Now Reading
Πρωταγωνιστές οι άνθρωποι στον e-μετασχηματισμό

Πρωταγωνιστές οι άνθρωποι στον e-μετασχηματισμό

  • Οι ηγέτες που σκέφτονται να επενδύσουν σε ψηφιακά εργαλεία, πρέπει πρώτα να επενδύσουν σε ανθρώπους που μπορούν να κάνουν αυτά τα μέσα χρήσιμα
person_wearing_vr_go_eeWmY

Μία από τις πιο εμφανείς συνέπειες της τρέχουσας πανδημίας Covid-19 είναι «η διείσδυση υπηρεσιών δεδομένων σε όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής μας» (The Ecomomist). Ο ψηφιακός λοιπόν μετασχηματισμός των δημόσιων και των ιδιωτικών οργανισμών καθίσταται επιτακτικός, ωστόσο σε αντίθεση με την αντίληψη που υπάρχει στην πλειονότητα αφορά λιγότερο την τεχνολογία και κατά κύριο λόγο τους ανθρώπους. Μπορούμε να αποκτήσουμε τεχνολογικά εργαλεία αλλά η ικανότητά να προσαρμοζόμαστε σε ένα ακόμη πιο ψηφιακό μέλλον εξαρτάται από τις δεξιότητές μας.

Όπως αποδεικνύεται, οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε την επαγγελματική μας πορεία συνειδητά και παραμένουμε στον ίδιο κλάδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, και σπάνια σταματάμε να ξανασκεφτούμε τις δυνατότητές μας: Είμαι στη σωστή δουλειά; Η καριέρα που έχω επιλέξει είναι βάσει των ενδιαφερόντων και των ικανοτήτων μου; Θα μου άρεσε περισσότερο η ζωή μου αν είχα επιλέξει κάτι άλλο;

Επιπλέον, ενώ κάθε δουλειά απαιτεί μάθηση, είμαστε προετοιμασμένοι για εξοικείωση, ρουτίνα και απλότητα, γι ‘αυτό οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε να ξοδεύουμε ελάχιστο χρόνο στη δουλειά για να μάθουμε κάτι καινούργιο. Από μία πλευρά αυτό είναι καλό βραχυπρόθεσμα, γιατί μπορούμε να κάνουμε τις δουλειές μας στον αυτόματο πιλότο, ωστόσο μακροπρόθεσμα είναι αντιπαραγωγικό, γιατί αν και κερδίζουμε στην εμπειρία χάνουμε ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης νέων ικανοτήτων.

Μεγαλύτερη απώλεια αποτελεί το ότι μπορούμε να περάσουμε όλη την επαγγελματική μας ζωή χωρίς να ανακαλύψουμε, πόσο μάλλον να ξεκλειδώσουμε, τις πραγματικές δυνατότητές μας. Όπως είπε κάποτε ο Winston Churchill, δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε μία καλή κρίση-σκέψη να πάει χαμένη. Ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο της τρέχουσας πανδημίας, που μας δίνει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τις δυνατότητές μας και να διασφαλίσουμε ότι βρισκόμαστε στο μέλλον. Είναι όμως σίγουρο ότι για την πλειονότητα είναι πολύ νωρίς για να συνειδητοποιήσει ότι μακροπρόθεσμα μέσα από αυτήν τη διαδικασία πολλοί θα καταλήξουν στη βέλτιστη επιλογή καριέρας.

Έχοντας όλα τα προαναφερθέντα στο μυαλό μας θα σας κάνουμε κάποιες προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα βασισμένες στην επιστήμη και στις δικές μας εμπειρίες που οδηγούν και καθοδηγούν τους σημερινούς και μελλοντικούς ηγέτες σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, βοηθώντας τους να προετοιμαστούν για ένα συνεχώς πιο ψηφιακό μέλλον. Η βασική μας υπόθεση εδώ είναι απλή: Ενώ το μέλλον είναι πιο αμφίσημο και αβέβαιο από ποτέ, είναι σίγουρο ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να επικεντρωθούμε στον επαναπροσδιορισμό και τη βελτίωση των επαγγελματιών, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στην αλλαγή.

Δείτε πώς μπορούμε όλοι να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο:

ΒΑΛΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Η τεχνολογία έχει πάντα να κάνει με το να χρειάζεται λιγότερος χρόνος για να κάνουμε περισσότερα, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όταν συνδυάζουμε τα ψηφιακά εργαλεία με τις σωστές ανθρώπινες δεξιότητες. Η τεχνολογική «διαταραχή» γενικά οδήγησε στον αυτοματισμό και κατ’ επέκταση στην απώλεια θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή βέβαια δημιούργησε και νέες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό η καινοτομία περιγράφεται συνήθως ως δημιουργική καταστροφή. Η δημιουργική της πτυχή όμως εξαρτάται πλήρως από τους ανθρώπους. Εάν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα για να επαναπροσδιορίσουμε και να αναβαθμίσουμε το εργατικό δυναμικό μας, τότε μπορούμε ταυτόχρονα να αυξήσουμε τους ανθρώπους και την τεχνολογία. Είναι πραγματικά πολύ απλό: η πιο λαμπρή καινοτομία δεν έχει σημασία αν δεν είμαστε αρκετά ικανοί για να την αξιοποιήσουμε. Ακόμη και τα πιο εντυπωσιακά ανθρώπινα μυαλά θα γίνουν λιγότερο χρήσιμα αν δεν συνεργαστούν με την τεχνολογία. Η κύρια επίπτωση είναι ότι όταν οι ηγέτες σκέφτονται να επενδύσουν στην τεχνολογία, πρέπει πρώτα να επενδύσουν σε ανθρώπους που μπορούν να κάνουν αυτή την τεχνολογία χρήσιμη.

johnson_wang_ii4sr_n_C2lDG

ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΑ SOFT SKILLS

Σίγουρα, η αγορά αναζητά αναλυτές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, μηχανικούς λογισμικού και επιστήμονες δεδομένων. Υπάρχει, δηλαδή, μεγάλη ανάγκη από ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να εκπαιδευτούν για να αναπτύξουν IT skills. Παραδόξως, η τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζει να συμβαδίζει, γιατί όπου τα πανεπιστήμια αντιλαμβάνονται τη ζήτηση των εργοδοτών, δημιουργούν ένα μελλοντικό πλεόνασμα προσφοράς ταλέντων σε αυτούς τους τομείς. Κατά την άποψή μας, ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε την εταιρεία σας πιο ψηφιακή είναι να επενδύσετε επιλεκτικά σε όσους είναι πιο προσαρμόσιμοι και ευέλικτοι. Δεδομένου ότι κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι βασικές μελλοντικές τεχνικές δεξιότητες (hard skills), η καλύτερη επιλογή είναι να ποντάρετε στους ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να τις αναπτύξουν. Η δική μας φιλοσοφία ανάπτυξης ταλέντων είναι να συνδυάσουμε αυτήν τη διπλή εστίαση στις δυνατότητες για επικοινωνιακές δεξιότητες (soft skills) και τη γνώση για τεχνικές δεξιότητες. Επιλέγουμε άτομα με υψηλή ικανότητα εκμάθησης και ταιριάζουμε τα ενδιαφέροντά τους με δεξιότητες σε ζήτηση. Ταυτόχρονα, κατανοούμε ότι οι τεχνικές δεξιότητες μπορεί σύντομα να θεωρηθούν ξεπερασμένες – οπότε το κλειδί είναι η περιέργεια των επαγγελματιών. Η τεχνική ικανότητα είναι προσωρινή, αλλά η πνευματική περιέργεια πρέπει να είναι μόνιμη.

See Also
Κατερίνα Καλογήρου

Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Η αλλαγή είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί αν την οδηγήσετε από πάνω προς τα κάτω. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσετε μια αυταρχική ή ιεραρχική δομή ή ότι χρειάζεστε κουλτούρα φόβου. Στο πλαίσιο των ψηφιακών μετασχηματισμών, η κύρια συνέπεια είναι ότι δεν μπορείτε να περιμένετε μεγάλες αλλαγές ή αναβαθμίσεις στην εταιρεία σας, εκτός εάν ξεκινήσετε επιλέγοντας και αναπτύσσοντας τους κορυφαίους ηγέτες σας σε αυτό το πνεύμα. Ποτέ δεν ήταν πιο ξεκάθαρο ότι η ηγεσία – τόσο καλή όσο και κακή – καταρρέει για να επηρεάσει κάθε πτυχή της εταιρείας, με έως και το 50% της μεταβλητότητας στην απόδοση της ομάδας ή της μονάδας να αποδίδεται στο μεμονωμένο ηγέτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν μας ρωτάνε για τον πιο σημαντικό παράγοντα για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητας του μετασχηματισμού μιας εταιρείας, η απάντησή μας είναι πάντα η ίδια: ο Διευθύνων Σύμβουλος ή ο επικεφαλής της εταιρείας. Σίγουρα, η βιομηχανία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, οι άνθρωποι, η κληρονομιά και η πραγματική τεχνολογία έχουν σημασία, όπως και οι πόροι. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα πράγματα τείνουν να είναι παρόμοια μεταξύ των άμεσων ανταγωνιστών, ενώ η νοοτροπία, οι αξίες, η ακεραιότητα και, πάνω απ’ όλα, η ικανότητα των ανώτερων ηγετών θα ξεχωρίσει και θα είναι ο κύριος διαφοροποιητής. Περιττό να πούμε, ότι τα πάντα στην επιχείρηση μπορούν να αντιγραφούν εκτός από το ταλέντο. Και εδώ παίζει ρόλο η ηγεσία καθώς το κλειδί δεν είναι να βρείτε το μηχανικό λογισμικού αλλά τους ανθρώπους που μπορούν να διαχειριστούν τους μηχανικούς λογισμικού και να τους κάνουν να εργαστούν ως ομάδα.

