Now Reading
ΤΟ… ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ “ΕΛΠΙΔΑΣ”

ΤΟ… ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ “ΕΛΠΙΔΑΣ”

  • Το κράτος πιάστηκε στον... ύπνο από την κακοκαιρία, αλλά κι οι ιδιώτες

«Το πάθημα να μας γίνει μάθημα»

λέει το ρητό και, μιλώντας για την κακοκαιρία «Ελπίδα» που τόσες αναποδιές προκάλεσε, βρίσκοντας βέβαια τον κρατικό μηχανισμό εντελώς απροετοίμαστο, καλό είναι τώρα που αφήσαμε πίσω μας τα προβλήματα, να κάνουμε τη δική μας αυτοκριτική, αξιολογώντας το κατά πόσο είμασταν, οι ίδιοι, σωστά οργανωμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πρόσφατης χιονόπτωσης. Από τις σελίδες του ΑΜ δεν θα μπορούσαμε παρά να μιλήσουμε για ζητήματα ασφάλισης και τις δυνατότητες που μας προσφέρει η αγορά να αισθανθούμε θωρακισμένοι -κατά βάση οικονομικά- έναντι των ζημιών που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ακραίο φαινόμενο.

Έλλειψη προληπτικών μέτρων

24 Ιανουαρίου 2022, λοιπόν, και μέσα σε λίγες ώρες η Αττική ντύθηκε στα λευκά της, με το χιονιά να σκεπάζει τα πάντα, εκτός ίσως από την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να λειτουργήσει οργανωμένα και αποτελεσματικά. Σε επίπεδο κρατικής (συλλογικής) ευθύνης όλα πήγαν κατά… διαόλου. Ας δούμε όμως σε επίπεδο ατομικής ευθύνης αν πράξαμε τα δέοντα. Αν δηλαδή είμαστε, ως οφείλαμε, προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τη συνθήκη της έντονης χιονόπτωσης. Πολύ γρήγορα, ήδη από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, φάνηκε ότι δεν είχαμε κι εμείς οι ίδιοι λάβει τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ώστε με ίδιες δυνάμεις να ανταπεξέλθουμε ως έναν βαθμό των έκτακτων δυσκολιών.

Αστοχία πρώτη

Πρώτη αστοχία μας λοιπόν ήταν ότι τα οχήματά μας (τα περισσότερα από αυτά) δεν έφεραν αντιολισθητικές αλυσίδες. Η εικόνα στους δρόμους της πρωτεύουσας το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου ήταν άκρως απογοητευτική. Σε κεντρικές αρτηρίες της πόλης, όπως η Κηφισίας ή η Βασιλίσσης Σοφίας, η Αναπαύσεως, ή η Πεντέλης ήταν καθηλωμένες από οχήματα τα οποία ακινητοποιήθηκαν κυριολεκτικά στο μέσο των δρόμων και εγκαταλείφθηκαν από τους κατόχους τους για δύο και πλέον εικοσιτετράωρα, στις θέσεις αυτές.

Αστοχία δεύτερη

Δεύτερη αστοχία, αποτέλεσε η απουσία από τα περισσότερα ασφαλιστήρια Αστικής Ευθύνης Οχημάτων συμπληρωματικών καλύψεων, όπως για παράδειγμα της προστασίας από φυσικά φαινόμενα, ώστε οι κάτοχοι των οχημάτων που υπέστησαν ζημίες συνεπεία του πάγου ή του παγετού να έχουν τη δυνατότητα της αποζημίωσής τους. Είναι γνωστό ότι, λόγω της παρατεταμένης κρίσης χρέους της χώρας και των θυσιών – περικοπών που έγιναν στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων ώστε η ελληνική οικονομία να εξέλθει των μνημονίων, τα νοικοκυριά ψαλίδισαν τις δαπάνες τους. Μεταξύ αυτών ψαλιδίστηκαν κι οι συμπληρωματικές καλύψεις οι οποίες κυριολεκτικά… αφανίστηκαν από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ίσως όμως ήλθε η στιγμή της επαναξιολόγησης των κινδύνων που εντάσσει ή αποκλείει καθένας για την ασφάλιση του αυτοκινήτου του.

See Also

Αστοχία τρίτη

Τρίτη αστοχία αποτέλεσε η απουσία ασφαλιστηρίων συμβολαίων για την παροχή νομικής προστασίας. Και το λέμε αυτό διότι μετά το χάος που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό από την κακοκαιρία Ελπίδα, από πολλούς τέθηκε το ζήτημα της αποζημίωσής τους για τα όσα δεινά υπέστησαν στις 24 και 25 Ιανουαρίου. Οι έχοντες λοιπόν ανάλογη κάλυψη μπορούν να την ενεργοποιήσουν, ανέξοδα, για τις όποιες απαιτήσεις επιδιώξουν να εισπράξουν, ενώ οι υπόλοιποι θα κληθούν να στραφούν στην ελεύθερη αγορά των δικηγόρων, πληρώνοντας αδρά για τις υπηρεσίες τους. Κι ας μην ξεχνάμε ότι τα… θύματα της κακοκαιρίας έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν απαιτήσεις και έναντι του δημοσίου, των δήμων και εν γένει κρατικών φορέων, για μια σειρά άλλων ζητημάτων που αντιμετώπισαν και τα οποία θα εξέλειπαν αν το… καλοπληρωμένο με φόρος και τέλη κράτος ήταν σε θέση να ανταποδώσει στην κοινωνία τουλάχιστον τις στοιχειώδεις.

Αστοχία τέταρτη

Τέταρτη αστοχία αποτέλεσε η επίσης απουσία ασφαλιστικών καλύψεων κατοικιών και επιχειρήσεων για ζημιές από ακραία φυσικά φαινόμενα. Διότι δεν ήταν λίγες οι καταστροφές που καταγράφηκαν από πτώσεις δένδρων, σπάσιμο σωληνώσεων λόγω πάγου, πτώση στεγάστρων, διακοπές ρεύματος, απώλειες εσόδων – κερδών λόγω απρόβλεπτων συνθηκών κ.α. Οι έχοντες ασφαλιστήρια συμβόλαια προφανώς και θα αποζημιωθούν, ενω οι μη έχοντες θα κληθούν να καλύψουν οι ίδιοι τις ζημιές τους.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top