεκτρονικά συστήματα, λογισμικά, αισθητήρες, ενεργοποιητές και τα διασύνδεσε με τη χρήση του διαδικτύου για τη συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων, καθώς και η όλο και πιο διευρυμένη χρήση των AI (Artificial Intelligence) τεχνολογιών, διευρύνουν τα πεδία δράσης κάθε νεοσύστατης καινοτόμας υπηρεσίας, δεδομένου ότι κι οι ταχύτητες μεταφοράς πληροφοριών αυξάνονται αλλά και οι προς μεταφορά όγκοι πληροφοριών μεγαλώνουν. Γνώστες του αντικειμένου αναφέρουν ότι έως το 2023, η μία στις τρεις εταιρείες θα έχει εφαρμόσει τεχνολογίες IoT, όπως, επίσης, και τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνδυασμό με τουλάχιστον ένα έργο IoT.

Το 2019 το ποσοστό των δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης επί του ελληνικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,27%, με την αξία τους να φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 7,2% σε σχέση με το 2018

Στα χρόνια που ακολουθούν, εξάλλου, θα αναπτυχθούν περαιτέρω κι οι οπτικές ίνες στις οποίες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σχεδιάζουν να επενδύσουν περί τα 4 δισ. ευρώ προκειμένου να αντικαταστήσουν σταδιακά τα υφιστάμενα δίκτυα χαλκού. Παράλληλα προετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο βήμα τους, την εγκατάσταση των δικτύων 5G, που θα αποτελέσουν το όχημα για την ανάπτυξη νέων μηχανισμών και εφαρμογών, με σκοπό τη μεταφορά πληροφοριών, σε μεγαλύτερους όγκους και υψηλότερες ταχύτητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σχεδιάζουν να επενδύσουν για τις σχετικές συχνότητες, περί τα 372 εκατ. ευρώ, ενώ για τις εφαρμογές που θα «κουμπώσουν» στα δίκτυα θα διατεθούν από τρίτους παρόχους περί τα 3,5 με 5 δισ. ευρώ.

Και σε όλα τα ανωτέρω καλό είναι να προσθέσουμε τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025», η οποία έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση και προβλέπει επενδύσεις αξίας 6 δισ. ευρώ για την υλοποίηση περί των 455 έργων, που θα βρουν εφαρμογή σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, η Υγεία, η Παιδεία, η Δικαιοσύνη, η Οικονομία, το Περιβάλλον, η Ενέργεια κ.ά. Στόχος των δράσεων αυτών θα είναι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του κράτους και της αγοράς, ώστε όλοι να οδηγηθούμε σε αυτό που ονομάζεται «Ψηφιακή Ελλάδα».

See Also
doctor

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σήμερα, στην Ελλάδα οργανώνονται νέοι θύλακες υποδοχής καινοτομικών δράσεων, με βασικότερους το τεχνολογικό πάρκο ThessIntec, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα απορροφήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, υποστηρίζοντας 7.000 νέες θέσεις εργασίας και την Πολιτεία της Καινοτομίας, με έδρα την Αθήνα, η οποία προβλέπει ειδικό κονδύλι χρηματοδοτικής υποστήριξης όσων δράσεων ενταχθούν σε αυτή.

Αν τώρα θελήσουμε να αξιολογήσουμε την επενδυτική δράση της χώρας στον τομέα της καινοτομίας, θα δούμε ότι σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, που αποτελεί την αρμόδια Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας & Ανάπτυξης, το 2019 το ποσοστό των δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης επί του ελληνικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,27%, με την αξία τους να φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 7,2% σε σχέση με το 2018. Όσο για το δείκτη «Ένταση R&D», που εκφράζει τις σχετικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ακόμη να διανύσει δρόμο μεγάλο ώστε να καθιερώσει την έννοια της καινοτομίας στην καθημερινότητα της αγοράς, καθότι σήμερα βρίσκεται στη 16η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη. Τέλος, το προσωπικό που δραστηριοποιείται στον τομέα, το 2019 κάλυψε 54.833 θέσεις πλήρους απασχόλησης και οι ερευνητές αντίστοιχα 40.084 θέσεις εργασίας.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top