Now Reading
Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να γίνει υψηλό

Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να γίνει υψηλό

  • Oι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό το 36% των υγειονομικών δαπανών

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που παρέχουν σήμερα καθολική κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης, μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας, με χρηματοδότηση από το κράτος και την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Όμως αυτό το δίχτυ προστασίας δεν είναι αρκετό για να καλύψει το σύνολο των αναγκών, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των δαπανών υγείας να βγαίνει από την τσέπη των πολιτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα ποσά που πρέπει να καταβάλουν απευθείας τα νοικοκυριά για υγειονομική περίθαλψη, είναι ιδιαίτερα υψηλά. Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις κυριότερες ανησυχίες των Ελλήνων, όπως αποτυπώνεται σε σχετικές έρευνες, αφορά τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν οικονομικά σε μια απρόβλεπτη ιατρική ανάγκη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν απευθείας το 36% των υγειονομικών δαπανών. Μάλιστα, το ένα τρίτο αυτών των πληρωμών (33%) αφορούν τη νοσοκομειακή περίθαλψη, όπου τα ποσά είναι υψηλότερα, σε σύγκριση με άλλες υγειονομικές δαπάνες. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο μέσος όρος δεν ξεπερνά το 10%. Το βάρος αυτών των δαπανών είναι συχνά μεγαλύτερο από τις δυνατότητες των νοικοκυριών. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις νοσηλείας, πολλές είναι οι οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα, ή δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν άλλες βασικές τους ανάγκες.

Για την ακρίβεια, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ, περίπου 1 στα 10 νοικοκυριά (9,7%) αντιμετωπίζουν καταστροφικές για τα οικονομικά τους δαπάνες υγείας. Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή υψηλή δαπάνη που σχετίζεται με την υγεία; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε οικονομικά, χωρίς να πρέπει να εξαντλήσουμε τις αποταμιεύσεις μας ή να επηρεαστεί το βιοτικό επίπεδο της οικογένειάς μας;

Τη λύση μπορεί να δώσει η ιδιωτική ασφάλιση υγείας, συμπληρώνοντας τις παροχές της δημόσιας ασφάλισης. Η ύπαρξη ενός καλού νοσοκομειακού προγράμματος εξασφαλίζει την κάλυψη εξόδων υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου οι δαπάνες είναι δύσκολα διαχειρίσιμες για τη μέση οικογένεια. Παράλληλα, η ασφάλιση υγείας μπορεί να παρέχει πρόσθετη οικονομική προστασία, μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα επιδοματικών παροχών, αλλά και προνομιακή πρόσβαση σε υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης – όπως επισκέψεις σε γιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις, προληπτικά check-up κ.ά.

Για παράδειγμα, το ABC Health Care, το νοσοκομειακό πρόγραμμα της MetLife, καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας σε κορυφαία ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, με την κάλυψη λόγω ατυχήματος να ξεκινά άμεσα, ενώ για ασθένεια σε ένα μόλις μήνα από την έναρξη του συμβολαίου. Το κεφάλαιο κάλυψης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα €500.000 ετησίως, με 100% κάλυψη στα νοσοκομεία που υπάγονται στο δίκτυο της MetLife. Το ABC Health Care μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε οικογένειας, παρέχοντας τη δυνατότητα επιλογής της θέσης νοσηλείας, καθώς και του ύψους συμμετοχής στα έξοδα νοσηλείας. Επιπλέον, για όσους αναζητούν πληρέστερη κάλυψη, η MetLife έχει σχεδιάσει λύσεις, όπως το πρόγραμμα MediPlan, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ανεξάρτητα ή να συνδυαστεί με οποιοδήποτε άλλο νοσοκομειακό πρόγραμμα. Σε περίπτωση νοσηλείας, είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο, το MediPlan παρέχει νοσοκομειακό επίδομα, που μπορεί να φθάσει μέχρι και τα €100 την ημέρα, ανάλογα με την επιλογή του ασφαλισμένου. Παρέχει, επίσης, χειρουργικό επίδομα και επίδομα αναισθησιολόγου, επίδομα άμεσης κάλυψης έκτακτων εξόδων – για παράδειγμα, έξοδα αποκλειστικής νοσοκόμας, κ.ά. – καθώς και επίδομα ανάρρωσης στο σπίτι. Οι παροχές καταβάλλονται ακόμη και για 1 ημέρα νοσηλείας, ενώ η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή.

See Also

Ολοκληρωμένη προστασία παρέχει και το πρόγραμμα ExtraMed της MetLife, το οποίο μπορεί να καλύψει την εμφάνιση 7 ή 31 σοβαρών ασθενειών, με το κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της πάθησης να φθάνει έως και τα €100.000, ανάλογα με τις επιλογές του ασφαλισμένου. Τα χρήματα αυτά καταβάλλονται σε μετρητά 30 ημέρες μετά τη διάγνωση, ανεξάρτητα από το αν θα απαιτηθεί νοσηλεία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως κρίνει ο ασφαλισμένος, ανάλογα με τις ανάγκες του. Τέλος, όλα τα προγράμματα υγείας της MetLife εξασφαλίζουν χωρίς κανένα επιπλέον κόστος πρόσβαση σε μοναδικά προνόμια και δωρεάν παροχές που αναβαθμίζονται συνεχώς, στο πλαίσιο του Advanced Benefit Club: ενός δυναμικού δικτύου το οποίο περιλαμβάνει νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και πάνω από 2.000 ιατρούς σε όλη την επικράτεια.

Η φροντίδα και η αποκατάσταση της υγείας της δικής μας και των αγαπημένων μας προσώπων, είναι το κύριο μέλημα όλων. Δεν θα διστάζαμε, λοιπόν, στη δύσκολη στιγμή να κάνουμε τα πάντα, για να βρούμε χρήματα: να διαθέσουμε τις οικονομίες μας ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, να δανειστούμε. Μπορούμε, όμως, να προνοήσουμε από τώρα, ώστε κάτι τέτοιο να μη χρειαστεί. Επιλέγοντας τις κατάλληλες λύσεις που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση, μπορούμε να θωρακίσουμε την υγεία, αλλά και την οικονομική σταθερότητα της οικογένειάς μας.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top