Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

[ninja-inline id=786]

Ένας ακήρυχτος πόλεμος εν εξελίξει…

Το σκάνδαλο της VW, αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να ανακαλυφθεί με κάποιον τρόπο.

Η Γερμανία κυριαρχεί στην Ενωμένη Ευρώπη, επιβάλλοντας κανόνες – που από ό,τι φαίνεται – ούτε η ίδια τηρεί. Μέσω σφιχτών δημοσιονομικών, καταφέρνει και οικειοποιείται τις αγορές άλλων κρατών, ενώ χρησιμοποιεί το ευρώ για να ενδυναμώσει οικονομικά τη θέση της παγκοσμίως.

Η χαμηλή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου που παρατηρείται τoν τελευταίο καιρό, έχει σαν αποτέλεσμα να ευνοούνται οι εξαγωγές της, κάτι που δεν αρέσει και δεν συμφέρει τις ΗΠΑ, που βλέπουν τις δικές τους εξαγωγές να περιορίζονται, ενώ οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να καταναλώσουν τα αμερικανικά προϊόντα.

Έτσι, εδώ και αρκετό καιρό, ένας ακήρυχτος –οικονομικός– πόλεμος, που βαίνει κλιμακούμενος, είναι εν εξελίξει…

Ένα μέρος της κόντρας το ζήσαμε το καλοκαίρι, σε μια ακόμη κρίση χρέους, που ξέσπασε στη χώρα μας πριν την υπογραφή του νέου μνημονίου, όταν η Αμερική ενεπλάκη ενεργά υπέρ της Ελλάδας προκαλώντας Μέρκελ και Σόϊμπλε.

Οι παρεμβάσεις όμως του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, αλλά και του Μπάρακ Ομπάμα προς το Βερολίνο και οι πιέσεις να βρεθεί λύση στο ελληνικό χρέος, ώστε να μην επιδεινωθεί η παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο έπεσαν στο κενό, αλλά η προσπάθεια της Γερμανίας να υποθηκεύσει τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο, μέσω του περίφημου «ταμείου υποθηκών», ήταν το κερασάκι στην τούρτα της οργής των Αμερικανών.

Ο βρετανικός Guardian, σε ένα «πληρωμένο» άρθρο των ημερών εκείνων το σχολίασε ξεκάθαρα: «Οι υποθήκες 50 δισ. Που απαιτούν Μέρκελ και Σόιμπλε δεν μπορεί παρά να αφορούν στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες».

Έτσι, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν το μήνυμα στο Βερολίνο με άλλον τρόπο.

 VW-Gate

Μέσα στον Δεκέμβριο του 2015, στις 4/12 συγκεκριμένα, το πρώην αφεντικό της Porsche και νυν CEO της Volkswagen, Matthias Müller, παρέλαβε το Χριστουγεννιάτικο «δώρο» της Γενικής Εισαγγελίας του Μίσιγκαν με το εξοντωτικό πρόστιμο των $90.000.000.000 που επιβλήθηκε ως «βήμα-ώστε-να-συρθεί-η-Volkswagen-στη-δικαιοσύνη» και αιφνιδίασε πολλούς, τόσο εντός της Γερμανίας όσο και έξω από τα σύνορα της χώρας, αφού ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και της διοίκησης του Ομίλου, που το υπολόγιζαν γύρω στα $18.000.000.000. Το πρόστιμο ξεπερνάει κατά πολύ το αντίστοιχο πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην BP για την τεράστια οικολογική καταστροφή με τη διαρροή πετρελαίου από εξέδρα γεώτρησης στον κόλπο του Μεξικού, το 2010, που ανερχόταν σε $18,7 δισ.

* Όταν στο βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια*

Το γιγαντιαίο πρόστιμο, ήρθε να προστεθεί στη ζημιά της Εταιρείας από την πτώση της μετοχής της, αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τους πειραγμένους μετρητές καυσαερίου, πτώση που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά περίπου 26 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της Εταιρείας ενώ ως συνέχεια άλλων γεγονότων, έρχεται να ενισχύσει την άποψη πως ο «Μεγάλος Αδελφός» επιθυμεί να «ματώσει» την άλλοτε «αγαπημένη» Γερμανία που ανασυντάσσεται και σηκώνει κεφάλι για πρώτη φορά, μετά τη συντριβή της στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο που επέφερε τη διχοτόμησή της από τις συμμαχικές δυνάμεις, με Αρχηγό τις ΗΠΑ!

 Σκάνδαλο Siemens – ΒΝD –Παρακολουθήσεις

 Η αρχή των «εχθροπραξιών» έγινε στο σκάνδαλο του 2013 με τη Siemens, την οποία η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) κατασκόπευε, θεωρώντας την ύποπτη για παροχή τηλεπικοινωνιακού υλικού στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Η «Bild», είχε αποκαλύψει τότε, πως η NSA είχε ζητήσει από αντίστοιχη γερμανική υπηρεσία (BND) να κατασκοπεύει τη Siemens, χωρίς ποτέ να αποδειχθεί, αν όντως η τελευταία συνεργάστηκε.

Οι αποκαλύψεις για το εύρος των αμερικανικών παρακολουθήσεων, είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων συγκλονίζοντας τη Γερμανία, ενώ η γερμανική δικαιοσύνη είχε ανακοινώσει την έναρξη μίας έρευνας «εναντίον αγνώστων» όσον αφορά πράξεις κατασκοπίας και δραστηριότητες προς όφελος μίας ξένης υπηρεσίας.

Εν μέσω διπλωματικού πυρετού τότε, το σκάνδαλο είχε επηρεάσει σημαντικά τις σχέσεις των δύο χωρών. «Η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν είναι καθόλου σωστή», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Μέρκελ, που μόλις τον περασμένο Ιούνιο, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της VW, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, «ελλείψει ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων».

Επόμενος στόχος η Deutsche Bank!

Μόλις την περασμένη άνοιξη, οι αμερικανικές αρχές άρχισαν νέα έρευνα σε βάρος της γερμανικής Deutsche Bank, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τη Ρωσία, για χειραγώγηση επιτοκίων, φορολογικές παραβάσεις και προβλήματα με υποθήκες! Τον Μάρτιο, έγινε γνωστό ότι η «αμερικανική» Deutsche Ban απέτυχε παταγωδώς να περάσει τα «τεστ αντοχής» (stress tests) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι κινείται στο «κόκκινο» και ότι θα ήταν αδύνατον να αντέξει μια νέα, ενδεχόμενη, χρηματοπιστωτική κρίση. Πέρυσι τον Απρίλιο, η Deutsche Bank συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor. Η σειρά σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί η Τράπεζα, όπως και τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματά της, οδήγησαν στην παραίτηση, τον Ιούνιο, των δύο συνδιευθυνόντων συμβούλων της Τράπεζας.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 0 Ψήφοι