Now Reading
Το τοπίο της δημόσιας ασφάλισης έως το τέλος του έτους

Το τοπίο της δημόσιας ασφάλισης έως το τέλος του έτους

  • Στα «σκαριά» νέα μείωση εισφορών. Νέα μέτρα για την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων
old couple

Παραπέρα μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και συνέχιση των πιέσεων για αύξηση των δαπανών για συντάξεις δείχνουν οι τάσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ταμείων, με συνέπεια τη διαμόρφωση ελλειμμάτων, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δείχνουν τα έως τώρα δημοσιονομικά στοιχεία, καθώς πλησιάζουμε στο μέσο του τρέχοντος έτους. Οι τάσεις αυτές προς τα ελλείμματα, δεδομένης της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει για τις οικονομικές εξελίξεις, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν όχι μόνο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά και το 2022. Και αυτό όχι μόνο γιατί αναμένεται να διατηρηθεί η μείωση των 3 μονάδων στις εισφορές και, παράλληλα, προωθείται και νέα μείωση, αλλά και γιατί προβλέπεται αύξηση των δαπανών για προκαταβολές και προσωρινές συντάξεις.

Από την άλλη μεριά, όμως, η συνέχιση των μειώσεων στις εισφορές αυξάνει την επιχειρηματική ρευστότητα και το καθαρό εισόδημα των μισθωτών, ενώ το νέο «καθεστώς» για τις προκαταβολές και προσωρινές συντάξεις, βελτιώνει το εισοδηματικό «προφίλ» όσων ασφαλισμένων αναμένουν τη σύνταξή τους, καθώς πλέον η μεγάλη πλειονότητά τους, όπως όλα δείχνουν, θα λαμβάνει μία «σύνταξη», είτε με τη μορφή της προκαταβολής είτε με τη μορφή της προσωρινής. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη κανείς αποκλειστικά και μόνο τις κυβερνητικές αποφάσεις στο ασφαλιστικό – και χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψη τις κατά βάση αρνητικές συνέπειες της κορωνοκρίσης σε κάθε κοινωνική ομάδα ή σε κάθε άτομο χωριστά – θα συνεχίσει να αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των επιχειρηματιών, των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Μειώσεις εισφορών: Πίεση στα έσοδα, «ανάσα» για τα εισοδήματα

Πιο αναλυτικά, η παράταση του 3ου lockdown μέχρι τις αρχές του προηγούμενου μήνα αναμένεται πως θα έχει διευρύνει τις απώλειες από τις εισπράξεις εισφορών που αποτυπώθηκαν στο α΄ δίμηνο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2021, τα έσοδα από εισφορές μειώθηκαν κατά σχεδόν 18% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Δεδομένου ότι η οικονομία παρέμεινε «κλειστή» για άλλους δύο μήνες, δηλαδή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η μείωση που καταγράφηκε τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2021 θα πρέπει, λογικά, να έχει συνεχιστεί και τον Μάρτιο-Απρίλιο. Να σημειωθεί πως οι απώλειες στα έσοδα κατά το πρώτο 4μηνο του 2021, μόνο κατά το ήμισυ προβλέπεται πως θα αντισταθμιστούν από την έκτακτη κρατική ενίσχυση. Υπενθυμίζεται πως το κράτος έχει αναλάβει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών όσων εργαζομένων βγαίνουν σε αναστολή αλλά και εκείνων που εντάσσονται στο μηχανισμό «Συν-Εργασία» αλλά και την κάλυψη των απωλειών εσόδων που έφερε η μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 3 μονάδες από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Το υπόλοιπο ήμισυ της απώλειας των εσόδων από εισφορές προέρχεται από την αθέτηση πληρωμών εισφορών από τις επιχειρήσεις, λόγω της οικονομικής αδυναμίας στην οποία έχουν περιέλθει. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πλέον η πορεία των εισπράξεων από τον τρέχοντα μήνα (σ.σ. Μάιο) και έπειτα.

