Now Reading
Σ. Τσιόδρας: Κέρδισε το μεγαλύτερο χειροκρότημα

Σ. Τσιόδρας: Κέρδισε το μεγαλύτερο χειροκρότημα

  • Κέρδισε την πρώτη κι ίσως σημαντικότερη μάχη κατά του Covid-19 και μαζί, την αγάπη των Ελλήνων
Σωτήρης Τσιόδρας

«Μιλά» από καρδιάς, με ταπεινότητα, με το κεφάλι χαμηλά κι ας γνωρίζει ότι έχει κερδίσει την εκτίμηση, την αποδοχή, το σεβασμό και την αναγνώριση όλων. Αντιλαμβάνεται ότι στα μάτια μας είναι ένας εθνικός «ήρωας» κι όμως φέρεται και εκφράζεται με σεμνότητα και εσωστρέφεια.

Πρόκειται για τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα και επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση του Covid-19 στη χώρα. Τον άνθρωπο που σηκώνει το βαρύ φορτίο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, σε μια περίοδο που η πανδημία θερίζει εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές ανά τον κόσμο.

Ο ίδιος δεν λύγισε ποτέ ή έτσι έδειξε. Δεν αμφέβαλε για τις αποφάσεις τους ή έτσι θέλησε να πιστέψουμε, διότι το τελευταίο που θα επιθυμούσε θα ήταν να χάσει την εμπιστοσύνη μας.

Όσοι τον γνωρίζουν, μιλούν για έναν ασυμβίβαστο επιστήμονα, με βαθιά γνώση του αντικειμένου του. Για εμάς που «συνομιλούμε» καθημερινά μαζί του, στις 6:00 μ.μ., είμαστε βέβαιοι για την αυθεντικότητά του και την ευαισθησία από την οποία διακατέχεται. Τα λόγια του «γράφουν» στο πρόσωπό του, όπως και τα συναισθήματά του.

Πρόκειται για έναν επαγγελματία ιατρό που δεν εκμεταλλεύθηκε καταστάσεις, που έχει πλήρη αντίληψη της ευθύνης του και που μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, της απλότητας, της ευθύτητας, της υπευθυνότητας για ζητήματα σοβαρά, σύνθετα, επιστημονικά.

Που αναγνωρίζει και που, σε έντονα συγκινησιακό τόνο, επαινεί σχεδόν καθημερινά τους συναδέλφους του για το σκληρό και επίπονο αγώνα τους στα νοσοκομεία αναφοράς, εκεί όπου κρίνεται το μέτωπο κατά του Covid-19.

Δεν δίστασε να βρεθεί κι ο ίδιος στην πρώτη γραμμή της μάχης έναντι του κορωνοϊού, παίρνοντας πάνω του φορτίο μεγαλύτερο κι από αυτό που του αναλογούσε. Όπως, όταν αποφάσισε να επισκεφθεί κοινότητες Ρομά ή προσφύγων, για να περάσει με τον πλέον άμεσο τρόπο τα μηνύματά του σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, υπό συνθήκες πραγματικής πίεσης ή και έντασης, «ξέχασε» να τηρήσει την απόσταση ασφαλείας του ενάμιση μέτρου, γιατί έτσι θεώρησε ότι έπρεπε να πράξει.

See Also
Work with documents and discussion at coronavirus. Guy and woman in protective masks are looking at paper, close up, blurred, focus on african american lady typing on laptop at workplace in office interior

Το ίδιο απόγευμα στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών μίλησε ειδικότερα για τους Ρομά με ιδιαίτερη ευαισθησία και ανωτερότητα: «Τους συγχωρούμε για τα πέντε λεπτά που ήταν κοντά μας, γιατί ήταν από αγάπη» είπε, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία και περάσει και το αντιρατσιστικό του μήνυμα: «Δεν είναι απειλή οι Ρομά. Είναι ευάλωτη ομάδα. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο, διχασμό και διαιρέσεις. Αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πανδημία, είναι η ενότητα κι η αλληλεγγύη».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράζεται ως ένας «αντιστάρ – ήρωας», που ήρθε για να μείνει στις συνειδήσεις μας. Ήρθε να μας διδάξει αξίες ξεχασμένες. Καθιερώθηκε, ωστόσο, ως «σταρ» της ιατρικής, κερδίζοντας το χειροκρότημα, το μεγαλύτερο και ηχηρότερο χειροκρότημα όλων των Ελλήνων. Για τον ίδιο, κι ας μην το λέει, είναι σίγουρα η μεγαλύτερη αναγνώριση.

Ποιος είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας

Γεννημένος στην Αυστραλία το 1965, είναι γιατρός παθολόγος, ακαδημαϊκός με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου. Από το 2010 είναι Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν». Έχει ανακηρυχθεί Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και εργάζεται ως ειδικός σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top