ross_findon_mg28olyf_zw9wD

ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΤΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Τόσο μεγάλο μέρος της τρέχουσας συζήτησης για τα δεδομένα εστιάζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) ή σε συγκεκριμένους τύπους νοημοσύνης υπολογιστών, όπως μηχανική εκμάθηση, βαθιά μάθηση ή επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Οι εξελίξεις στην AI είναι συναρπαστικές, ωστόσο δεν τις βλέπουμε ως τον κύριο διαφοροποιητή για τη μελλοντική προστασία της εταιρείας σας. Ένα πολύ μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι να αξιοποιήσουμε πολύτιμα δεδομένα, έχοντας τις απαραίτητες δεξιότητες για να τα μεταφράσουμε σε σημαντικές πληροφορίες, και πάνω από όλα να είμαστε σε θέση να δράσουμε πάνω σε αυτές τις ιδέες. Κατά την άποψή μας, τα δεδομένα χωρίς πληροφορίες είναι ασήμαντα και οι πληροφορίες χωρίς δράση είναι άσκοπες. Πάρα πολλοί επιχειρηματικοί ηγέτες λειτουργούν με την εσφαλμένη υπόθεση ότι εάν προσλάβουν επιστήμονες smart data ή αγοράσουν φανταχτερά εργαλεία AI, τα προβλήματά τους θα εξαφανιστούν ή θα καταστούν κάπως πιο υψηλής τεχνολογίας. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Google και των υπόλοιπων, μεταξύ του Amazon και των υπόλοιπων, μεταξύ του Facebook και των υπόλοιπων, δεν είναι η εγκεφαλική δύναμη των επιστημόνων δεδομένων τους ή η πραγματική λειτουργικότητα της τεχνολογίας τους (και, ναι, μπορεί να τους δούμε ως πρώτους στην τάξη), αλλά οι ριζοσπαστικές κουλτούρες τους βάσει δεδομένων. Έχουν αξιοποιήσει καταπληκτικά στοιχεία δεδομένων και έχουν εξαιρετικούς αλγόριθμους για την ερμηνεία (και τη δημιουργία εσόδων) αυτών των δεδομένων, αλλά το βασικό στρατηγικό τους πλεονέκτημα είναι ότι ζουν, αναπνέουν και ενεργούν σύμφωνα με τα δεδομένα. Είναι πραγματικά το οξυγόνο τους, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να αγοράσετε. Το καλλιεργείτε και το αξιοποιείτε με το χρόνο – και πάνω απ ‘όλα, με την ορθή ηγεσία.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΡΓΑ

Οι δηλώσεις ότι η ταχύτητα είναι βασιλιάς, ότι η δράση είναι το κλειδί, ότι η τελειότητα είναι ο εχθρός του καλού και ότι πρέπει να είστε πρόθυμοι να αποτύχετε γρήγορα, έχουν γίνει κλισέ στη διοικητική σκέψη. Όμως, ο μόνος τρόπος προσαρμογής σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ταχέως εξελισσόμενο παρόν είναι η επιτάχυνση και η λειτουργία με ρυθμό. Φυσικά, υπάρχει πάντα μια ανταλλαγή μεταξύ ταχύτητας και ποιότητας, οπότε αν δεν μπορείτε να αποτύχετε αρκετά γρήγορα – πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχετε μια κουλτούρα που ανέχεται τα γρήγορα πειράματα με την άποψη ότι τα διδάγματα από αυτές τις αποτυχημένες εμπειρίες θα σας κάνουν ισχυρότερους και εξυπνότερους, τότε πρέπει να είστε σίγουροι ότι τα μακροπρόθεσμα στοιχήματά σας λειτουργούν. Με άλλα λόγια, είναι εντάξει να πετύχετε αργά εάν δεν μπορείτε να αποτύχετε γρήγορα. Στο τέλος της ημέρας, η αποτυχία είναι μόνο μια στρατηγική επιτυχίας μακροπρόθεσμα, οπότε αν επιλέξετε άλλη στρατηγική, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε πραγματικά να φτάσετε εκεί. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η εμμονή με την επιτυχία δημιουργεί στασιμότητα και ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Όπως έχει φανεί το τελευταίο διάστημα, με την πανδημική κρίση, είμαστε ευέλικτοι ως παγκόσμια κοινότητα. Αυτή η ευελιξία υποστηρίζεται από ανθρώπους και από νέες τεχνολογίες. Όλα ξεκινούν από τον καθένα από εμάς, και από αυτούς που είναι επικεφαλής. Το σημαντικό είναι να καλλιεργήσουμε ανθρώπους με «περιέργεια» για να έχουν επιλογές εντός και εκτός κρίσης.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top