Η Κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο στήριξης της απασχόλησης για τη μετά Covid-19 περίοδο, η οποία δεν θα βασίζεται σε οριζόντια μέτρα στήριξης της απασχόλησης μέσω κάλυψης του μη μισθολογικού και, ενδεχομένως, και μισθολογικού κόστους, όπως προπαντός τις αναστολές συμβάσεων εργασίας στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις. Θα βασίζεται σε στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν μεν τις επιχειρήσεις που εθίγησαν από την κορωνοκρίση αλλά με εξειδικευμένα κριτήρια τζίρου αλλά και δυναμικότητας κλάδου.

Η μετάβαση από τα οριζόντια στα στοχευμένα μέτρα θα σημάνει και τη μείωση της κρατικής στήριξης και, έτσι, ενδεχόμενη μείωση των ευρύτερων εσόδων, καθώς αμφίβολο είναι αν οι επιχειρήσεις που εθίγησαν από την κορωνοκρίση θα καταφέρουν να διατηρήσουν την απασχόληση στο επίπεδο που ήταν πριν από αυτήν (αλλά και κατά τη διάρκεια) και έτσι τα έσοδα από εισφορές να κυμανθούν στο ίδιο ύψος. Εξάλλου, η εξαγγελθείσα διατήρηση της «έκτακτης» μείωσης των εισφορών κατά 3 μονάδες και το 2022 αλλά και η παραπέρα μείωση των εισφορών κατά επιπλέον 1,1 μονάδες (στα πλαίσια της υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης περί μείωσης του μη μισθολογικού κόστους το 2020-2023 κατά 5 μονάδες) αναμένεται να μειώσει ακόμα περισσότερο τις εισπράξεις από ασφαλιστικές κρατήσεις.

Από την άλλη μεριά, όμως, η παραπέρα μείωση των εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) θα αυξήσει την επιχειρηματική ρευστότητα και τις καθαρές αμοιβές των εργαζομένων. Σε αυτή θα προστεθεί και η απώλεια εσόδων από την ένταξη των νέων ασφαλισμένων στο επερχόμενο ταμείο επικουρικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικής λειτουργίας το 2022.

See Also

Δαπάνες: Νέα βάρη για τα ταμεία, ανακούφιση για τους συνταξιούχους

Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η αβεβαιότητα στο σκέλος των εσόδων των ταμείων, «φορτώνεται» διαρκώς το σκέλος των δαπανών. Αν και έκλεισε ο κύκλος των αναδρομικών για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις το 2011-2012 και των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις, εκκρεμεί ακόμα η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών τους (από τον Οκτώβριο του 2019) στις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, ιδίως, των «νέων» συνταξιούχων. Παράλληλα, με τη θέσπιση της προκαταβολής έναντι σύνταξης, έχει ανοίξει νέος κύκλος μαζικών πληρωμών. Η πρώτη μαζική καταβολή συντελέστηκε πριν το Πάσχα. Ωστόσο, θα ακολουθήσουν και άλλες, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κοντά στους μισούς δυνάμει δικαιούχους προκαταβολών αποκλείστηκαν λόγω του ορίου των οφειλών. Η επικείμενη αύξηση του ορίου του οφειλών θα ανοίξει το δρόμο για ακόμα περισσότερες προκαταβολές συντάξεων.

Επίσης, καθένας ασφαλισμένος που καταθέτει αίτηση σύνταξης, θα μπορεί να υποβάλλει ταυτόχρονα αίτηση προκαταβολής σύνταξης. Εξάλλου, επίκειται η υποχρεωτικότητα της προσωρινής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους, ακόμα και για εκείνους του τέως ΟΓΑ. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εργασίας, λαμβάνει σειρά μέτρων για την επιτάχυνση των ρυθμών έκδοσης οριστικών συντάξεων. Αυτό σημαίνει πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αυξηθεί το πλήθος των συνταξιούχων με σύνταξη (είτε προκαταβολή είτε προσωρινή) και θα εκλείψει σταδιακά το μαζικό φαινόμενο των συνταξιούχων χωρίς σύνταξη.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top