Now Reading
Φυσικές Καταστροφές ώρα μηδέν

Φυσικές Καταστροφές ώρα μηδέν

  • Τις επόμενες δεκαετίες οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές θα θυμίζουν σενάριο φαντασίας

«Το δέντρο που έδινε»… είναι ένα παραμύθι του Σιλβερστάιν από τα ωραιότερα που έχουν γραφτεί όχι μόνο για μικρούς αλλά και για μεγάλους. Αν και εκδόθηκε το 1964 αποτυπώνει με τον πιο επίκαιρο τρόπο τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Μία σχέση που βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι θεωρήσαμε τη φύση δεδομένη και τη λεηλατήσαμε. Και τώρα αντεπιτίθεται με αυξανόμενη μανία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τις επόμενες δεκαετίες θα κοιτάμε πίσω λέγοντας πως το 2020 δεν ήταν τίποτα μπροστά σε ότι έπεται να βιώσει η ανθρωπότητα.

«Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα» αναφέρει η κλιματική επιστήμονας Κιμ Κομπ από το Georgia Institute of Technology εξηγώντας ότι «Αυτό που θα ακολουθήσει είναι πρόκληση για τη φαντασία μας. Και αυτό σαν γνώση είναι τρομακτικό για τους κλιματικούς επιστήμονες». Όπως αναφέρει, ό,τι συνέβη το 2020 θα μπορούσε να είναι έμπνευση για ταινία φαντασίας του 2000. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και για ό,τι θα δούμε το 2030. «Τώρα πρέπει να παρακολουθήσουμε και να αφομοιώσουμε τη μία καταστροφή μετά την άλλη σε πραγματικό χρόνο και εν μέσω μίας πανδημικής κρίσης.» Ο Επικεφαλής των περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Colorado, Waleem Abdalati, πρώην επικεφαλής επιστήμονας για το κλίμα στη NASA αναφέρει ότι λόγω της καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου τα φυσικά φαινόμενα εμφανίζονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα. «Πιστεύω θα κοιτάζουμε πίσω σε 10 χρόνια, σίγουρα σε 20 και 50 και θα λέμε ότι το 2020 ήμασταν καλά. Η δεκαετία του 2030 θα είναι αισθητά χειρότερη από τη δεκαετία του 2020.»

Η δεκαετία που διανύουμε

Το 2020 μετρά ήδη καταστροφικές φωτιές στην Αυστραλία που αφάνισαν το 1/5 των δασών της χώρας, πλημμύρες στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, έκρηξη του ηφαιστείου Taal στις Φιλιππίνες, φονικούς σεισμούς άνω των 6 ρίχτερ στην Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, την Τουρκία, το Πακιστάν και τη Ρωσία. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών υπολογίζεται ότι φτάνουν σε 75 δισ. δολάρια ενώ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η Κιάρα & ο Ντένις σαρώνουν τη Βρετανία

Πάνω από 2 δισ. δολάρια υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι επιπτώσεις από τους τυφώνες Κιάρα και Ντένις που χτύπησαν τη Βρετανία. Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες στα 360 εκατ. λίρες ανήλθαν οι αποζημιώσεις, εκ των οποίων τα 214 εκατ. αφορούν αποζημιώσεις λόγω της πλημμύρας και τα 149 εκατ. είναι αποζημιώσεις λόγω ζημιών από ανέμους. Η Βρετανική κυβέρνηση έδωσε 7,7 εκατ. λίρες σε έκτακτες αποζημιώσεις προκειμένου ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε άμεσα έξοδα. Το τελευταίο φαινόμενο με έντονες βροχοπτώσεις που οδήγησε σε μεγάλα κόστη ήταν το 2015 με την επέλαση των καταιγίδων Eva, Frank & Desmond που οδήγησαν σε ασφαλισμένες απώλειες 1,3 δισ. λιρών.

Ο πιο ισχυρός κυκλώνας της δεκαετίας χτυπάει την Ινδία και το Μπαγκλαντές

O κυκλώνας Αμφάν που πέρασε στις 20 Μαΐου κοντά στα σύνορα Ινδίας-Μπαγκλαντές, προκάλεσε οικονομικές απώλειες περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τo Reuters. Ο κυκλώνας κατηγορίας 2 προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην ινδική πόλη Καλκούτα και στις γύρω περιοχές και θεωρείται ο πιο δαπανηρός που έχει καταγραφεί στο Βόρειο Ινδικό Ωκεανό. Τη ζωή τους έχασαν 102 άνθρωποι από τους ισχυρούς ανέμους, που έφταναν έως 185 χιλιόμετρα την ώρα. Τα κύματα που προκάλεσε η καταιγίδα έφτασαν σε ύψος περίπου 5 μέτρων και πλημμύρισαν τις παράκτιες περιοχές. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών στην Ινδία και το Μπαγκλαντές 3 εκατ. άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις οικίες και την περιοχή που διαμένουν για να προστατευτούν από τον κυκλώνα ώστε να μην υπάρξουν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες. Ο κυκλώνας επηρέασε τη ζωή περισσότερων από 13 εκατ. πολιτών, εκ των οποίων κάποιοι έχασαν ανθρώπους, κτήματα, σπίτια.

See Also

Σεισμός σκοτώνει 116 ανθρώπους στην Τουρκία

Στα τέλη του Οκτωβρίου σημειώνεται ισχυρός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία. Ο εν λόγω σεισμός θεωρείται ο πιο φονικός στη χώρα σε όλη την τελευταία δεκαετία με 1.035 ανθρώπους να τραυματίζονται και 116 να χάνουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με το Reuters 17 κτίρια κατέρρευσαν ή έπαθαν μεγάλες ζημιές. Περίπου 2.800 σκηνές στήθηκαν για τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς στέγη και 10.222 κλίνες. Η αρμόδια υπηρεσία στην Τουρκία η AFAD, αναφέρει πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 Ρίχτερ ενώ η γεωλογική υπηρεσία τον χαρακτηρίζει σαν μέγεθος στους 7 βαθμούς Ρίχτερ και το παρατηρητήριο στην Κωνσταντινούπολη στο 6,9. Μετά από το σεισμό ακολούθησαν 1.855 μετασεισμοί.

 

Πηγές: www.skai.gr, www.standard.co.uk, www.nbcnews.com, www.businessinsurance.com

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top