Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

[ninja-inline id=786]

Αύξηση εισφορών: Η «Μεγάλη Χίμαιρα»

Θα βελτιώσουν τίποτα στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων;

Αναμφισβήτητα, ο μεγαλύτερος «ντόρος» στο εσωτερικό της χώ­ρας σε σχέση με το νέο Ασφαλιστι­κό έγινε με την εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών και των αγροτών για τον κλάδο της κύριας σύντα­ξής τους.

Από τη μία μεριά η μνημονιακή δέσμευση περί «εναρμόνισης» των εισφορών όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης με εκείνες του ΙΚΑ και από την άλλη η ιδεολογική εμμονή της κυ­βέρνησης περί «ισότητας» μεταξύ των ασφαλι­σμένων οδήγησε σε αυτή την εισφορά, παρά το γεγονός ότι ο νόμος Κατρούγκαλου περιλαμ­βάνει εξαιρέσεις (για νέους αυτοαπασχολού­μενους απόφοιτους ΑΕΙ, επιστήμονες με εισό­δημα έως 58.000 ευρώ, αγρότες, «μπλοκάκια»).

Ωστόσο, τόσο η έως τώρα εμπειρία επιβολής εισφορών, όσο και οι υπάρχουσες προβλέψεις για την απόδοση των επερχόμενων εισφορών κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι. Το αντί­θετο, μάλιστα, δεν βελτίωσαν και δεν φαίνεται πως θα βελτιώσουν τίποτα στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Πιο συγκεκριμένα:

* Οι εργοδότες αλλά και οι μισθωτοί  δίνουν κάθε μήνα το 3% των αμοιβών  στον ΟΑΕΔ, 1,5 δισ. ευρώ ετησίως* 

«Άφαντη» η παρακράτηση 6% στις κύριες – επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ

Τον περασμένο Ιούλιο θεσπίστηκε η παρακράτηση 6% στις επικου­ρικές συντάξεις υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης ενώ αυξήθηκε από το 4% στο 6% η ίδια παρακράτηση στις κύριες συντάξεις. Αν και οι νέες αυτές παρακρατήσεις μείωσαν έμμεσα κατά 2,5-3% τις αποδοχές των συνταξιούχων, κάθε άλλο παρά βελτιώθηκαν τα οι­κονομικά του ΕΟΠΥΥ.

Η εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, προβλέπει αύξηση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ κατά μόλις 300 εκατ. ευρώ (από 4 δισ. ευρώ στα 4,3 δισ. ευρώ) ενώ τον περασμένο Απρί­λιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του εν λόγω ασφαλιστικού οργανισμού ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, η «ένεση ρευστότητας» 500-600 εκατ. ευρώ από τις νέες παρακρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ πέρασε …απαρατήρητη από τα ταμεία του συγκεκριμένου ασφαλιστικού οργανισμού.

Εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ γίνονται ρέπος με το Δημόσιο

Οι εργοδότες αλλά και οι μισθωτοί δίνουν κάθε μήνα το 3% των αμοιβών στον ΟΑΕΔ (1,5 δισ. ευρώ ετησίως).

Ωστόσο το 20% (περίπου 300 εκατ. ευρώ) των εισπράξεων του ΟΑΕΔ (σε ετήσια βάση) από εισφορές έγιναν ρέπος με το Δημόσιο για να καλυφτούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του για μισθούς-συντάξεις, μιας και τα φορολογικά έσοδα δεν επαρκούν και οι δόσεις των δα­νείων από το «κουαρτέτο» (ΕΕ,ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΣΜ) καθυστερούν λόγω της «σκληρής διαπραγμάτευσης». Πέρυσι μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος 210 εκατ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ, ενώ φέτος άλλα 100 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, μόλις τα 32 εκατ. ευρώ έχουν επιστραφεί στον ΟΑΕΔ.

Ο ΟΑΕΔ έχει την «πολυτέλεια» να δανείζει κεφάλαια στο Δημόσιο, μιας και μειώνονται τα επιδόματα ανεργίας εξαιτίας της αύξησης του πλήθους των μακροχρόνιων ανέργων. Ωστόσο, μην έχοντας στη διάθεση τα πλεονάζοντα κεφάλαια ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να ασκή­σει ενεργητική πολιτική υποστήριξης της απασχόλησης.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 0 Ψήφοι