Now Reading
Το μετέωρο βήμα της κρατικής στήριξης της κοινωνικής ασφάλισης

Το μετέωρο βήμα της κρατικής στήριξης της κοινωνικής ασφάλισης

  • Αναμένεται μείωση 1 δισ. ευρώ στα έσοδα του κλάδου κύριας σύνταξης από εισφορές σε σχέση με τις εκτιμήσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό

Το ξέσπασμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο έφερε μία άνευ προηγουμένου παρέμβαση του κράτους για την στήριξη της απασχόλησης και, έτσι, και των ταμείων. Με βασικό «όχημα» τις μαζικές αναστολές συμβάσεων εργασίας και την κρατική κάλυψη του συνόλου των εισφορών των υπό αναστολή εργαζομένων στο διάστημα Μαρτίου-Μαΐου και έπειτα, με την επιδότηση μισθών και εισφορών μέσω του μηχανισμού της «ΣΥΝεργασίας» και την επιδότηση των εισφορών των εποχικών μερικώς απασχολούμενων, το κράτος διαμόρφωσε ένα πλαίσιο προσωρινής, τουλάχιστον, «διάσωσης» των ασφαλιστικών ταμείων, διευρύνοντας της «κρατικοποίησής» τους, καθώς ξεπέρασε κατά πολύ το 50% των πόρων τους η κρατική συνεισφορά.

Ωστόσο, η «διάσωση» αυτή, για την ώρα, έχει μείνει μόνο στα χαρτιά, καθώς το κράτος, στην πράξη, δεν έχει καταβάλλει στα ταμεία ούτε σεντς από τα κονδύλια τα οποία έχει δεσμευθεί να τους δώσει. Εδώ και τέσσερις μήνες, τα ταμεία κλείνουν τις «τρύπες» τους, χρησιμοποιώντας τα ρευστά διαθέσιμά τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ετοιμάζονται να ρευστοποιήσουν και άλλα αποθεματικά τους.

Ελλείμματα, ελλείμματα…

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών της Κυβέρνησης, προβλέπεται μείωση 1 δισ. ευρώ στα έσοδα του κλάδου κύριας σύνταξης από εισφορές σε σχέση με τις εκτιμήσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, αντί για 10,3 δισ. ευρώ, αναμένεται να εισπραχθούν μόλις 9,3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι εισπράχθηκαν 9,8 δισ. ευρώ. Συνεπώς, αναμένεται να πέσουν κατά 500 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Η «τρύπα» αυτή προβλέπεται να καλυφθεί από το κράτος. Η φετινή μείωση θα οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Αφενός στις αναστολές συμβάσεων εργασίας και αφετέρου στις παρατάσεις καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Τον Απρίλιο τα ταμεία έχασαν 400 εκατ. ευρώ από έσοδα εισφορών

Για τους εργαζόμενους που βγήκαν σε αναστολή, οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται απαλλάχτηκαν πλήρως από την καταβολή των εισφορών τους. Τις ανέλαβε το κράτος. Η εκτίμηση η οποία αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία (Μάιος 2020) προβλέπει πως το κόστος των εισφορών των υπό αναστολή μισθωτών θα ανέλθει σε ετήσια βάση σε 1,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, νεότερες εκτιμήσεις στελεχών του Υπουργείου Εργασίας, μιλούν για περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αυτό ακούγεται θετικό, καθώς το κράτος θα επιβαρυνθεί λιγότερο. Ωστόσο αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος.

Η άλλη πλευρά, η οποία ανησυχεί πολύ το Υπουργείο JULY.indd 18 8/3/2020 2:59:49 PM Ιούλιος / Αύγουστος 2020 19 Εργασίας έχει ως εξής: Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, τα ταμεία έχασαν 400 εκατ. ευρώ έσοδα από εισφορές. Τα 200 εκατ. ευρώ προήλθαν από την ασφαλιστική απαλλαγή των επιχειρήσεων που έθεσαν τους εργαζομένους τους σε αναστολή. Τα άλλα 200 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις παρατάσεις καταβολής εισφορών και γενικότερα τη μη εμπρόθεσμη πληρωμή τους. Στο Υπουργείο Εργασίας, θεωρούν πολύ μεγάλη τη μείωση των εισφορών από τη μη εμπρόθεσμη πληρωμή εισφορών, θεωρώντας πως υποκρύπτεται όχι μόνο αθέτηση πληρωμών προς τα ταμεία αλλά και μαζικές μετατροπές συμβάσεων εργασίας, οι οποίες οδηγούν σε χαμηλότερες εισφορές και έτσι σε χαμηλότερα ασφαλιστικά έσοδα.

See Also
Μ. Καινούργιος

Τα δύσκολα είναι μπροστά

Ο συνδυασμός αυτός εκτιμάται ότι θα γιγαντωθεί κατά τους θερινούς μήνες, καθώς αναμένεται μεγαλύτερη καθίζηση σε σχέση με του προηγούμενου τριμήνου, λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού, της εστίασης αλλά και του εμπορίου. Και αυτό γιατί η πτώση του τζίρου, σε αξία, για τους κλάδους αυτούς στο τρέχον, θερινό τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, αναμένεται μεγαλύτερη. Έτσι, αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη μείωση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, σε σχέση με εκείνη της περασμένης άνοιξης.

Την ίδια ώρα, που μειώνονται ασταμάτητα τα έσοδα από τρέχουσες εισφορές, το κράτος ετοιμάζεται να βάλει και πάλι το χέρι στην «τσέπη» για να επιδοτήσει εισφορές, καθώς ανέλαβε να επιχορηγήσει το 60% των εργοδοτικών εισφορών επί της απώλειας του μισθού για όσους εργαζόμενους ενταχθούν στο μηχανισμό «ΣΥΝεργασίας». Και αυτό προκειμένου να κάνει πιο ελκυστικό το εν λόγω πρόγραμμα επιδότησης μισθών για τους εργοδότες. Το κόστος αυτής της επιδότησης, θα ανέλθει στα 190 εκατ. ευρώ και πρέπει να πληρωθεί από το κράτος προκειμένου να μη διευρυνθεί ακόμα περισσότερα η «τρύπα» στα ταμεία.

Από αυτή την άποψη στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, βλέπουν με «τρόμο» τον ερχομό του Σεπτεμβρίου. Ήδη ο κλάδος κύριας σύνταξης του e-EΦΚΑ έχει αντλήσει το 1 δισ. ευρώ από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε ως πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα πριν την κορωνο-κρίση. Με άλλα λόγια, έχει απορροφήσει το 35% του συνόλου τους. Ο κλάδος της επικουρικής σύνταξης, δεν έχει μόνο ρευστά διαθέσιμα, αλλά και ταμειακό έλλειμμα. Έτσι, ενδεχομένως, θα πρέπει να αξιοποιήσει την περιουσία του τους επόμενους μήνες για να διασφαλίσει την έγκαιρη καταβολή συντάξεων.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top