Now Reading
€30,9 εκατ. οι αποζημιώσεις για τον «ΙΑΝΟ»

€30,9 εκατ. οι αποζημιώσεις για τον «ΙΑΝΟ»

  • Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα βρέθηκαν η Θεσσαλία,
  • η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη

Ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός έπληξε τη Μεσόγειο και κυρίως την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2020. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου σημειώθηκαν θυελλώδεις άνεμοι και πολύ ισχυρές τοπικές καταιγίδες. Ο απολογισμός ήταν 4 θάνατοι, βιβλικές πλημμύρες και μεγάλες υλικές καταστροφές. Η καταιγίδα εμφανίστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου ως στρόβιλος νοτιοδυτικά της Ιταλίας μεταξύ Σικελίας και Ιονίου και με θυελλώδεις κυκλωνικούς ανέμους μετατοπίστηκε διαγράφοντας ανατολική πορεία προς την Ελλάδα με ανέμους 150 km/h. Για τη διαχείριση των επιπτώσεων από τον Ιανό ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το σχέδιο «Δάρδανος» το οποίο προβλέφθηκε το 2019 για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων. Στόχος του ήταν να ανταποκριθεί άμεσα η πολιτεία και να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο. Από την επέλαση του Ιανού οι πρώτες περιοχές που επλήγησαν ήταν οι περιφερειακές ενότητες Ζακύνθου, Κεφαληνίας και Ιθάκης στο Νότιο Ιόνιο. Ακολούθησε η Πελοπόννησος και εν συνεχεία η Θεσσαλία όπου ο κυκλώνας προκάλεσε και τις μεγαλύτερες καταστροφές. Από εκεί ο στρόβιλος ακολούθησε πορεία προς τις Σποράδες και επηρέασε τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Από τον κυκλώνα προέκυψαν στην ασφαλιστική αγορά 2.453 αναγγελίες ζημιών που υπολογίστηκαν σε 30,9 εκατ. ευρώ. Από αυτές, 1.400 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €26,45 εκατ.), 1.027 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση €3,29 εκατ.) και 26 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση €1,19 εκατ.).

Η μεγάλη καταστροφή στην Καρδίτσα

Ο Ιανός άφησε στο πέρασμά του εκτεταμένες υλικές καταστροφές τόσο στις δημόσιες υποδομές όσο και σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και κατέστρεψαν στέγες κτιρίων, ενώ οι ισχυρές βροχοπτώσεις και ο μεγάλος όγκος νερού δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις. Στην Καρδίτσα ο κυκλώνας προκάλεσε ζημιές στο οδικό δίκτυο και την ηλεκτροδότηση. Σπίτια, επιχειρήσεις, χωράφια, πλημμύρισαν, γεωργικά οχήματα και κτηνοτροφικές μονάδες υπέστησαν μεγάλες ζημιές, σπίτια και αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και πέτρες. Και σε άλλες περιοχές – όπως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Λευκάδα – οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν για τους κατοίκους, την τοπική κοινωνία και τους δήμους εξαιρετικά σοβαρές. Σε όλες τις περιοχές από τις ζημιές σε ασφαλισμένες περιουσίες το 55,4% των αξιώσεων αφορά εμπορικούς κινδύνους, το 38,1% κατοικίες, το 2,9% βιομηχανικούς κινδύνους, το 2,9% φωτοβολταϊκά και το 0,7% τεχνικά έργα.

Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα €18.895. Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: €73.815 για τους βιομηχανικούς, €24.509 για τους εμπορικούς, €4.631 για τις κατοικίες, €32.358 για τα τεχνικά έργα και €40.404 για τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού (‰) των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 6,0‰ για τους βιομηχανικούς, 16,4‰ για τους εμπορικούς, 27,5‰ για τις κατοικίες, 0,3‰ για τα τεχνικά έργα και 174,7‰ για τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Βλέποντας τις αποζημιώσεις που προβλέπει η ΕΑΕΕ ότι θα δοθούν μετά τις απαλλαγές, το 73,1% αφορά εμπορικούς κινδύνους, το 10% βιομηχανικούς, το 9,5% κατοικίες, το 6,4% φωτοβολταϊκά και το 1% τεχνικά έργα. Από τα 27,6 εκατ. αποζημιώσεων τα 17,2 εκατ. αφορούν εμπορικούς κινδύνους.

