Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

[ninja-inline id=786]

Η λανθάνουσα αποταμιευτική συνείδηση στην Ελλάδα

Άραγε πόσοι από εμάς γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης;

Πρόσφατα παρευρέθηκα σε μια συνέντευξη τύπου όπου η Interamerican σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Νικόλαο Φίλιππα παρουσίασε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Αποταμιεύο­ντας για το μέλλον μας!». Ένα βιβλίο που απευθύνε­ται σε παιδιά δημοτικού και τους εξηγεί με απλά λόγια την αξία της αποταμίευσης. Από πού προέκυψε όμως αυτή η ανάγκη; Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν χρηματοοικονομική εκπαίδευση από μικρά;

Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου την παγκόσμια ημέρα Αποτα­μίευσης (31 Οκτωβρίου) αντί να γιορτάζουμε και να αναδεικνύ­ουμε την αξία της, σφυρίζουμε αδιάφορα, πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών ως προς τη σωστή δι­αχείριση των οικονομικών τους είναι τεράστιας σημασίας. Προ­σοχή! Σωστή διαχείριση και όχι τρόποι να πλουτίσουμε.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο στην Ελλάδα του 2015 κάθε ενέρ­γεια που συνδέεται με «χρήμα» καταδικάζεται αυτομάτως και θεωρείται από σημαντικό κομμάτι της μάζας ως καπιταλιστική ενέργεια. Καπιταλιστική ενέργεια που σκοπό έχει τον πλουτι­σμό του κεφαλαίου. Αντιλήψεις που όχι μόνο εθελοτυφλούν στην αναγκαιότητα που υπάρχει για εκπαίδευση των Ελλήνων πάνω σε θέματα αποταμίευσης αλλά κάνουν και κακό στην οι­κονομική άνθηση του τόπου. Τρανό παράδειγμα η εθνική απο­ταμίευση όπου σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της Eurobank, Θεόδωρου Καλαντώνη, τα τελευταία χρόνια κατέρρευσε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα κατ’ εκτίμηση στο 8,4% του ΑΕΠ όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη κυμαίνεται στο 21%. Και σίγουρα τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευ­σης σχετίζονται με την αναξιοπιστία που έχουν πλέον οι ελλη­νικές τράπεζες αλλά και με την αρνητική νοοτροπία του κόσμου γύρω από την αξία της αποταμίευσης.

* Στην Ελλάδα του 2015 κάθε ενέργεια που συνδέεται με «χρήμα» καταδικάζεται αυτόματα.*

Μια νοοτροπία που δεν «γεννιέται» από τη μια μέρα στην άλλη και θέλει χρόνια προκειμένου να ευδοκιμήσει. Μια νοοτροπία που πρέπει να συνδεθεί και με τον τρόπο λειτουργίας του δημο­σίου έτσι ώστε αυτό να δίνει το «καλό παράδειγμα».

Όπως τα συνταξιοδοτικά συστήματα (μορφή αποταμίευσης) της Δανίας και της Ολλανδίας που έχουν αναπτύξει δικούς τους μη­χανισμούς προκειμένου να εκπαιδεύουν, να συμβουλεύουν και να καθοδηγούν τους πολίτες για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εξασφαλίζουν από μόνοι τους τις οικονομίες τους.

Και λέω από μόνοι τους γιατί το ελληνικής πατέντας σύστημα που φρόντιζε για τις αποταμιεύσεις των πολιτών του εισπράτ­τοντας τον οβολό του, κατέρρευσε παίρνοντας μαζί του και την ψευδή άποψη ότι μπορεί να εγγυηθεί τα πάντα.

Είναι λοιπόν στο χέρι μας να δεχθούμε ότι η σύνταξη και οι απο­ταμιεύσεις που θα έχουμε στην Τρίτη Ηλικία είναι αποτέλεσμα σωστής στρατηγικής και μεθοδικών κινήσεων παρά πίστης προς το σύστημα ότι δεν θα μας αφήσει αβοήθητους. Μιας πίστης που λανθασμένα τα τελευταία 30 χρόνια εδραιώθηκε και έγινε απαίτηση των πολιτών προς το σύστημα.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 0 Ψήφοι