
Διευθύντρια Έκδοσης του περιοδικού Ασφαλιστικό Marketing
Ο Amir εργάζεται στην Amazon και η Ria είναι διευθύνουσα σύμβουλος σε μία start up, μένουν στο Σιάτλ και έχουν δύο παιδιά ηλικίας 6 και 2 ετών. Έχουν οργανώσει τη ζωή τους ακολουθώντας καθημερινά ένα πρόγραμμα στο οποίο εντάσσονται και οι σχολικές δραστηριότητες των παιδιών, οι οικιακές εργασίες, καθώς και ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά.
Τα πράγματα έγιναν περίπλοκα με την εκδήλωση του κορωνοϊού. Αρχικά η Amazon ζήτησε από όλους τους υπαλλήλους να αρχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, και μια εβδομάδα αργότερα το σχολείο των παιδιών ανακοίνωσε ότι θα κλείσει αρχικά για τέσσερις εβδομάδες και ενδεχομένως για περισσότερο ανάλογα με τις εξελίξεις. Από τότε οι γονείς προσπαθούν να ισορροπήσουν την εργασία από το σπίτι και τη φροντίδα των παιδιών.
Για την πρώτη εβδομάδα προσέγγισαν την κατάσταση σαν διακοπές, χωρίς αυστηρό χρονοδιάγραμμα και χαλαρά καθήκοντα. Αυτό οδήγησε σε μια απογοητευτική κατάσταση για όλους. Δεν έκαναν δουλειά, ανησυχούσαν για το πόσο χρόνο η 6χρονη κόρη τους περνούσε μπροστά σε ένα tablet kαι βασικές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα και το νοικοκυριό έμεναν πίσω. Όλοι τους ένιωθαν ότι είχαν κολλήσει σε έναν κλειστό χώρο και αυτό έκανε την κατάσταση ακόμα χειρότερη.
Τα δεδομένα που συλλέγει η εταιρεία Modern Village η οποία φτιάχνει λογισμικό για εργαζόμενους που δουλεύουν εξ αποστάσεως και δημοσκοπήσεις που έγιναν σε Σιάτλ, Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη, δείχνουν ότι το κλειδί σε αυτή τη νέα κατάσταση που ζούμε είναι να εφεύρουμε νέους τρόπους για να διατηρήσουμε παλιές ρουτίνες.
Μας περιμένει μαραθώνιος και είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να μη σπαταλήσουμε πολύ νωρίς δυνάμεις
Η διατήρηση μιας αίσθησης οικειότητας και συνέπειας είναι πέρα από παρήγορη σε περιόδους αναταραχής – και πρακτική. Όταν αγωνίζεστε ώστε να είστε παραγωγικοί, θέλετε κάθε μέρα να αισθάνεστε ότι υπάρχει μια ρουτίνα, να μη σπαταλάτε χρόνο στο να αναρωτιέστε τι έχετε για μεσημεριανό γεύμα ή όταν βγαίνετε έξω, να περνάτε καλά.
Παρακάτω θα διαβάσετε τα τρία βήματα για να εφαρμόσετε το παλιό σας πρόγραμμα στο νέο:
1. Διατηρήστε τη ρουτίνα
Το πρώτο βήμα είναι να διατηρηθεί η δομή της ημέρας όπως ήταν συνήθως. Πέρα από τα οφέλη της εξοικείωσης, η διατήρηση ενός τακτικού χρονοδιαγράμματος θα σας δώσει στέρεες οδηγίες για το έργο που πρέπει να παράξετε και την φροντίδα των παιδιών.
Λόγου χάρη μια μέση οικογένεια ξεκινούσε υπό φυσιολογικές συνθήκες τη μέρα της παίρνοντας πρωινό στις 8:15 π.μ. Εν συνεχεία η νταντά αναλάμβανε τη φροντίδα των παιδιών όταν οι γονείς πήγαιναν για δουλειά. Τα παιδιά είχαν μια ώρα ελεύθερου χρόνου, υπαίθριες δραστηριότητες και έπειτα εκπαιδευτικά μαθήματα στο σπίτι. Μετά έτρωγαν μεσημεριανό και επέστρεφαν στις 6 το απόγευμα. Το βράδυ διάβαζαν βιβλία και έπαιζαν πριν από τον ύπνο που ήταν περίπου στις 8 μ.μ.
Αυτή η οικογένεια πρέπει με ή χωρίς νταντά να βρει τρόπους να διατηρήσει τη ρουτίνα της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρηθεί το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και των γευμάτων. Το πρώτο λοιπόν βήμα είναι να αναγνωρίσει κανείς αυτή την ανάγκη και να καταλάβει τι πρέπει να κρατήσει και με ποιον τρόπο μπορεί να το εντάξει στο νέο πρόγραμμα της οικογένειάς του.
2. Δημιουργήστε τροποποιημένα προγράμματα
Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για κάθε εβδομάδα που ενσωματώνει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και περιλαμβάνει την εργασία και τα παιδιά.
