Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

three × four =

18 − 4 =

* Του Γεράσιμου Τζέη, Managing Director, Atradius Credit Insurance N.V.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομία της Ελλάδας βιώνει πρωτόγνωρες οικονομικές προκλήσεις σε ένα ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον. Μετά από σκληρές προσπάθειες, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, η οικονομία μας δείχνει να έχει επέλθει σε μια – αν και εύθραυστη – ισορροπία. Κορυφαίο στόχο της οικονομίας μας αποτελεί πλέον η ανάπτυξη, βασικοί πυλώνες της οποίας είναι μεταξύ άλλων ο Τουρισμός, η Αγροτική Παραγωγή και η Μεταποίηση Τροφίμων, κλάδοι οι οποίοι έχουν αρχίσει να επανέρχονται στις διεθνείς αγορές με σαφή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Υπάρχει όμως ένας –και ίσως από τους ελάχιστους– κλάδος της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος εξήλθε από την κρίση σχεδόν αλώβητος: η Ναυτιλία. Σαφώς και δεν έμεινε ανεπηρέαστος. Σαφώς και αντιμετώπισε κινδύνους. Σαφώς και επηρεάστηκε η φήμη των ναυτιλιακών εταιρειών λόγω της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Η μακροχρόνια όμως εμπειρία και η διεθνής προσέγγιση των Ελλήνων Εφοπλιστών, κατάφεραν να διατηρήσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως εν μέσω κρίσης. Αποκορύφωμα, το 2014, η ελληνική Ναυτιλία επανήλθε στην πρώτη θέση, εκτοπίζοντας τη γιγαντιαία συγκριτικά οικονομία της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τη λίστα της Clarksons.

Τα στελέχη της Ναυτιλίας, καθώς μιλάμε για έναν κλάδο δραστηριοποίησης πέρα από τα στενά όρια της ελληνικής αγοράς, είναι ήδη εξοικειωμένα με την Ασφάλιση των Πιστώσεων. Σε διεθνές επίπεδο, η ανάγκη για ασφαλείς οικονομικές συναλλαγές πολλαπλασιάζεται, καθώς το επιχειρηματικό γίγνεσθαι είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Τα τελευταία χρόνια δε η ανάγκη διογκώθηκε, λόγω της ασταθούς οικονομικής και πολιτικής κατάστασης των αγορών της Ευρώπης και της Αμερικής.

* Η Ασφάλιση των Πιστώσεων είναι ένα σύγχρονο χρηματο-πιστωτικό εργαλείο για ένα πετυχημένο credit management το oποίο διασφαλίζει το πολυτιμότερο όργανο κάθε οικονομικού οργανισμού: τη ρευστότητα. *

Προς το σκοπό αυτό, στην Atradius τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει ένα εξειδικευμένο τμήμα Ασφάλισης Πιστώσεων για τον κλάδο της Ναυτιλίας. Ιδιαιτερότητες του κλάδου όπως οι κατά τόπους διαφορετικές εμπορικές πρακτικές, το ιδιαίτερο νομικό καθεστώς που τις διέπει κ.λπ. δεν θα μπορούσαν να επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη ασφάλιση εμπορικών συναλλαγών όπως τις λοιπές εμπορικές υπηρεσίες μας. Η εξειδικευμένη ομάδα των αναλυτών μας, μέσω της μακροχρόνιας μελέτης του κλάδου και της καθημερινής παρακολούθησης των εξελίξεων, εντοπίζει τους διεθνείς κινδύνους και προστατεύει τους επαγγελματίες της Ναυτιλίας σε τέσσερα επίπεδα:

Προφύλαξη: στη διάθεση της εξειδικευμένης ομάδας της Atradius, άρα και των Ασφαλισμένων μας, υπάρχει μια τεράστια, παγκόσμια βάση δεδομένων από επιχειρήσεις, με τις οποίες η Ναυτιλία συναλλάσσεται εμπορικά. Η διενέργεια περιοδικών ελέγχων μέσω της αδιάλειπτα ενημερωμένης αυτής τράπεζας οικονομικών και εμπορικών πληροφοριών, έχει «χτίσει» ένα τοίχος προστασίας για τους πελάτες μας στο συγκεκριμένο κλάδο, οι οποίοι ενημερώνονται έγκαιρα και εμπεριστατωμένα για τους κινδύνους των συναλλαγών τους. Με τον τρόπο αυτό προφυλάσσουμε τους Ασφαλισμένους μας του κλάδου από τους κινδύνους της μη πληρωμής των πελατών τους.

Εξασφάλιση: σε περιπτώσεις μη πληρωμής από τους πελάτες τους, οι ναυτιλιακές εταιρείες λαμβάνουν την αποζημίωσή τους, το πολύ σε έξι μήνες από το ληξιπρόθεσμο της απαίτησης και συνεχίζουν τη λειτουργία τους χωρίς τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας. Τα ποσά στη Ναυτιλία είναι υπέρογκα. Ανασφάλιστες λοιπόν επισφάλειες του κλάδου, μπορεί να αποβούν καταστροφικές.

Ανάπτυξη: μέσω της Ασφάλισης Πιστώσεων, δεν υπάρχει κίνδυνος σε «ανοίγματα» σε άγνωστες αγορές – επιχειρήσεις. Ο επιχειρηματίας –εν προκειμένω η ναυτιλιακή εταιρεία– μπορεί να κάνει μια νέα εμπορική συμφωνία επί πιστώσει ή / και σε νέες αγορές, η οποία θα αξιολογηθεί και θα ασφαλισθεί από την Atradius σύμφωνα με τα προαναφερθέντα. Ο επιχειρηματίας έτσι, έχοντας ασφαλίσει τις πιστώσεις του στις νέες αυτές συνδιαλλαγές, κάνει κυριολεκτικά «ανάπτυξη εκ του ασφαλούς».

Χρηματοδότηση: ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ασφάλισης Πιστώσεων, το οποίο είναι και από τα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, είναι η άμεση χρηματοδότηση του πιστωτή από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (διεθνείς και εγχώριες τράπεζες, οίκοι factoring, funds κ.λπ.). Δίδεται έτσι η δυνατότητα – και μόνο σε Ασφαλισμένες Πιστώσεις – να χρηματοδοτηθούν από τα ιδρύματα αυτά το σύνολο των ανοιχτών υπολοίπων, το οποίο ισοδυναμεί με άμεση ρευστότητα.

Η Ασφάλιση των Πιστώσεων είναι λοιπόν ένα σύγχρονο χρηματο-πιστωτικό εργαλείο για ένα πετυχημένο credit management το oποίο διασφαλίζει το πολυτιμότερο όργανο κάθε οικονομικού οργανισμού: τη ρευστότητα.