Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

[ninja-inline id=786]

Η πρόσβαση στην υγεία αποτελεί πλέον «επικίνδυνη αποστολή» για τους Έλληνες ασθενείς

Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, να ελέγξει την υγειονομική δαπάνη και να προσφέρει πρόσβαση με όρους αξιοπρέπειας σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, αναλύει ο Riccardo Canevari, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas.

Στη συνέντευξή του επίσης αναφέρει ότι:

  • Πρέπει να δημιουργηθεί ένα προβλέψιμο λειτουργικό πλαίσιο, παράλληλα με ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις, για να αναπτυχθούν νέες και καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις.
  • Κινητήρια δύναμη της Novartis είναι οι άνθρωποί της για αυτό και έχει δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και ανταμείβει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα.
  • Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες τιμές γενοσήμων φαρμάκων και, από την άλλη, με τη χαμηλότερη διείσδυσή τους στην αγορά.

Ποιο είναι το αποτύπωμα της Novartis Hellas στην οικονομία της Ελλάδας;

H Novartis ηγείται της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 10%. Ο όμιλος Novartis δραστηριοποιείται στη χώρα εδώ και 20 χρόνια με ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που παρέχει καινοτόμα φάρμακα (Novartis), θεραπείες για οφθαλμολογικά νοσήματα (Alcon) καθώς και γενόσημα φάρμακα (Sandoz). Το χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών της Εταιρείας μας περιλαμβάνει περισσότερα από 50 προϊόντα, πολλά εκ των οποίων κατέχουν ηγετική θέση σε θεραπευτικούς τομείς όπως τα Καρδιομεταβολικά νοσήματα, η Ανοσολογία και η Δερματολογία, οι Νευροεπιστήμες, η Οφθαλμολογία, η Ογκολογία και η Αιματολογία. Με 500 περίπου εργαζόμενους, την τριετία 2013-2015 η Εταιρεία επένδυσε 138,2 εκατ. ευρώ στην ελληνική κοινωνία, μέσω R&D, πληρωμών φόρων, μισθοδοσίας, προμηθευτών, δωρεών και χορηγιών. Οι επενδύσεις μας για τη διεξαγωγή 200 κλινικών μελετών ξεπερνούν τα 18 εκατ. και υποστηρίζουμε με συνέπεια το έργο περίπου 35 Συλλόγων Ασθενών. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η EΛΠΕΝ, η WinMedica, η Pharmathen, η Demo και η Famar, για προγράμματα συν-προώθησης φαρμάκων μέσα από επένδυση 80 εκατ. ευρώ.

Παρά την κρίση ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας συνεισφέρει ένα σημαντικό ποσό στο ελληνικό ΑΕΠ. Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα; Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

Η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια (>60%), κυρίως εξαιτίας της εφαρμογής οριζόντιων μέτρων για τον περιορισμό του κόστους (μειώσεις τιμών, rebates, clawback). Αυτές οι πολιτικές περιόρισαν τη δυναμική ανάπτυξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ενός κλάδου που αποφέρει συνολικά €7,55 δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ (σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ). Την ίδια στιγμή, η φαρμακευτική βιομηχανία, παρόλο που συνεχίζει να εξυπηρετεί υπαρκτές ανάγκες, τιμωρείται με υπερβολικά υψηλό clawback και οι ασφαλισμένοι με αυξημένη συμμετοχή. Η Novartis αντιλαμβάνεται την ανάγκη του κράτους να ελέγξει τη δημόσια υγειονομική δαπάνη, ωστόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου δομικών μεταρρυθμίσεων. Επί του παρόντος, βλέπουμε μόνο μια διαρκή αύξηση σε επίπεδο όγκου και δαπάνης, χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές (για παράδειγμα, σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες τιμές γενοσήμων φαρμάκων και, από την άλλη, με τη χαμηλότερη διείσδυσή τους στην αγορά), τάση που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί. Αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να αντιστραφεί με περισσότερους εξελιγμένους μηχανισμούς, όπως καλύτερες πρακτικές παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (Ηealth Technology Assesment), ενίσχυση της διείσδυσης των off-patent και των γενοσήμων φαρμάκων μέσω μειωμένων τιμών, καθορισμός τιμής βάσει αποτελεσματικότητας των καινοτόμων φαρμάκων και την υιοθέτηση Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων (Τherapeutic Guidelines & Registries). Πρόκειται για μηχανισμούς που συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα, στη δίκαιη διαχείριση και τη διαφάνεια του συστήματος υγείας, δημιουργώντας περιθώριο για καινοτομία, προς όφελος των ασθενών στην Ελλάδα.

