Now Reading
Πώς και πόσο «ψαλιδίζονται» οι ασφαλίσεις πιστώσεων

Πώς και πόσο «ψαλιδίζονται» οι ασφαλίσεις πιστώσεων

 • Οι ασφαλιστικές εταιρείες αναθεωρούν τη στρατηγική τους λόγω Covid-19, μειώνοντας τις καλύψεις τους
scissors_cut

Σε επαναλαμβανόμενους κύκλους λελογισμένων περικοπών στα όρια ασφάλισης των πιστώσεων, εγχώριων καθώς και εξαγωγικών, έχουν περιέλθει οι ασφαλιστικές εταιρείες με σχετική δραστηριότητα, προκειμένου να προσαρμοστούν στα δεδομένα που επιβάλει στην αγορά ο Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος κύκλος μείωσης των ορίων ασφάλισης αποφασίσθηκε πριν τις εορτές του Πάσχα και ήταν της τάξης του 10%, ενώ άμεσα πρόκειται να ακολουθήσει και δεύτερος, πιθανότατα με ανάλογο ποσοστό περικοπών στις παρεχόμενες καλύψεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιλαμβανόμενες ότι οι ασφαλίσεις πιστώσεων επί της ουσίας αποτελούν ένα έμμεσο εργαλείο χρηματοδότησης της αγοράς, επιδιώκουν με την πολιτική που ακολουθούν στη φάση αυτή, να μην αιφνιδιάσουν την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά να προσαρμόσουν μέσα από ομαλές διαδικασίες τις υπηρεσίες τους, στα νέα… ήθη που χαρακτηρίζουν τις συναλλαγές λόγω της πανδημικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό διαφοροποιούν τα κριτήρια ασφάλισης των πιστώσεων εντός και εκτός συνόρων, διερευνώντας:

 • το κατά πόσο οι πελάτες τους εξαντλούν τα όρια ασφάλισης που ήδη έχουν,
 • το κατά πόσο εκτιμούν ότι τα επιβαλλόμενα απαγορευτικά μέτρα θα μειώσουν ούτως ή αλλιώς τις συναλλαγές τους και άρα τις ανάγκες τους για ασφάλιση και
 • τα ανοικτά υπόλοιπα των εταιρειών ώστε να αξιολογήσουν το πού θα πρέπει να διαμορφωθούν τα νέα όρια ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο κάλυψης των χορηγούμενων πιστώσεων καθίσταται πλέον περισσότερο αυστηρό, ενώ τίθενται και νέα κριτήρια ασφάλισης τα οποία έχουν να κάνουν:

 • με τις χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται κάθε επιχείρηση,
 • με το πελατειακό της κοινό και το κατά πόσο αυτό έχει πληγεί από τα απαγορευτικά μέτρα τα οποία λαμβάνονται στην Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό,
 • με τους κλάδους δραστηριοποίησης της κάθε εταιρείας, ώστε να αξιολογείται το επίπεδο του ρίσκου και τα περιθώρια ρευστότητας που έχει η σχετική αγορά και
 • με τον «πρότερο έντιμο οικονομικό βίο» της εκάστοτε εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ κορωνοϊού στην Ελλάδα οι χορηγούμενες ασφαλίσεις πιστώσεων κάλυπταν συναλλαγές συνολικής αξίας περί τα 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι τα 5 δισ. ευρώ αφορούσαν εσωτερικές συναλλαγές και τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ εξαγωγικές πιστώσεις.

Παράγοντες της αγοράς αξιολογώντας το κλίμα και τις νέες ισορροπίες στις ασφαλίσεις πιστώσεων σημειώνουν ότι, η επόμενη μέρα σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το πότε θα βρεθεί το φάρμακο κατά του Covid-19 και πολύ περισσότερο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθότι μόνο τότε οι αγορές θα… ηρεμήσουν και θα μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα.

See Also
ERGO

Στο μεσοδιάστημα, όπως τονίζουν, τα πάντα θα καθοριστούν από:

 • το ρυθμό άρσης των μέτρων απαγόρευσης που ισχύουν ανά εθνική αγορά,
 • τις γενικότερες αντοχές σε μακροοικονομικό επίπεδο,
 • το βαθμό «προσβολής» των οικονομιών από τον Covid-19,
 • τα περιθώρια αναχρηματοδότησης, σε αξίες καθώς και σε διάρκεια και
 • τα μέτρα στήριξης των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βέβαια, οι ίδιοι παράγοντες δεν παραλείπουν να σχολιάσουν την ασυμφωνία… χαρακτήρων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που ως αποτέλεσμα έχει την περαιτέρω επιβάρυνση του ήδη αρνητικού κλίματος στην ευρωζώνη, όπως και τη μετ’ εμποδίων επιστροφή των κρατών – μελών της ΕΕ στην ομαλότητα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, οι ασφαλίσεις πιστώσεων έχουν ήδη εισέλθει σε μια περίοδο μερικής «εσωστρέφειας», ωστόσο στο μέτρο του δυνατού οι ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την επιχειρηματική κοινότητα ώστε να αντεπεξέλθει της κρίσης με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες, δίχως όμως να τεθεί θέμα κεφαλαιακής επάρκειας της ασφαλιστικής αγοράς.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top