Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

[ninja-inline id=786]

Η επαγγελματική ασφάλιση: Ο μόνος τρόπος να διασωθεί η επικουρική σύνταξη

Μονόδρομο θεωρεί για τη διάσωση της επικουρικής σύνταξης τη σύσταση επαγγελματικών ταμείων, ο Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίας Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ-ΝΠΙΔ), κ. Κωνσταντίνος Λάζαρης.

Μιλώντας στο «Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ», ο κ. Λάζαρης δηλώνει πως «για μας είναι σαφές ότι η επαγγελματική ασφάλιση είναι ο μόνος τρόπος να διασωθεί η επικουρική σύνταξη στη χώρα». Και αυτό γιατί «το παλαιό ασφαλιστικό σύστημα απέτυχε να εγγυηθεί τις συντάξεις και να διασώσει τις επικουρικές, αφού εφάρμοζε και για τους δύο θεσμούς (κύρια και επικουρική σύνταξη) τους ίδιους κανόνες. Η λύση που εμείς αποδείξαμε ότι μπορεί να λειτουργήσει είναι ο διαχωρισμός των δύο πυλώνων της κύριας δηλαδή και της συμπληρωματικής – επικουρικής σύνταξης ώστε να διατηρηθούν τα θετικά στοιχεία και των δύο συστημάτων του διανεμητικού και του κεφαλαιοποιητικού», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΤΕΑΥΕΤ.

Αρκεί, όμως, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την παραπέρα ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης; Ο κ. Λάζαρης απαντά πως «η επαγγελματική ασφάλιση για να αποδώσει χρειάζεται σταθερό οικονομικό περιβάλλον, κίνητρα για τη συμμετοχή των εργαζομένων και των εργοδοτών, απλές αλλά σταθερές νομοθετικές ρυθμίσεις». Κατά τη γνώμη του Προέδρου του ΤΕΑΥΕΤ είναι κρίσιμη και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο, ούτως ώστε να ασκείται ουσιαστική εποπτεία από ένα φορέα, ο οποίος θα συμβάλει στην ανάπτυξη του θεσμού.

Τι γίνεται με το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά; Ο κ. Λάζαρης αναφέρει ότι κανένα σύστημα δεν μπορεί να είναι τέλειο ή να έχει μόνο θετικά. Ο συνδυασμός κεφαλαιοποιητικού (στα επαγγελματικά ταμεία) και διανεμητικού συστήματος (κύρια σύνταξη) μπορεί να αποδώσει αφού τα αρνητικά του ενός συστήματος μπορούν να γίνουν θετικά στο άλλο. Τι κάνει, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης των Υπαλλήλων στην Εμπορία Τροφίμων μέσα σε αυτή την κατάσταση; Ο Πρόεδρός του δηλώνει στο «Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ» πως «βασικός μας στόχος είναι η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών μας. Ήδη ολοκληρώνουμε τη λειτουργία του νέου μηχανογραφικού μας συστήματος στο οποίο θα αποτυπώνεται η ασφαλιστική ιστορία κάθε επιχείρησης και κάθε ασφαλισμένου. Οι δε ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται με τη χρήση προσωπικού κωδικού για το ύψος της ατομικής τους μερίδας. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να διατηρήσουμε τις καλές αποδόσεις των επενδύσεων μας ακόμα και να τις αυξήσουμε με γνώμονα τη χρηστή διαχείριση».

Ποια είναι η πορεία του ΤΕΑΥΕΤ*

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΑΥΕΤ στο ΑΜ, «Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων ΝΠΙΔ από 1.3.2013 λειτουργεί ως επαγγελματικό ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης, είναι καθολικός διάδοχος του ΝΠΔΔ το οποίο ιδρύθηκε το 1946, ασφαλίζοντας τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τροφίμων νομού Αττικής και τους αυτοαπασχολούμενους εργοδότες τους. Έχει αναλογία ενεργών ασφαλισμένων προς συνταξιούχους 6:1. Πέραν της μείωσης που επιβλήθηκε στις συντάξεις από την αρχική αναλογιστική μελέτη, για τη μετατροπή του Ταμείου σε ΝΠΙΔ, δεν έχει γίνει καμία άλλη. Επίσης, παραμένουν αμετάβλητα τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Παραλάβαμε περιουσία 166 εκατ. ευρώ, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 282 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο από την αρχή της μετατροπής του λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και δημιούργησε ατομικές μερίδες για τους ασφαλισμένους του. Οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις εκδίδονται σε λιγότερο από 1 μήνα από την παραλαβή του αιτήματος, εκτός των περιπτώσεων διαδοχικής ασφάλισης. Η διοίκηση, έδωσε έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, επίσης στη ρύθμιση χρεών και την αναγκαστική τους είσπραξη. Συστήσαμε Επενδυτική Επιτροπή, ορίσαμε Ειδικό σύμβουλο – Διαχειριστή Επενδύσεων και χρησιμοποιούμε επαγγελματίες επενδυτικές εταιρείες, προκειμένου οι εισφορές των ασφαλισμένων μας να επενδύονται με βάση τους κανόνες της χρηστής και συνετής διαχείρισης σε επενδύσεις που αποδίδουν. Στα 4 πρώτα χρόνια της λειτουργίας μας εκτιμώ πως θέσαμε τις σωστές βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου επαγγελματικού ταμείου που σέβεται και τιμά τις εισφορές των ασφαλισμένων του και των εργοδοτών τους. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και πιστεύουμε ότι το έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον, για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους μας».

*Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίας Τροφίμων (ΝΠΙΔ)

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 0 Ψήφοι