Now Reading
Σύστημα κατά της απάτης στη μάχη κατά των δόλιων αξιώσεων

Σύστημα κατά της απάτης στη μάχη κατά των δόλιων αξιώσεων

  • Η ασφαλιστική αγορά έχει ανάγκη από επιπρόσθετες έρευνες, στατιστικά & στοχευμένες δράσεις τόσο στον κλάδο Περιουσίας όσο και στον κλάδο Ζωής & Υγείας
Groupama

Το σύστημα που έχει αναπτύξει η Groupama για την αποτροπή περιπτώσεων απάτης και τον εντοπισμό ψευδών ή δόλιων αξιώσεων περιγράφει στο «am» η Ελένη Κρικελλή, Διευθύντρια Τομέα Αποζημιώσεων Υλικών Ζημιών Αυτοκινήτου στην Εταιρεία. Όπως εξηγεί, οι περισσότερες υποθέσεις απάτης που καλείται να διαχειριστεί η Εταιρεία αφορούν τον κλάδο του αυτοκινήτου. Η «Επιτροπή Πρόληψης και Αντιμετώπισης της ασφαλιστικής απάτης» της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών στην οποία η κ. Κρικελλή συμμετέχει, έχει εκπονήσει πολυετές ολοκληρωμένο πλάνο για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Στις ενέργειες που δρομολογούνται συμπεριλαμβάνονται και η δημιουργία ενός Κοινού Πρωτοκόλλου καθώς και η ύπαρξη ενός καναλιού επικοινωνίας μεταξύ των εταιρειών. Στη μάχη για την ασφαλιστική απάτη μεγάλη σημασία έχουν τα δεδομένα και η ανάλυσή τους για αυτό και όπως επισημαίνει η κ. Κρικελλή απαιτούνται περισσότερα στατιστικά στοιχεία και έρευνες που θα αξιοποιηθούν από την ασφαλιστική αγορά.

Πώς θωρακίζεστε σαν εταιρεία από περιπτώσεις απάτης; Αξιοποιείτε νέες τεχνολογίες;

Η Groupama Ασφαλιστική υπήρξε πρωτοπόρος στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αναπτύσσοντας έγκαιρα μηχανισμούς άμυνας ενάντια στην ασφαλιστική απάτη. Δέκα χρόνια πριν, στελεχώθηκε το Τμήμα Ελέγχου της Εταιρείας ενώ στην πορεία των ετών με συνεχείς εκπαιδεύσεις, έρευνα και μελέτη των best practices των ευρωπαϊκών χωρών διαμορφώσαμε κουλτούρα και πολιτική για την θωράκισή μας ενάντια στον κίνδυνο. Σήμερα η Εταιρεία διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, άρτια οργανωμένο σύστημα αποτροπής, ανίχνευσης και καταπολέμησης της ασφαλιστικής απάτης που περιλαμβάνει ισχυρούς κανόνες underwriting, κριτήρια ελέγχου, σύγχρονες μεθόδους ανίχνευσης και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Η Anti-fraud Ομάδα της Εταιρείας αποτελείται από έμπειρα στελέχη, διακανονιστές, εμπειρογνώμονες και experts που διαθέτουν τεχνογνωσία και κατάλληλη εκπαίδευση, ενώ παράλληλα στον κλάδο Αυτοκινήτου, ένα οργανωμένο δίκτυο συνεργαζόμενων συνεργείων με φυσική παρουσία της Εταιρείας εντός – στα σημεία με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε διελεύσεις ασφαλισμένων μας – επιτρέπει την παρακολούθηση σε όλα τα στάδια της επισκευής των οχημάτων και τον αποτελεσματικό έλεγχο των φακέλων ζημιών. Στην Groupama Ασφαλιστική έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες. Χρησιμοποιούμε Artificial Intelligence (AI) / Machine learning τεχνικές που μας εξασφαλίζουν το σχεδιασμό κατάλληλων σύγχρονων εργαλείων που πλαισιώνουν το έργο μας.

Υπάρχει διαμοιρασμός πληροφοριών προκειμένου η αγορά να αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα;

Η ΕΑΕΕ διατηρεί σταθερό μακροχρόνιο ενδιαφέρον για τη συνολική αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης. Ιδιαίτερα τα δυο τελευταία χρόνια η «Επιτροπή Πρόληψης και Αντιμετώπισης της ασφαλιστικής απάτης» στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω ως μέλος, εργάζεται συστηματικά με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλάνου στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση του φαινομένου. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός ασφαλούς καναλιού επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της ΕΑΕΕ, αλλά και η δέσμευση των μελών με τη μορφή κοινού ειδικού Κώδικα Δεοντολογίας / Πρωτοκόλλου.

See Also

Σε ποιους κλάδους εντοπίζετε τα περισσότερα περιστατικά απάτης;

Αναμφίβολα ο κλάδος Αυτοκινήτου έχει την πρωτοκαθεδρία σε ποσοστά ασφαλιστικής απάτης λόγω του μεγάλου όγκου παραγωγής και δικαίως μονοπωλεί το ενδιαφέρον αντίστοιχων μελετών και δράσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι κλάδοι παραμένουν αλώβητοι. Η ασφαλιστική αγορά έχει ανάγκη από επιπρόσθετες έρευνες, στατιστικά & στοχευμένες δράσεις τόσο στον κλάδο Περιουσίας όσο και στον κλάδο Ζωής & Υγείας.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top