Στον προγραμματισμό σας βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει:
- Ποιο είναι το πρόγραμμα των παιδιών σας
- Τι θα έχετε για κάθε γεύμα
- Πότε θα κάνετε δουλειές (πλυντήριο, πιάτα, τακτοποίηση, καθαρισμός)
- Την εργασία σας
Μαζέψτε αυτές τις πληροφορίες και σημειώστε σε ένα ημερολόγιο αρχίζοντας να κάνετε αλλαγές και να αναθέτετε καθήκοντα σε μέλη της οικογένειας που μπορούν να τα αναλάβουν. Μπορείτε και σε ένα ημερολόγιο Google.
Τέλος, δημιουργήστε τις ώρες εργασίας. Ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες των παιδιών σας υπάρχουν τρεις τρόποι για να το κάνετε:
Να αναλάβετε εναλλάξ με το έτερόν σας ήμισυ 4 ώρες βάρδια, όπου ο ένας θα εργάζεται και ο άλλος θα φροντίζει τα παιδιά.
- Μικρές βάρδιες: 30 λεπτών έως 2 ωρών που θα αναλαμβάνουν οι ενήλικες
- Βιντεοκλήσεις: Οργανώστε επικοινωνίες μέσω βιντεοκλήσεων με τους παππούδες και γιαγιάδες που θα διασκεδάσουν τα παιδιά σας ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο για δουλειά ή κάνετε κάτι άλλο.
- Δουλέψτε το πρόγραμμά σας όταν βρείτε χρόνο. Θα δείτε ότι θα αποδώσει. Μην ξεχάσετε να βρείτε χρόνο για να περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας. Αυτό που μας περιμένει είναι ένας μαραθώνιος και είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να μη σπαταλήσουμε πολύ νωρίς δυνάμεις.
3. Βρείτε νέους τρόπους να κάνετε παλιά πράγματα
Τέλος, αν τα παιδιά σας έχουν συνηθίσει να έχουν εβδομαδιαίες δραστηριότητες, πρέπει να βρείτε τρόπους να δημιουργήσετε δραστηριότητες στο σπίτι. Μερικές επιλογές που μπορείτε να εξετάσετε:
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Επιλέξτε το Google Hangouts ή άλλα εργαλεία και έπειτα στείλτε προσκλήσεις στους γονείς των φίλων των παιδιών σας. Οργανώστε όλοι μαζί ένα παιχνίδι με τα παιδιά να επικοινωνούν μέσα από τις οθόνες έξυπνων συσκευών.
Για παράδειγμα οργανώστε μία βραδιά ζωγραφικής και βάλτε τα παιδιά να ζωγραφίσουν βλέποντας τους φίλους τους.
Βάλτε έναν από τους γονείς να διαβάσει ένα βιβλίο ή να τους κάνει ένα παιχνίδι, όπως παντομίμα.
Αποδεχτείτε ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν εντελώς ομαλά και δεν πρόκειται να είμαστε όλοι 100% παραγωγικοί
Δημιουργικές ψηφιακές αθλητικές δραστηριότητες για τα παιδιά: Αφήστε τα παιδιά σας να συμμετέχουν σε δωρεάν μαθήματα online γιόγκα. Υπάρχει το Art Hub για παιδιά ή το Go Noodle.
Προγραμματίστε τις δραστηριότητες αυτές τις ίδιες ώρες που είχαν δραστηριότητα μετά το σχολείο. Καλό είναι να παρακολουθούν κάποια μορφή άσκησης κάθε μέρα. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να γίνει και στην αυλή ή στο μπαλκόνι του σπιτιού παίζοντας ποδόσφαιρο ή άλλα παιχνίδια.
Ομάδες γονέων: Βρείτε μια ομάδα από 3-4 άλλες οικογένειες που είστε κοντά και δημιουργήστε μια κοινή ομάδα για να τρώτε μαζί ψηφιακά ή να οργανώνετε κοινά μαθήματα.
Δημιουργήστε βραδιές βιβλίου ή αγώνων: Η επικοινωνία είναι επίσης σημαντική για τους ενήλικες. Δημιουργήστε ομάδες βιβλίου ή λέσχη προβολής τηλεοπτικών εκπομπών. Προσκαλέστε διαδικτυακά φίλους σε πράγματα που σας αρέσει να κάνετε. Κάντε με κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή έναν φίλο γυμναστική στο δρόμο.
Η φύση αυτής της κρίσης απαιτεί να βρούμε ασφαλείς και υπεύθυνους τρόπους για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, διατηρώντας παράλληλα τις ευθύνες μας στην εργασία και στο σπίτι. Φροντίστε ειδικά εκείνους που μπορεί να χρειαστούν επιπλέον βοήθεια, όπως άνθρωποι που εργάζονται στο σύστημα υγείας ή εργαζόμενοι που δεν δικαιούνται γονική άδεια αν και έχουν παιδιά.
Αποδεχτείτε ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν εντελώς ομαλά και δεν πρόκειται να είμαστε όλοι 100% παραγωγικοί. Έχετε προσδοκίες, ευέλικτη προσέγγιση και επινοητικότητα, θα εκπλαγείτε με το πώς μπορούμε όλοι να προσαρμοστούμε. Με λίγη τύχη, θα βγούμε από αυτή την κρίση ακόμη πιο ισχυροί και πιο συνεργατικοί.
