Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

[ninja-inline id=786]

Η διπλή αποτυχία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει την κρίση του Ασφαλιστικού

Από το 2010 μέχρι σήμερα οι χωρίς σχέδιο πολιτικές δεν έδωσαν καμία λύση.

Το Ασφαλιστικό βρίσκεται αντιμέτωπο για δεύτερη φορά, κατά την τελευταία 7ετία, με την αποτυχία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει την κρίση του.

Αν κατά την περίοδο 2010-2013, οι περικοπές των συντάξεων απέτυχαν να κλείσουν τα ελλείμματα τόσο των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και του κρατικού προϋπολογισμού, το 2015 οι μη… περικοπές των συντάξεων απέτυχαν –εν τέλει– να αναζωογονήσουν την ζήτηση και έτσι τα έσοδα των Ταμείων αλλά και του κράτους.

Έτσι, οι συντάξεις βρίσκονται ξανά στην «κλίνη του Προκρούστη», όπως και αν αυτή «βαφτιστεί» αυτήν τη φορά.

2013 και 2015

Ποια ακριβώς «στρατηγική» απέτυχε κυρίως το 2013 και ποια το 2015; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

  • Το 2013 ήταν το έτος κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης, η οποία επέφερε μείωση 15% στις αποδοχές των συνταξιούχων σε ετήσια βάση.
  • Το 2015 ήταν το μοναδικό έτος από το 2010 και έπειτα, κατά το οποίο δεν σημειώθηκε καμία περικοπή (αν εξαιρέσει κανείς την έμμεση μέση μείωση 2,5-3% σε όλες τις συντάξεις λόγω της επιπλέον παρακράτησης 2% στις κύριες συντάξεις και της νέας παρακράτησης 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατρο-φαρ- μακευτικής περίθαλψης).

Η λογική της άγριας οριζόντιας περικοπής 15% των συντάξεων το 2013 υπαγορευόταν προπαντός από τις κατεπείγουσες –τότε– ανάγκες μίας σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που εκκρεμούσε ήδη από το 2010 και δεν μπορούσε να παρακάμψει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες που καλύπτουν αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Έτσι και έγινε.

Αποτελέσματα

Ωστόσο, αυτή η περικοπή συντήρησε τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό γιατί δεν υπήρξε κανένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να τονώσει την εσωτερική καταναλωτική ζήτηση –προπαντός– μέσω της αύξησης της απασχόλησης (π.χ. από Άμεσες Ξένες Επενδύσεις), παρά τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 20% που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ελλείψει του παράγοντα «αύξηση απασχόλησης από έλευση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων» και μη πιστεύοντας –τουλάχιστον κατά την α’ θητείας της– η νέα κυβέρνηση σ΄αυτόν, έκανε τα …πάντα για να μη μειώσει τις συντάξεις εδώ και ένα χρόνο. Η κυβέρνηση πίστευε ότι μη μειώνοντας τις συντάξεις, δεν θα μειωνόταν άλλο η εσωτερική καταναλωτική ζήτηση και έτσι τα έσοδα από εισφορές και φόρους.

Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιζόταν άμεσα η σταθερότητα της οικονομίας αλλά και των οικονομικών του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με τις θέσεις της κυβέρνησης. Η κυβερνητική αυτή θέση «δικαιώθηκε» το α΄εξάμηνο του 2015, μιας και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση σταμάτησε. Ωστόσο αυτή η θέση λίγο έλειψε να απειλήσει την ίδια… την καταβολή των συντάξεων στα τέλη του Ιουνίου – αρχές Ιουλίου λόγω της σύγκρουσης που έφερε με τους δανειστές. Στο μεταξύ μειώθηκαν δραματικά τα ταμειακά διαθέσιμα των ταμείων (π.χ. το ΙΚΑ έχασε το 42% αυτών!).

Ό,τι γλίτωσε, όμως, η οικονομία από τη μη μείωση των συντάξεων στο α΄εξάμηνο του 2015, το έχασε από τα capital controls στο β’ εξάμηνο του 2015 που επιβλήθηκαν από το μπράντεφερ κυβέρνησης-δανειστών που ως σημαντικότερο διακύβευμα είχε (από άποψη δημοσιονομικών παρεμβάσεων) τη μείωση των συντάξεων.

Προοπτικές

Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον νέων περικοπών στις συντάξεις, σε συνθήκες οι οποίες όχι μόνο εξακολουθούν να είναι υφεσιακές, αλλά δεν είναι καν … κανονικές για μία «ελεύθερη» οικονομία, δηλαδή σε συνθήκες ελέγχου κίνησης κεφαλαίου και …περιορισμένης κίνησης προϊόντων –ακριβώς λόγω των capital controls. Από μία άποψη, η άγρια περικοπή στις συντάξεις, την οποία επιχείρησε η κυβέρνηση να αποφύγει έως τώρα, έχει ήδη πρακτικά «συντελεστεί», από τη στιγμή που:

  • Εδώ και έξι μήνες – λόγω των 420 ευρώ που μπορούν κατά μέγιστο να αντλούν οι συνταξιούχοι από τον τραπεζικό λογαριασμό τους κάθε μήνα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι – οι συντάξεις «καταβάλλονται» σε τουλάχιστον… 2 δόσεις κάθε μήνα.
  • Η οικονομία έχει μπει ξανά σε υφεσιακούς ρυθμούς μεταβολής από το γ’ τρίμηνο του 2015, ενώ το Φθινόπωρο του 2015 χάθηκαν τόσες θέσεις απασχόλησης που δεν είχαν χαθεί από την αντίστοιχη περίοδο του 2013, προμηνύοντας αρνητικά μαντάτα για τις ασφαλιστικές εισφορές το 2016. Ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ προβλέπει μείωση των εσόδων αυτών κατά 5-6% το επόμενο έτος, την ίδια στιγμή που το κράτος θα περικόψει κατά …28% τη χρηματοδότησή του.
  • Το εύρος των παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό που απαιτούν οι δανειστές έχει τριπλασιαστεί σχεδόν με πέρυσι. Από το περίπου 1 δισ. ευρώ έχει φτάσει στα 3 δισ. ευρώ, προμηνύοντας νέες περικοπές στις συντάξεις. Ήδη έχουν «κλείσει» περικοπές 2-15% στις επικουρικές συντάξεις, 10% στα εφάπαξ, 20% στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και έως 40% στα μερίσματα του Δημοσίου.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 0 Ψήφοι