Η φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας είναι βιώσιμη; Ποιοι είναι οι παράγοντες που πρέπει να αλλάξουν και πώς μπορεί να συμβάλλει η φαρμακοβιομηχανία;

Στην Ελλάδα, λόγω της λιτότητας, αλλά και διεθνώς, βλέπουμε μια αυξανόμενη ζήτηση για ποιοτικές αλλά ταυτόχρονα οικονομικές φαρμακευτικές λύσεις. Η ταχεία αύξηση των δαπανών στην υγειονομική περίθαλψη ασκεί πιέσεις στις κυβερνήσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία να αναζητούν διαρκώς αποδείξεις ότι τα νέα φάρμακα προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία, σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες. Η πρόταση της Novartis υποστηρίζει τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, που εστιάζει στις κλινικές εκβάσεις (outcomes) μέσα από 4 βήματα:

1. Απλοποίηση και προβλεψιμότητα: Έλεγχος του όγκου πωλήσεων, απλοποιημένο σύστημα επιστροφών (rebates) και βελτίωση των κανόνων τιμολόγησης, σε ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

2. Επιτάχυνση της πρόσβασης στην καινοτομία: Συμφωνίες Εισόδου ελεγχόμενης αποζημίωσης για τις νέες θε ραπείες και καθορισμός της τιμής τους, βάσει του όγκου πωλήσεων ή αποτελεσματικότητας των φαρμάκων.

3. Βιωσιμότητα: Περιορισμός του clawback, επέκταση συμφωνιών βάσει outcomes και απλούστευση του νομικού πλαισίου για ενίσχυση των κλινικών μελετών.

4. Ενδυνάμωση Ασθενών: Ένας καλά ενημερωμένος ασθενής μειώνει την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Ως εταιρεία υποστηρίζουμε την ενίσχυση της συμμετοχής των ασθενών στα δρώμενα της υγείας, μέσα από εκστρατείες ευαισθητοποίησης και επιμορφωτικά σεμινάρια, μέσα από όλα τα σύγχρονα κανάλια επικοινωνίας.

Riccardo Canevari

Ο Riccardo Canevari, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas

Ποια είναι η άποψή σας για το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων;

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για τον εξορθολογισμό της τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων και έχει αποφευχθεί η πολιτική των οριζόντιων μειώσεων που δημιούργησε στο παρελθόν στρεβλώσεις, ανισότητες και ελλείψεις προϊόντων στην εγχώρια αγορά. Επιπρόσθετα η διαδικασία της τιμολόγησης που διενεργείται από τον ΕΟΦ και την Επιτροπή Τιμών έχει αναβαθμιστεί σημαντικά με αποτέλεσμα τη μείωση των λαθών, τη διαφάνεια και την ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημεία όπου χρειάζονται βελτιωτικές ενέργειες όπως η τήρηση των νομοθετημένων χρονοδιαγραμμάτων έγκρισης τιμής νέων φαρμάκων που ορίζεται σε τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Πιστεύετε ότι η πρόσβαση που έχουν οι Έλληνες ασθενείς σε φάρμακα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες θεραπείας; Τι πρέπει να γίνει;  