3.500 επιχειρήσεις στην Καρδίτσα με ζημιές

Η Καρδίτσα είναι η περιοχή που «χτυπήθηκε» περισσότερο από τον κυκλώνα. Μετά την καταστροφή περίπου 3.500 επιχειρήσεις κατέθεσαν αιτήσεις και φακέλους για να αποζημιωθούν. Σύμφωνα με τον κ. Βάιο Κωστέλλο, Προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλίας οι καταστροφές για την επιχειρηματική κοινότητα ήταν μεγάλες, καθώς η στάθμη του νερού στην περιοχή έφτασε στο ένα μέτρο.

 

«Οι αποζημιώσεις που ζήτησαν οι επιχειρηματίες ξεκίνησαν από τα 1.000 ευρώ. Περίπου το 20% των επιχειρήσεων υπέστη ζημιές άνω των 10.000 ευρώ, ενώ το 3-5% δηλώνει ζημιές που φτάνουν τις 300.000 ευρώ και μία επιχείρηση –βάσει της αίτησής της– καταγράφει οικονομικές απώλειες που φτάνουν τις 900.000 ευρώ.» Από το σύνολο των 3.500 επιχειρήσεων που έχουν μέχρι τώρα καταθέσει φακέλους, καθώς η διαδικασία δεν έχει κλείσει, στην Καρδίτσα βάσει των στοιχείων της ΕΑΕΕ καταγράφονται 363 ασφαλισμένες εμπορικές ζημιές και 20 ασφαλισμένες ζημιές σε φωτοβολταϊκά. Δηλαδή ασφαλιστικές καλύψεις έχει το 10,3%.

Ο χάρτης της επέλασης του Κυκλώνα

Το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων για εμπορικούς κινδύνους δόθηκε στην Καρδίτσα με τα ποσά να φτάνουν τα 10 εκατ. Εν συνεχεία μεγάλα ποσά αποζημιώσεων που φτάνουν τα 4,4 εκατ. καταγράφονται στην Κεφαλονιά, 1,3 εκατ. ευρώ στη Λάρισα, 0,5 στη Ζάκυνθο και 145.300 ευρώ στην Ιθάκη. Για τους εμπορικούς κινδύνους ενεργοποιούνται συνολικά 776 ασφαλιστήρια, από τα οποία τα 363 είναι στην Καρδίτσα, τα 226 στην Κεφαλλονιά, τα 73 στη Ζάκυνθο, τα 18 στη Λάρισα και τα 8 στην Ιθάκη, ενώ 88 είναι σε λοιπές περιοχές. Συνολικά οι αποζημιώσεις εδώ φτάνουν τα 17,2 εκατ.

Αποζημιώσεις για βιομηχανίες

Στους βιομηχανικούς κινδύνους έχουμε 41 ασφαλισμένες ζημιές με αποζημιώσεις 2,3 εκατ. Και εδώ το 60,2% των αποζημιώσεων είναι στηνΚαρδίτσα, το 23,2% στη Λάρισα, το 3,3% στην Κεφαλονιά, το 1% στη Ζάκυνθο και το 12,3% σε λοιπές περιοχές.

See Also

 

Αποζημιώσεις για κατοικίες

Στην Καρδίτσα η ασφαλιστική αγορά καταβάλλει συνολικά σε αποζημιώσεις 15,2 εκατ. που αφορούν συμβόλαια για επιχειρήσεις, κατοικίες, μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας και οχήματα. Ειδικότερα από τις ζημιές που καταγράφηκαν σε κατοικίες από την επέλαση του κυκλώνα υπήρξαν 533 ασφαλισμένες περιπτώσεις, που αποζημιώνονται με 2,2 εκατ. Από αυτές το 42,3% του συνολικού ύψους αποζημιώσεων αφορά την Καρδίτσα, το 34% την Κεφαλονιά, το 9,9% λοιπές, το 5,7% τη Ζάκυνθο, το 5,6% τη Λάρισα και το 2,5% την Ιθάκη.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top