
Σύμβουλος Έκδοσης του περιοδικού Ασφαλιστικό Marketing
Ανασφάλιστοι
Σε φάση αναμονής βρίσκεται η αγορά σχετικά με το ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικής ασφάλισης διαφόρων κατηγοριών επαγγελματιών για κινδύνους αστικής ευθύνης. Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει αρκετές επαφές μεταξύ παραγόντων του κλάδου και κυβερνητικών στελεχών, οι υποσχέσεις που δόθηκαν δεν ήταν λίγες, όμως το θέμα φαίνεται ότι δεν προχώρησε με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν τα στελέχη της ιδιωτικής ασφάλισης. Προφανώς και στην παρούσα φάση οι συνθήκες δε θα ευνοούσαν τη συνέχιση αυτού του διαλόγου, μετά όμως τις εκλογές η αγορά είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει προκειμένου να δοθεί λύση, η οποία δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την επέκταση της λίστας των επαγγελματιών που θα πρέπει να κατέχουν ασφαλιστήρια αστικής ευθύνης.
Αστική ευθύνη
Σε αναμονή βρίσκεται η αγορά και για την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος καταγραφής των ασφαλισμένων οχημάτων, ώστε μέσω αυτής να εντοπίζονται τα ανασφάλιστα Ι.Χ. Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν υποσχεθεί ότι μέσω της ψηφιακής διασύνδεσης όλων των συστημάτων που εμπεριέχουν στοιχεία σχετικά με τα κυκλοφορούντα οχήματα θα επιτευχθεί με αποτελεσματικό τρόπο ο εντοπισμός και η τιμωρία των κατόχων ανασφάλιστων αυτοκινήτων.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι προς το συμφέρον όλων: Το δημόσιο θα εισπράξει περισσότερα φορολογικά έσοδα, η ιδιωτική ασφάλιση θα εξυγιάνει σε μεγάλο βαθμό το ταμείο της και οι ασφαλισμένοι δε θα προστρέχουν τόσο συχνά όσο σήμερα στο Επικουρικό Κεφάλαιο για αποζημιώσεις.
Γκρίνια για τις αυξήσεις
Πολύ… γκρίνια υπάρχει το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις αυξήσεις που ανακοινώνονται από ασφαλιστικές εταιρείες σε ορισμένα από τα ισόβια συμβόλαια Υγείας. Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται ότι οι ανατιμήσεις συνδέονται μεν με τον υψηλό πληθωρισμό, όμως τον ξεπερνούν κατά πολύ, με αποτέλεσμα οι μεταβολές να επιβαρύνουν υπέρμετρα τα ασφάλιστρα των ισόβιων προγραμμάτων, καθιστώντας τα υπερβολικά ακριβά για τους κατόχους τους. Μάλιστα, λέγεται πως αν κάποιος μελετήσει καλά τους όρους που προβλέπουν ορισμένα από τα εν λόγω συμβόλαια για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, θα διαπιστώσει ότι αρκετές από τις ανατιμήσεις είναι παράνομες.
Εκλογές
Οι βουλευτικές εκλογές βρίσκονται προ των πυλών κι η αγορά αναμένει το εκλογικό αποτέλεσμα για να πορευθεί ανάλογα. Άπαντες γνωρίζουν ότι πάγια αιτήματα του κλάδου παραμένουν για χρόνια τα υπουργικά συρτάρια και ευελπιστούν ότι η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, θα ενσκήψει στην ασφαλιστική αγορά προκειμένου να καλύψει κάποια εξ’ αυτών. Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη ότι η πολιτεία θα πρέπει να ξεπεράσει τα στερεότυπα, να αναγνωρίσει στην ιδιωτική ασφάλιση τον ρόλο που της αναλογεί έναντι της κοινωνίας και της οικονομίας και να τη στηρίξει όπου και όπως προβλέπεται και απαιτείται βάσει των όσων ισχύουν σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.
Ποτέ δεν είναι αργά…
Όμως, για να μη χρεώνουμε τα πάντα στην πολιτεία, υποχρεούμαστε να επισημάνουμε και το χαμηλό επίπεδο ασφαλιστικής συνείδησης από το οποίο διακατέχεται ο μέσος Έλληνας πολίτης, συνέπεια του οποίου διατηρεί χαμηλά στη λίστα με τα πάγια μηνιαία έξοδά του δαπάνες που αφορούν στην ασφάλισή του. Γεγονός είναι ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα του ασφαλιστικού αναλφαβητισμού είναι τεράστιο. Η ευθύνη βαραίνει την πολιτεία, αλλά και την ίδια την αγορά η οποία χρόνια τώρα δε λαμβάνει μέτρα ώστε να πλησιάσει περισσότερο στοχευμένα και σε μεγαλύτερο βάθος τον Έλληνα ασφαλισμένο και κυρίως τον Έλληνα ανασφάλιστο, προκειμένου να του μεταλαμπαδεύσει την αξία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Ποτέ δεν είναι αργά…
…μετά από 20 χρόνια
Η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού αναλφαβητισμού δεν αποτελεί, ωστόσο, μία εύκολη υπόθεση. Αγγίζει όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις ηλικιακές ομάδες και ως εκ τούτου οι όποιες ενέργειες λάβουν χώρα τα επόμενα χρόνια, αν λάβουν, θα πρέπει να είναι οριζόντιες και κάθετες. Θα πρέπει δηλαδή να εστιάσουν στον Έλληνα από τα πρώτα ηλικιακά του χρόνια. Η ασφαλιστική αγορά οφείλει να αναζητήσει τρόπους προκειμένου να περάσει τα μηνύματά της στους μαθητές, ώστε αυτοί μεγαλώνοντας να έχουν την αίσθηση, την αγωνία, τον προβληματισμό και κυρίως τη θέληση να αισθάνονται πλήρως ασφαλισμένοι. Αν κάποιος επιχειρήσει να δώσει λύση σήμερα στο πρόβλημα του ασφαλιστικού αναλφαβητισμού, απλά θα κάνει κάτι πρόχειρο και αναποτελεσματικό. Χρέους του κλάδου είναι να αρχίσει να επενδύει συστηματικά σήμερα, έχοντας κατά νου ότι θα απολαύσει τα όποια οφέλη μετά από 20 χρόνια και αυτό, βέβαια, δεν είναι εύκολο!