Η σημαντική μείωση της δαπάνης για την υγεία, η συνεχής ύφεση και οι συχνές αλλαγές στο πολιτικό, επιχειρηματικό και ρυθμιστικό πλαίσιο δημιουργούν διαρκώς νέους κανόνες για τις εταιρείες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Η πρόσβαση στην υγεία αποτελεί πλέον «επικίνδυνη αποστολή» για τους Έλληνες ασθενείς, οι οποίοι υστερούν σε ποιοτικές και άμεσες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε σχέση με τους Ευρωπαίους συμπολίτες τους, καθώς και στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες (σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται αναμονή 9-12-18 μηνών για την πρόσβαση σε κάποια καινοτόμα θεραπεία, κατόπιν έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων). Η γρήγορη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες αποτελεί τον πλέον βασικό και αποτελεσματικό τρόπο για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας των ασθενών, καθώς και για την εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας, με τη συμπίεση του κόστους νοσηλείας και τη μείωση των επεμβάσεων. Τα καινοτόμα φάρμακα είναι προϊόντα υψηλής έρευνας και τεχνογνωσίας που επιτρέπουν στους ασθενείς να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται, να καταναλώνουν αγαθά και να πληρώνουν τους φόρους τους. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη μέσω της αύξησης του ΑΕΠ, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη μείωση της επιβάρυνσης για το σύστημα υγείας. Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό, πρέπει να δημιουργηθεί ένα προβλέψιμο λειτουργικό πλαίσιο, παράλληλα με ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις, προκειμένου να επιτραπεί η ανάπτυξη και η διάθεση νέων και καινοτόμων θεραπευτικών λύσεων αλλά και να διασφαλιστεί η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε αυτές.

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι υψηλές οι τιμές των φαρμάκων;

Πρέπει να πούμε, και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία ώστε να γίνει απολύτως ξεκάθαρο στο κοινό, πως στην Ελλάδα τα οn-patent φάρμακα βρίσκονται στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αποταμίευση που επιτυγχάνεται με τις συνεχείς μειώσεις στα δελτία τιμών είναι μηδαμινή. Ωστόσο οι τιμές των προϊόντων εκτός προστασίας πατέντας (πρωτότυπα ή γενόσημα) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός το οποίο έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη. Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται προσπάθεια εκλογίκευσης της τιμολόγησης των προϊόντων εκτός προστασίας πατέντας, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων από τις καθιερωμένες θεραπευτικές επιλογές προς όφελος της έγκαιρης πρόσβασης ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες. Παράλληλα, θα ήθελα να αναφέρω ότι παρόλο που οι φαρμακευτικές δαπάνες αντιστοιχούν μόνο στο 15% του Ευρωπαϊκού κόστους για την υγειονομική περίθαλψη, οι τιμές των φαρμάκων τυγχάνουν μεγάλου μέρους της προσοχής του κοινού. Η μείωση των τιμών είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέσο ελέγχου της δαπάνης. Υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες για περιορισμό των εξόδων. Απαιτείται μια άλλη προσέγγιση για το ελληνικό σύστημα υγείας, που θα διασφαλίζει, μακροπρόθεσμα, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια και θα προωθεί την καινοτομία. Πρέπει να εστιάσουμε σε ένα απλοποιημένο σύστημα τιμών και αποζημιώσεων, που θα στηρίζεται στις κλινικές εκβάσεις, θα λαμβάνει υπόψη την προστιθέμενη αξία των προϊόντων και θα επιταχύνει την πρόσβαση στην καινοτομία, ώστε να παρέχεται το κατάλληλο φάρμακο στον κατάλληλο ασθενή, την κατάλληλη στιγμή.

Επενδύετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας και με ποιους τρόπους;

Οι άνθρωποί μας είναι η κινητήριος δύναμη της επιτυχίας μας. Βασίζουμε τις πολιτικές μας πάνω σε αρχές όπως η τιμιότητα, το ήθος, η ειλικρίνεια και ο αμοιβαίος σεβασμός. Δημιουργούμε για όλους τους συναδέλφους μας ένα ασφαλές, υγιεινό, ανοικτό εργασιακό περιβάλλον που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, και στο οποίο η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα ανταμείβονται. Ενδεικτικά προσφέρουμε:

  • Συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη (μετεκπαιδεύουμε συνεχώς τους εργαζομένους μας, ποσοστό 29% του οποίου έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα)
  • Πρόσθετες κοινωνικές παροχές σε όλους τους εργαζόμενους
  • Αξιολόγηση και επιβράβευση εργαζομένων
  • Ενέργειες και προγράμματα για την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Στη Novartis επιδιώκουμε διαρκώς τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, με το μεγαλύτερο βαθμό ακεραιότητας. Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί με πολλαπλές διακρίσεις, όπως η 1η θέση στη λίστα Fortune «Most Admired Companies in Greece» για το έτος 2015 και η συμπερίληψή μας στη λίστα «Best Workplaces in Greece 2016».

Πόσο σημαντική είναι η εταιρική υπευθυνότητα για τη Novartis και τι περιλαμβάνεται στη στρατηγική σας στόχευση μελλοντικά στον τομέα της ΕΚΕ;

Στη Novartis εμπνεόμαστε από τους ασθενείς και εστιάζουμε τις δράσεις μας στη διεύρυνση της πρόσβασης στην υγεία και την επιχειρηματική δεοντολογία. Αξιοποιούμε στο έπακρο τη δύναμη της καινοτομίας στην επιστήμη για να βοηθήσουμε τους ασθενείς να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Για το λόγο αυτό συνεργαζόμαστε με φορείς και την επιστημονική κοινότητα, διασφαλίζοντας καινοτόμες λύσεις για πρόσβαση στην υγεία, πάντα με υψηλά επίπεδα ευθύνης και ακεραιότητας. Καθώς η Ελλάδα δοκιμάζεται από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων χρόνων, ενισχύεται η ευθύνη μας ως ηγέτιδα εταιρεία να βρεθούμε δίπλα στους Έλληνες ασθενείς και πολίτες χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Υποστηρίζουμε με συνέπεια κοινωνικές και επιστημονικές πρωτοβουλίες όπως δωρεές φαρμάκων, δωρεάν μετρήσεις (screenings), προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, δωρεές προς Δημόσια Νοσοκομεία και Πανεπιστημιακές Κλινικές για τη στήριξη ερευνητικών έργων. Παράλληλα πραγματοποιούμε προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης κοινού σε όλη την Ελλάδα, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για σημαντικά νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα χρόνια δερματικά νοσήματα, ο καρκίνος του μαστού, οι σπάνιες παθήσεις και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Με την εκστρατεία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Μετρήσεις Ζωής», διεξήγαμε το 2015, 8.700 δωρεάν εξετάσεις σε πολίτες χωρίς πρόσβαση σε δομές υγείας, σε 7 πόλεις της Ελλάδας, και συνεχίζουμε τη δράση μας και κατά το 2016, σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΥ και την ΠΟΣΣΑΣΔΥΑ. Μαζί με την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών κάναμε ένα ακόμα βήμα μπροστά στην πληροφόρηση των ασθενών με τη εκστρατεία «Δικαίωμα στην Υγεία», με στόχο να δημιουργήσουμε έναν «οδικό» χάρτη με τα δικαιώματα των ασθενών στη χώρα μας. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των ασθενών, στηρίζοντας με συνέπεια 35 ενώσεις και προγράμματα υποστήριξης ασθενών σε ειδικές θεραπευτικές κατηγορίες. Τέλος, η «Ημέρα Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς» των εργαζομένων μας, αποτελεί θεσμό της Εταιρείας μας. Σταθερά για 20 χρόνια αφιερώνουμε την ημέρα των γενεθλίων της Εταιρείας στην κοινωνία και υποστηρίζουμε έμπρακτα τους συνανθρώπους μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη φροντίδας. Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ, δίπλα στον Έλληνα ασθενή. Κανένας ασθενής που λαμβάνει τα φάρμακά μας, δεν θα μείνει ποτέ χωρίς την κατάλληλη θεραπεία γι’ αυτόν, ανεξαρτήτως των οικονομικών και κοινωνικών συγκυριών.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 0 Ψήφοι