Now Reading
Ο καζαμίας των ασφαλειών για το 2021

Ο καζαμίας των ασφαλειών για το 2021

  • Τι αναμένει η αγορά από τη νέα χρονιά - Προκλήσεις και ευκαιρίες

1. Επιστροφή στην κανονικότητα, που σημαίνει επιστροφή της ασφαλιστικής παραγωγής σε αναπτυξιακή ρότα, επιστροφή των διαμεσολαβούντων στα γραφεία τους, επιστροφή των δικτύων στη διαπροσωπική πώληση, επιστροφή στην τακτική επαφή με τον πελάτη. Η ανάκτηση της πραγματικότητας αναμένεται αργή και υπό προϋποθέσεις.

2. Αναδιάρθρωση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, με την Επικούρηση να βασίζεται σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έχει προβλεφθεί από την Κυβέρνηση για το 2021, θα ισχύσει υποχρεωτικά για κάθε νέο εργαζόμενο, ο χρόνος μετάβασης στο νέο καθεστώς αναμένεται μακρύς, ενώ μένει να φανεί σε τι βαθμό και με ποιον τρόπο οι ασφαλιστικές εταιρείες θα εγγυηθούν τις μελλοντικές συντάξεις του δεύτερου πυλώνα.

3. Πάταξη του χρόνιου προβλήματος με τους ανασφάλιστους οδηγούς. Όλα δείχνουν ότι θα συζητάμε γι’ αυτό και το 2021, δίχως να γνωρίζουμε αν θα δοθεί λύση. Το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση είναι πολιτικό. Αρκεί να λάβουν τα συναρμόδια υπουργεία την απόφαση ότι επιθυμούν πραγματικά να δώσουν τέλος στο όλο θέμα και μετά η σκυτάλη θα δοθεί στους τεχνικούς που, όπως μέσα σε ελάχιστο διάστημα οργάνωσαν το μαζικό εμβολιασμό των Ελλήνων πολιτών, έτσι με τεχνικά μέσα θα επιλύσουν και το ζήτημα των ανασφάλιστων οδηγών.

4. Εφαρμογή του νέου πλαισίου περί ανατιμήσεων στα ισόβια προγράμματα υγείας. Για την προσαρμογή στο ισχύον καθεστώς εκκρεμεί ο καθορισμός από το Υπουργείο Ανάπτυξης των παραμέτρων βάσει των οποίων θα προσδιορίζονται τα όρια στις αυξήσεις ασφαλίστρων. Στη συνέχεια, δράση θα αναλάβει η αγορά και τότε θα αποδειχθεί πόσο δίκαιη για τον ασφαλισμένο είναι η θεσμική παρέμβαση της πολιτείας.

5. Θέσπιση νέων φορολογικών κινήτρων για την περαιτέρω ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς. Πρόκειται για πάγιο αίτημα του Κλάδου, το οποίο αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Κυβέρνηση. Στόχος η θέσπιση φοροκινήτρων κυρίως σε ό,τι αφορά τα ατομικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

6. Καθιέρωση της υποχρεωτικής ασφάλισης των κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφών. Θεωρείται βέβαιο ότι οι ασφαλιστές θα θέσουν εκ νέου το αίτημά τους στην Κυβέρνηση ελπίζοντας ότι αυτήν τη φορά θα εισακουστούν. Προτάσεις και εναλλακτικές υπάρχουν αρκετές, το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση.

7. Συγκέντρωση της αγοράς σε μεγαλύτερα και ισχυρότερα σχήματα. Οι πληροφορίες για επιδιωκόμενα deals δεν είναι λίγες, μένει, ωστόσο, να φανεί ποιες θα επιβεβαιωθούν και ποιες όχι.

8. Καθορισμός της επόμενης μέρας για την Εθνική Ασφαλιστική. Είτε μέσω της πώλησή της είτε μέσω της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, η Εταιρεία έχει μπροστά της νέες προκλήσεις. Ο ανταγωνισμός αναμένει με ενδιαφέρον τις αποφάσεις του μετόχου ώστε να δει πώς θα αντιδράσει.

See Also

9. Σύγκρουση παραδοσιακών και εναλλακτικών δικτύων πώλησης. Οι online πωλήσεις δεν ήρθαν απλά για να μείνουν στις ασφάλειες, αλλά για να αναπτυχθούν. Το ζητούμενο δεν είναι ποιοι και σε τι βαθμό θα επικρατήσουν, αλλά το πότε η αγορά θα δεχθεί ότι φραγμοί στο διαδίκτυο δεν τίθενται, ώστε να επανατοποθετηθεί έναντι του καταναλωτή.

10. Ψαλιδίσματα των προμηθειών. Πρόκειται για μια αναπόφευκτη πρακτική που θα ακολουθήσουν πολλές από τις ασφαλιστικές εταιρείες πιεζόμενες τόσο από την ανάγκη συμπίεσης του κόστους πρόσκτησης των ασφαλιστικών εργασιών, όσο και από την πολιτική τιμών που επιβάλλει το διαδίκτυο.

11. Συγκέντρωση της διαμεσολάβησης. Ήδη συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο το διαδίκτυο θα εισέρχεται δυναμικότερα στον Κλάδο και οι εταιρείες θα πιέζουν για χαμηλότερες προμήθειες.

12. Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος όλων. Κέρδη θα υπάρξουν και για τις ασφαλιστικές εταιρείες και για τους διαμεσολαβητές και για τους ασφαλισμένους. Το να κρατά κανείς κλειστά τα μάτια του έναντι της τεχνολογικής εξέλιξης είναι σαν να αρνείται την πραγματικότητα. Όσο πιο γρήγορα τα ανοίξει, τόσο ευκολότερα θα την αφομοιώσει.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top