Now Reading
Covid-19: Ένας ιός κήρυξε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Covid-19: Ένας ιός κήρυξε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

  • Μία πανδημία που ξεπερνά τα σενάρια συνομωσιολογίας
virus-asfalistikomarketing

Στην ιστορία των πανδημιών ο Covid-19 θα αποτελέσει ένα σημαντικό κεφάλαιο το οποίο θα γίνει πεδίο συζητήσεων, ερευνών, αντιπαραθέσεων και αναλύσεων.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε όλο τον κόσμο, νόσησαν εκατομμύρια άνθρωποι, οι κοινωνίες άλλαξαν και οι οικονομίες δέχτηκαν πολύ μεγάλο πλήγμα. Η καθημερινότητα των ανθρώπων άλλαξε και πολλοί από εμάς, ανάλογα με το πώς το βίωσε ο καθένας, θα θυμόμαστε πάντα την πανδημία που άλλαξε τον κόσμο όπως τον ξέραμε.

Όπως λέει και ένας καλός φίλος, και στην περίπτωση των ιών περάσαμε στο “not if, but when”, στην αναμονή δηλαδή από εδώ και πέρα ότι οποιαδήποτε στιγμή η ανθρωπότητα μπορεί να έρθει ξανά αντιμέτωπη με καταστάσεις που μέχρι τώρα έμοιαζαν περισσότερο με σενάριο συνωμοσιολογίας. Θα δούμε αναμφίβολα πολλές εκτιμήσεις και στατιστικά δεδομένα από εδώ και πέρα, ενδεχομένως από μία πιο ψύχραιμη οπτική όταν το ζήτημα της πανδημίας καταλαγιάσει, για το ποια λάθη έγιναν, από πού ξεκίνησε ο ιός, πώς εξελίχθηκε σε κάθε χώρα κ.ο.κ.

Σωτήρης Τσιόδρας: Ένα πρόσωπο που δεν θα ξεχάσουμε

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του «στρατηγού» στη μάχη κατά του Covid-19. Και η αλήθεια είναι ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η επιλογή του σαν επικεφαλής λοιμωξιολόγος στην πολιτική που ακολουθήθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Ο κόσμος τον εμπιστεύτηκε σε μία δύσκολη συγκυρία.

Ο ίδιος πατέρας επτά παιδιών, άνθρωπος χαμηλών τόνων κατάφερε να μπει στα σπίτια των Ελλήνων. Δεν πρεσβεύει τίποτα πομπώδες και υπερβολικό και το βιογραφικό του αριθμεί πολλές σελίδες. Κατάγεται από το Νεοχώρι Αργολίδας και από το 2010 είναι Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν» και Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ειδικός Σύμβουλος του ΚΕΕΛ. Από το 1994 έως το 1997 έγινε Εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ και από το 1997 έως το 2001, Εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School), Boston, MA. Στο διάστημα 1999-2001 πήρε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης στην κλινική έρευνα στα Πανεπιστήμια Harvard και MIT (Massachusetts Institute of Technology), Boston, MA.

Li Wenliang: Ο γιατρός που φιμώθηκε

Ο Li Wenliang, οφθαλμίατρος, στις 30 Δεκεμβρίου του 2019 μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προειδοποιούσε τους συναδέλφους του για επτά περιστατικά που παρατήρησε με συμπτώματα παρόμοια με του SARS και τους προέτρεπε να φοράνε προστατευτικό ρουχισμό. Λίγες μέρες αργότερα κατηγορήθηκε από το Κρατικό Γραφείο Ασφάλειας ότι οι «ισχυρισμοί του είναι ψευδείς» και ότι «διασαλεύει τη δημόσια τάξη». Ήταν ένας από τα οκτώ άτομα που έγιναν αντικείμενο έρευνας από τις αστυνομικές αρχές για τη «διάδοση φημών». Στις 30 Ιανουαρίου διαγνώστηκε με τον ιό και πέθανε στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο θάνατός του πυροδότησε οργή της κοινής γνώμης στην Κίνα που εκφράστηκε μέσα από τα social media με βασικά hashtag “Wuhan government owes Dr Li Wenliang an apology” και “We want freedom of speech” . Δεν είναι τυχαίο το ότι ετοιμάζονται μαζικές αγωγές από τις ΗΠΑ προς την Κίνα.

Νοσοκομείο High-Speed στη Γαλλία

Τα TGV, τα τρένα υψηλής ταχύτητας, αποτέλεσαν σημεία κατατεθέν των γαλλικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στα προηγούμενα χρόνια. Στην εποχή του κορωνοϊού ένα TGV μετατράπηκε σε «κινητό νοσοκομείο» και αντί να μεταφέρει ταξιδιώτες, μεταφέρει νοσούντες. Κάθε βαγόνι στη θέση των καθισμάτων έχει ιατρικά φορεία και φιάλες οξυγόνου. Μια ιατρική ομάδα που περιλαμβάνει έναν γιατρό εντατικής θεραπείας, έναν αναισθησιολόγο και τρεις νοσοκόμες βρίσκεται σε κάθε βαγόνι.

See Also

Συνολικά, περίπου 50 άτομα συμπεριλαμβάνονται στην ιατρική ομάδα. «Η ανατολική περιοχή της Γαλλίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ιού και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να σηκώσουν άλλους ασθενείς», εξηγεί ο Lionel Lamhaut, ο γιατρός που είναι επιφορτισμένος με τη μεταφορά νοσούντων. Και προσθέτει «το σχέδιο αυτό έχει σαν στόχο να φτάσουμε σε ασθενείς σε περιοχές με μεγάλη μετάδοση του ιού και να τους μεταφέρουμε σε νοσοκομεία».

Οι εικόνες της Ιταλίας κάνουν το γύρο του κόσμου

Η Ιταλία έχει πληρώσει τεράστιο φόρο αίματος στην ιστορία αυτή, μετρώντας πάνω από 100.000 κρούσματα και περίπου 11.000 νεκρούς την ώρα που γράφονται αυτές οι σελίδες. Οι εικόνες που σοκάρουν από τη γείτονα χώρα είναι πολλές, ωστόσο μία θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, το κομβόι των στρατιωτικών φορτηγών που μεταφέρει σορούς ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον ιό. Η Ιταλία στην πανδημία αυτή αποτέλεσε «το παράδειγμα προς αποφυγήν». Χώρα που τα νούμερά της σε κρούσματα και νεκρούς δείχνουν ότι βαδίζει σε παρόμοια χνάρια είναι και η Ισπανία.

Οι Stereophonics και η θεωρία της αγέλης

13 Μαρτίου 2020, την ώρα που πολλές χώρες έχουν πάρει μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και η πανδημία εξαπλώνεται, 21.000 άνθρωποι συνωστίζονται στο Manchester Arena στην Αγγλία για να παρακολουθήσουν τους Stereophonics.Η εικόνα κάνει το γύρο του κόσμου με πολλά Media και ειδικούς επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι η περίοδος που η κυβέρνηση της Αγγλίας ακολουθεί την υψηλού ρίσκου πολιτική που βασίζεται στην «ανοσία της αγέλης». Μιλώντας ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζονσον, αναφέρει «Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, πολλές οικογένειες θα χάσουν αγαπημένους τους πριν την ώρα τους». Στα τέλη του Μαρτίου επικεφαλής του βρετανικού συστήματος υγείας δηλώνει ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα συνεχές τσουνάμι σοβαρά ασθενών του κορωνοϊού.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top