
Αρχισυντάκτης του Ασφαλιστικού Marketing & του Insurancedaily.gr
Η (παγκόσμια) Ασφαλιστική Αγορά – όπως και ο τραπεζικός κλάδος – έχουν ένα πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο ανθίζουν και θα ανθίσουν πολλές νέες τεχνολογίες προκειμένου πολλές από τις σημερινές μας συνήθειες να αυτοματοποιηθούν και να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη.
Μια από αυτές τις τεχνολογίες είναι και το Robotic Process Automation – RPA. Η αυτοματοποίηση διαδικασιών δηλαδή όπως η επεξεργασία δεδομένων, η ολοκλήρωση αξιώσεων & underwriting, η διαχείριση συμβολαίων και η κανονιστική συμμόρφωση που στην Ασφαλιστική Αγορά είναι υψίστης σημασίας και απαιτούν ακρίβεια και ταχύτητα. Για μεγαλύτερη αποδοτικότητα, μείωση της πιθανότητας ανθρώπινου λάθους, επεξεργασία περισσότερων δεδομένων και πιθανοτήτων σε λιγότερο χρόνο οι Ασφαλιστικές εταιρείες δείχνουν να αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο τη συγκεκριμένη τεχνολογία αποδεσμεύοντας παράλληλα υπαλλήλους από αυτές τις θέσεις για να ασχοληθούν με περισσότερο νευραλγικές υποχρεώσεις που ίσως απαιτούν περισσότερο τον ανθρώπινο παράγοντα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί “bots” που δεν είναι άλλο από αλγόριθμους οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί να επαναλαμβάνουν με μαθηματική ακρίβεια συγκεκριμένες εντολές.
Ο κ. Λιαπάκης, VP Business Τechnology (CTIO) στην PeopleCert μας δήλωσε σχετικά: «Η επικοινωνία μεταξύ των μελών μας στο Hellenic CIO forum καθώς και των Ευρωπαίων συναδέλφων μας στο euro.digital επιβεβαιώνει ότι όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί συνεχίζουν, στη μετά κορωνοϊού εποχή, το ταξίδι του ψηφιακού τους μετασχηματισμού ακόμη εντατικότερα και στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της εμπειρίας των πελατών τους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι συνεχίζουν να επενδύουν, εκτός των άλλων, σε τεχνολογίες RPA η χρήση των οποίων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, χωρίς να περιορίζεται πλέον μόνο στην αυτοματοποίηση των επαναλαμβανόμενων και χρονοβόρων χειροκίνητων διαδικασιών εξοικονομώντας χρόνο και resources, αλλά σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες –όπως οι Virtual assistance (chatbots, voice recognition, speech2text κ.α.), Artificial Intelligence, Text & Sentiment analytics και OCR και OMR– δημιουργούν μια σειρά από μοναδικές 24χ7 omni-channel προσωποποιημένες υπηρεσίες που τους διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό. Στον ασφαλιστικό χώρο βλέπουμε τη χρήση των RPAs στη διαχείριση των παραστατικών στο χώρο του underwriting και της διαχείρισης ζημιών βελτιώνοντας σημαντικά τους χρόνους, το κόστος και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους πελάτες τους. Η χρήση τους αυξάνεται συνεχώς και στο χώρο των contact centers και τις γραμμές υγείας. Στα πλαίσια αυτά η εξαγορά μιας τόσο δυναμικής ελληνικής εταιρείας όπως η Softomotive από τη Microsoft δεν μου κάνει καμία εντύπωση αντιθέτως την θεωρώ μια πολύ έξυπνη επιχειρηματικά κίνηση».
Όμως τα RPAs δεν αξιοποιούνται μόνο από τις Ασφαλιστικές εταιρείες. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον online aggregator Ασφαλιστικών προγραμμάτων, Insurancemarket.gr μας ενημέρωσαν ότι και οι ίδιοι κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας για να αυτοματοποιήσουν manual διαδικασίες όπως π.χ. εκδόσεις συμβολαίων ή τη διαδικασία ακύρωσης συμβολαίων αλλά και αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων είτε προς τις Ασφαλιστικές Εταιρείες (αιτήσεις συμβολαίων) είτε προς τους πελάτες για να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μια σειρά από αυτοματοποιημένα journeys τα οποία έχουν εξοικονομήσει στο συγκεκριμένο Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή περίπου 40% με 50% ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει σε διαφορετικά πιο ανθρωποκεντρικά tasks.
