Η ασφαλιστική αγορά αλλάζει. Το αποτύπωµά της διεθνοποιείται σε µεγαλύτερο βαθµό µέσω των εξαγορών, ως κλάδος έχει πλέον µπει για τα καλά στα ραντάρ των ξένων οµίλων, τα µερίδια αγοράς κι οι ισορροπίες στο ΤΟΡ 10 των εταιρειών ανατρέπονται διαρκώς και το µόνο για το οποίο κανείς σήµερα δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί µε βεβαιότητα είναι το πότε ο κύκλος των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα λάβει τέλος.
Ήδη, πάντως, πληροφορίες εµφανίζουν ακόµη δύο εταιρείες να πραγµατοποιούν διερευνητικές διαπραγµατεύσεις για µια ακόµη συµφωνία εξαγοράς. Κι οι δύο φέρονται να είναι ξένων συµφερόντων, µε τη µια να έχει απασχολήσει και πάλι κατά το παρελθόν – τουλάχιστον σε επίπεδο φηµών – την αγορά για ανάλογο σενάριο και τη δεύτερη να διαθέτει στο ενεργητικό της προηγούµενες εξαγορές.
Κάνοντας, σε αυτή τη φάση, ένα πρώτο ταµείο για το τι κεφάλαια διατέθηκαν στον βωµό των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αυτά υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.
Στη σχετική λίστα φιγουράρουν η µεταβίβαση της πλειοψηφίας των µετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC και το 100% των µετοχικών κεφαλαίων της MetLife στην ΝΝ, η πώληση της AXA στην Generali και της Ευρωπαϊκής Πίστης στην Allianz, της Eurolife από τη Fairfax όπως και η σχετικά πρόσφατη εξαγορά της Insurance Market από την Interamerican.
Πρόκειται για συµφωνίες οι οποίες διαφοροποιούν το στίγµα της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα, και σε κάθε περίπτωση προεξοφλούν την ενδυνάµωση της παρουσίας των διεθνών σηµάτων στη χώρα, δεδοµένου ότι:
– Ήδη τα brands ξένων συµφερόντων αποκτούν µεγαλύτερα µερίδια σε µια αγορά η οποία δείχνει σηµαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Η αναµόρφωση του ασφαλιστικού συστήµατος της χώρας, ο ανασχεδιασµός του θεσµικού πλαισίου λειτουργίας των Ταµείων Επαγγελµατικής Ασφάλισης, η προώθηση ρύθµισης για την υποχρεωτική ασφάλιση των νεόδµητων κατοικιών για κινδύνους από την κλιµατική αλλαγή, τα κυοφορούµενα κίνητρα για τις ασφαλίσεις των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, όπως και η διεκδικούµενη θέσπιση φορολογικών κινήτρων προς ενίσχυση της συνταξιοδοτικής αποταµίευσης, καθιστούν τον κλάδο έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισµό. Λαµβάνοντας δε υπόψη ότι κι η οικονοµία κατά την επόµενη δεκαετία πρόκειται να κινηθεί γενικότερα εντόνως αναπτυξιακά, ενισχύει την προδιάθεση ξένων οµίλων είτε να τοποθετηθούν είτε να ενισχύσουν την εικόνα τους στην εγχώρια αγορά.
– Η επενδυτή άνοιξη που αναµένεται να χαρακτηρίσει την ελληνική οικονοµία στη δεκαετία που ακολουθεί, λόγω των κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταµείο Ανάκαµψης, το νέο ΕΣΠΑ και τη νέα ΚΑΠ, ανοίγουν την όρεξη των ασφαλιστικών εταιρειών για νέα παραγωγή, µεγάλο αν όχι το µεγαλύτερο µέρος της οποίας θα διεκδικήσουν ξένα σήµατα.
Ενώ προ ετών ο τοµέας των ασφαλίσεων δεν προσέλκυε διεθνή ασφαλιστικά σχήµατα, λόγω κυρίως του κακού κλίµατος που προκάλεσε η παρατεταµένη κρίση χρέους της χώρας και του υψηλού country risk, πλέον το κλίµα έχει αλλάξει άρδην. ∆ιεθνείς φορείς ασφάλισης εντείνουν την επενδυτική τους δράση στην Ελλάδα, δίνοντας τη δική τους ξεχωριστή ψήφο εµπιστοσύνης, η οποία προφανώς θα λάβει και µεγαλύτερες διαστάσεις όταν η χώρα ανακτήσει την επενδυτική της βαθµίδα, κάτι το οποίο αναµένεται να συµβεί στο α΄ εξάµηνο του 2023.
Μέχρι σήµερα πάντως, στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά έχουν επενδυθεί 460 εκατ. ευρώ για την πώληση του 90% της Εθνικής
Ασφαλιστικής, 207 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης (αποτίµηση της εταιρείας) από την Allianz, 165 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστική από τη Generali η οποία τρέχει και µε ένα εικοσαετές συµβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας µε την Alpha Bank, ενώ σηµαντικά είναι και τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την εξαγορά της MetLife από την ΝΝ (δεν έγινε γνωστό το ποσό διότι η εταιρεία άλλαξε χέρια µαζί µε τη θυγατρική του οµίλου στην Πολωνία), όπως και για την εξαγορά του insurancemarket.gr από την Interamerican (εταιρεία µέλος του ολλανδικού ασφαλιστικού οµίλου Achmea). Και, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάµε την εξαγορά της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την ERGO, όπως και την ενσωµάτωση στο γερµανικό όµιλο της DAS Hellas, µετά την εξαγορά του 100% των µετοχών της.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια αριθµούσε περίπου 160 ασφαλιστικές εταιρείες και σήµερα στα µέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος καταγράφονται 48 εταιρείες. Βέβαια, η µεγάλη αυτή µείωση του αριθµού των εταιρειών οφείλεται πρώτιστος στις ανακλήσεις αδειών λειτουργίας εταιρειών του κλάδου Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχηµάτων και δευτερεύοντος σε συµφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Σηµειώνεται ότι βάσει στοιχείων 2021, στις πρώτες θέσεις της αγοράς φιγουράρουν οι ΝΝ – MetLife µε εγγεγραµµένα ασφάλιστρα περί τα 830 εκατ. ευρώ, Εθνική Ασφαλιστική µε 690 εκατ. ευρώ, Eurolife µε 600 εκατ. ευρώ, Genrerali µε 450 εκατ. ευρώ, Interamerican µε περίπου 400 εκατ. ευρώ, Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη µε 380 εκατ. ευρώ και ERGO µε 255 εκατ. ευρώ.