
Ο Αντώνης Δένδης, Επικεφαλής Πωλήσεων Ομαδικών Συμβολαίων Ζωής, Υγείας και…
Τις πωλήσεις Ομαδικών Προγραμμάτων Ζωής και Υγείας διατήρησε στο ίδιο επίπεδο το 2020 η MetLife. Όπως αναφέρει ο Αντώνης Δένδης, Επικεφαλής Πωλήσεων Ομαδικών Συμβολαίων Ζωής, Υγείας και Συνταξιοδοτικών της Εταιρείας η πανδημία του κορωνοϊού το χρόνο που πέρασε ενίσχυσε την ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία της υγείας.
Το 2020 ήταν ένα δύσκολο έτος για τις επιχειρήσεις. Πώς κινήθηκε η αγορά των Ομαδικών Ασφαλίσεων;
Οι περισσότεροι εργοδότες σήμερα προσπαθούν από τη μία να διασφαλίσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα και από την άλλη να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν και έχουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης. Πέρα από την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας, οι εργοδότες είναι πλέον περισσότερο ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων τους. Κι αναζητούν τρόπους για να δείξουν στην πράξη αυτό το ενδιαφέρον, σε μια περίοδο όπου η γενικότερη κατάσταση στην αγορά επιβάλλει τη συγκράτηση του κόστους. Από την έναρξη της πανδημίας, λοιπόν, υπήρξαν εργοδότες που επιτάχυναν την απόφασή τους να δημιουργήσουν Ομαδικά Προγράμματα Υγείας για το προσωπικό τους, προκειμένου να στηρίξουν τους εργαζόμενους με κόστος που ανταποκρίνεται στις δυνατότητές τους. Αντίστοιχα, βεβαίως, υπήρξαν και εργοδότες οι οποίοι ανέβαλαν αυτή την απόφαση για το μέλλον, όταν η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει και θα έχουν καλύτερη εικόνα για την οικονομική τους θέση. Παρά το περιβάλλον αβεβαιότητας, η MetLife κατάφερε το 2020 να διατηρήσει τις πωλήσεις Ομαδικών Προγραμμάτων Ζωής και Υγείας στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που επιβεβαιώνει το κύρος και την ηγετική της θέση στην αγορά των Ομαδικών Ασφαλίσεων.
Άλλαξε η πανδημική κρίση πιστεύετε την κουλτούρα των πολιτών για την ιδιωτική ασφάλιση;
Η υγειονομική κρίση άλλαξε την καθημερινότητά μας, αλλά – σε μεγάλο βαθμό – και τις προτεραιότητές μας. Μας θύμισε, για παράδειγμα, ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο, μας έκανε να εκτιμήσουμε περισσότερο θεμελιώδη αγαθά, όπως είναι η υγεία. Κάτι που, επίσης, οι περισσότεροι συνειδητοποιήσαμε αυτή την περίοδο, ήταν η αξία της οικογένειας και η ανάγκη να προστατέψουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα από τα απρόοπτα που μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να συμβούν. Αυτές οι αλλαγές θεωρώ ότι ενισχύουν την κουλτούρα της ιδιωτικής ασφάλισης. Δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για τα γυρίσματα της ζωής, να παίρνουμε αποφάσεις που μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς και σίγουροι. Και μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις, σε αυτό το πλαίσιο, είναι η αξιοποίηση των επιλογών που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση, συμπληρώνοντας τις παροχές της δημόσιας ασφάλισης.
Σε τι βαθμό, εν μέσω πανδημίας, οι εργοδότες ζητούν Ομαδικά Προγράμματα Ασφάλισης για τους εργαζομένους τους και σε ποιες καλύψεις εστιάζουν;
Είναι αρκετοί οι εργοδότες που ζητούν Ομαδικά Προγράμματα Ασφάλισης εν μέσω πανδημίας, γιατί αναγνωρίζουν ότι είναι μια έξυπνη και σχετικά προσιτή επιλογή, προκειμένου να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες των εργαζομένων τους και να διαμορφώσουν ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον. Ως προς τις καλύψεις, αυτές διαμορφώνονται πάντα με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επιχείρησης: π.χ. το μέγεθος και το αντικείμενό της, τη σύνθεση του προσωπικού της και βεβαίως τις οικονομικές της δυνατότητες. Ωστόσο, οι παροχές στις οποίες επενδύουν κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις, αφορούν τις καλύψεις υγείας και ειδικότερα νοσοκομειακές καλύψεις υγείας αλλά και ζωής/ατυχημάτων. Πρόκειται για επιλογές που απαντούν σε βασικές ανησυχίες των εργαζομένων. Όπως έχουν δείξει έρευνες της MetLife στην Ελλάδα, σχεδόν επτά στους δέκα εργαζόμενους εκφράζουν αγωνία για το τι θα συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ έξι στους δέκα ανησυχούν για το πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αν υπάρξει περιστατικό σοβαρής νόσου στους ίδιους ή στις οικογένειές τους. Εξίσου έντονη είναι η ανάγκη και για καλύψεις υγείας, ιδιαίτερα μάλιστα όσον αφορά την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών: περιπτώσεων, δηλαδή, όπου οι δαπάνες είναι συνήθως εξαιρετικά υψηλές και μια οικογένεια είναι δύσκολο να ανταποκριθεί, ακόμη κι αν έχει στην άκρη οικονομίες.
Τι σημαίνει στην πράξη για τον εργαζόμενο να έχει ένα Ομαδικό Πρόγραμμα Υγείας;
Ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα και συνεχείς αλλαγές σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από λύσεις που ενισχύουν την αίσθηση της σταθερότητας, της συνέχειας, της ασφάλειας. Λύσεις που μειώνουν το άγχος στην καθημερινότητά τους. Και αυτό ακριβώς μπορεί να προσφέρει η ύπαρξη ουσιαστικών, αξιόπιστων ασφαλιστικών παροχών. Η Ομαδική Ασφάλιση Ζωής και Υγείας αποτελεί, σε αυτό το πλαίσιο, μια επένδυση υψηλής ανταποδοτικότητας για την επιχείρηση και για τους ανθρώπους της. Επιτρέπει στον εργαζόμενο να επεκτείνει τις καλύψεις της δημόσιας ασφάλισης και να αποκτήσει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του ιδιωτικού συστήματος υγείας, είτε αυτές αφορούν νοσοκομειακή είτε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Μπορεί να του προσφέρει, επίσης, οικονομική στήριξη σε περίπτωση σοβαρών περιστατικών υγείας, αλλά και τη σιγουριά για την οικογένειά του, σε περίπτωση που κάτι αναπάντεχο συμβεί. Οι παροχές αυτές συνοδεύονται και από μια σειρά πρόσθετων πλεονεκτημάτων για τον εργαζόμενο, όπως είναι π.χ. οι απλούστερες διαδικασίες ένταξης σε ένα ομαδικό πρόγραμμα, αλλά και η δυνατότητα να ενισχύσει το βασικό πρόγραμμα με πρόσθετες καλύψεις, σε χαμηλότερο κόστος, ώστε να δημιουργήσει ένα πακέτο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές του ανάγκες.

Ο Αντώνης Δένδης, Επικεφαλής Πωλήσεων Ομαδικών Συμβολαίων Ζωής, Υγείας και Συνταξιοδοτικών, MetLife